Review
BibTex RIS Cite

Laura Esquivel ‘in Acı Çikolata Romanı Üzerinden Duygusal Dünya ve Yemek Kültürü İlişkisi

Year 2018, Issue: 36, 71 - 85, 28.12.2018
https://doi.org/10.1501/antro_0000000359

Abstract

Yemek kültürü insanlığın varoluşundan bu yana farklı
süreçlerden geçmiştir ve toplumdan topluma kendi kültür öğeleri içinde
şekillenmiştir diyebiliriz. Çünkü her milletin beslenme ile ilgili yaşam tarzı
farklı olabilmektedir. İnsanların açlığını giderme isteği fiziksel bir
zorunluluk iken, bu açlığı giderme sürecindeki şekil, zaman ve yemek tercihi
sosyolojik, antropolojik, buna bağlı olarak da kültürel bir olaydır. Bu
ihtiyacı giderme durumunda ise duyguların etkileşiminden söz edebiliriz. Çok
beğenilen bir yemeğin duygular üzerindeki etkisi kadar, duygularımızın da yemek
pişirme sürecine yansıması kaçınılmaz olabilmektedir. Bu bağlamda çalışmanın
amacı, Latin Amerika edebiyatına önemli katkıları olan Meksikalı yazar Laura
Esquivel’in Acı Çikolata eseri ile yemek kültürü ve bireylerin iç dünyası
arasındaki etkileşmeyi eserden alınan örneklerle sunmaktır.  

