Yemek kültürü insanlığın varoluşundan bu yana farklı
süreçlerden geçmiştir ve toplumdan topluma kendi kültür öğeleri içinde
şekillenmiştir diyebiliriz. Çünkü her milletin beslenme ile ilgili yaşam tarzı
farklı olabilmektedir. İnsanların açlığını giderme isteği fiziksel bir
zorunluluk iken, bu açlığı giderme sürecindeki şekil, zaman ve yemek tercihi
sosyolojik, antropolojik, buna bağlı olarak da kültürel bir olaydır. Bu
ihtiyacı giderme durumunda ise duyguların etkileşiminden söz edebiliriz. Çok
beğenilen bir yemeğin duygular üzerindeki etkisi kadar, duygularımızın da yemek
pişirme sürecine yansıması kaçınılmaz olabilmektedir. Bu bağlamda çalışmanın
amacı, Latin Amerika edebiyatına önemli katkıları olan Meksikalı yazar Laura
Esquivel’in Acı Çikolata eseri ile yemek kültürü ve bireylerin iç dünyası
arasındaki etkileşmeyi eserden alınan örneklerle sunmaktır.
Food culture has passed through different processes since the existence of mankind, and we can say that it is shaped within its own cultural elements, because every nation's lifestyle related to nutrition can be different. While the desire of people to overcome their hunger is a physical necessity, the shape, time and eating preference in this hunger elimination process is sociological, anthropological, and therefore cultural. In the case of fulfilling this need, we can talk about the interaction of feelings. As much as the impact on your emotions of a highly acclaimed meal, our emotional reflection can also be inevitable. The aim of this study in this context is to present the interaction between the book of the Mexican writer Laura Esquivel, who contributed to the Latin American literature, and the food culture and the inner world of individuals.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Anthropology |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Submission Date | October 1, 2018 |
Acceptance Date | October 19, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Issue: 36 |
All the published contents in Antropoloji are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0). That means the published contents can be used elsewhere by giving appropriate credits, references and a link to the license. Users should also indicate if any changes to the original work have been made. Moreover, users cannot use the original and/or derived material for any commercial purposes. Briefly, the author(s) and reader(s) can reproduce and/or spread the published and/or electronic content in Antropoloji, without any commercial purposes. Nevertheless, this does not necessarily mean that Antropoloji will endorse you or your work as the licensor.
Budapest Open Access Initiative