References

  • Adler, A. (2016) İnsan Doğası, (A. Özipek, Çev.). Ankara: Yason Yayınları.
  • Akın, G. (2014) Sağlıklı ve Uzun Yaşam İçin Beslenme, Ankara: Bil Ofset.
  • Aktaş, E. (2016) “Amerika Mutfağı”, Gastronomi ve Turizm (Kavramlar-Uygulamalar-Uluslararası Mutfaklar-Reçeteler, H. Kurgun ve D. Bağıran Özşeker, (Eds.). Ankara: Detay Yayıncılık, 311-334.
  • Babicz-Zielińska, E., Rybowska, A. ve Zabrocki, R. (2006) “Relations Between Emotions and Food Preferences”, Polish Journal Of Food And Nutrition Sciences, 15(56), 163-165.
  • Beardsworth, A. ve Keil, T. (2011) Yemek Sosyolojisi, (A. Dede, Çev.). Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Belge, M. (2010) Tarih Boyunca Yemek Kültürü, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Beşirli, H. (2012) Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış, Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Beşirli, H. (2010) “Yemek, Kültür ve Kimlik”, Milli Folklor, 22(87), 159-169.
  • Bingör, B. (2016). Küreselleşmenin Yemek Kültürüne Etkileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı.
  • Bober, P. P. (2003) Sanat, Kültür ve Mutfak, (Ü. Tansel, Çev.). İstanbul: Kitapyayınevi.
  • Brillat-Savarin, J. A. (2015) Lezzetin Fizyolojisi Ya Da Yüce Mutfak Üzerine Düşünceler, (H. Bucak, Çev.). İstanbul: Oğlak Yayıncılık.
  • Boudan, C. (2006) Mutfak Savaşı, Damak Zevkinin Jeopolitiği, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Burton, R. (2017) Melankolinin Anatomisi, 1.Fasikül, (M. Tokmakçıoğlu, Çev.). İstanbul: Aylak Adam Yayınları.
  • De Vany, A. (2011) İlk İnsan Diyeti: Taş Devrinden Sağlıklı Beslenme Sırları, (B. Doğan, Çev.). İstanbul: Ntv Yayınları.
  • Durlu Özkaya, F. ve Sarıcan, B. (2014) “Latin Amerika Mutfağının Kültürel Etkileşim Yolu”. Journal Of Tourism And Gastronomy Studies 2(1), 36-45.
  • Eaton K, Boyd M. (1985) "Paleolithic Nutrition A Consideration Of Its Nature and Current Implications". The New England Journal Of Medicine, (312), 283-289.
  • Esquivel, L. (2010) Saklı Lezzetler: Mutfağa Felsefi Bir Yaklaşım, (O. Öztunalı, Çev.). İstanbul: Can Yayınları.
  • Esquivel, L. (2017) Acı Çikolata: İçinde Yemek Tarifleri, Aşk Öyküleri ve Kocakarı İlaçları Bulunan Roman, ( H. Mutlu, Çev.). İstanbul: Can Yayınları.
  • Fırat, M. (2014) “Yemeğin İdeolojisi Ya Da İdeolojinin Yemeği: Kimlik Bağlamında Yemek Kültürü”, Folklor/Edebiyat, 20(80), 4.
  • Goode, J. (2005) “Yemek”, (F. Mormenekşe, Çev.). Millî Folklor, 9(67), 172-176.
  • Goody, J. (2013) Yemek, Mutfak ve Sınıf, Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması, (M.G. Güran, Çev.). İstanbul: Pinhan Yayıncılık.
  • Gürsoy, D. (1995) Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi, İstanbul: Kurtiş Matbaacılık.
  • Habhab, S. Sheldon, J. P. ve Loeb, R. C. (2009) “The Relationship Between Stress”, Dietary Restraint, and Food Preferences In Women, (52), 437–444.
  • Holland, M. (2014) Yemek Atlası, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Kiple, K. F. (2010) Gezgin Şölen, (N. Elhüseyni, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Merdol, T. K. (2012) Beslenme Antropolojisi-I, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım.
  • Osdoba, K. E., Mann, T. Redden, J. P. ve Vickers, Z. (2015). “Using Food To Reduce Stress: Effects Of Choosing Meal Components and Preparing A Meal”, Food Quality and Preference, 39, 241–250.
  • Outram, Alan K. (2007) “Avcı Toplayıcı İnsanlar ve İlk Çiftçiler, Tarihöncesinde Damak Tadının Evrimi”, Yemek Damak Tadının Tarihi, P. Freedman, (Ed.). İstanbul: Oğlak Yayıncılık, 35-61.
  • Rigotti, F. (2012) Mutfaktaki Felsefe, (C. Çokuslu, Çev.). İstanbul: Çiya Yayınları.
  • Samancı, Ö. (2012) “Avrupa’da ve Türkiye’de Yemek Tarihçiliğine Kısa Bir Bakış”, Yemekte Tarih Var Yemek Kültürü ve Tarihçiliği, A. Avcı, S. Erkoç ve E. Otman, (Ed.). İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 27- 40.
  • Standage, T. (2016) İnsanlığın Yeme Tarihi, İstanbul: Maya Kitap.
  • Şengül, S. (2017) “Amerika Mutfağı”, Uluslararası Gastronomi, M. Sarıışık, (Ed.). Ankara: Detay Yayıncılık, 111-137.
  • Tartıcı, R. (2018) “Mutfaktaki Meksika Dalgası, Bütün Dünya Dergisi, Ankara: Başkent Üniversitesi Kültür Yayını, 5, 127-129.
  • Vasudevan, S. (2015) “Cooking As Metaphor Of The Solitary Voice Of Women With Respect To Laura Esquivel’s Like Water For Chocolate”, International Journal Of Humanities and Social Science Invention, Volume 4 Issue 7, July,44-47. (Erişim: 10.07.2018, www.İjhssi.Org/Papers/V4(7)/Version-2/G0472044047.Pdf)
  • Voegtlin, W.L. (1975) The Stone Age Diet, New York: Vantage Press.
  • Yalçın, M. (2013) “Yemek Yeme Mekânlarının Oluşum Sürecinde Sosyo-Kültürel ve Fiziksel Belirleyiciler”, Sanat ve Tasarım Dergisi, (12), 173-191.
  • Yerlikaya, O. (2016). Çok Boyutlu Bir Olgu Olarak Yemek ve Sanat İlişkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Sanat Çalışması Raporu, Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Heykel Anasanat Dalı.

The Relationship between Emotional World and Food Culture from Laura Esquivel's Like Water for Chocolate Novel

Year 2018, Issue: 36, 71 - 85, 28.12.2018
https://doi.org/10.1501/antro_0000000359

Abstract

Food culture has passed through different processes since the existence of mankind, and we can say that it is shaped within its own cultural elements, because every nation's lifestyle related to nutrition can be different. While the desire of people to overcome their hunger is a physical necessity, the shape, time and eating preference in this hunger elimination process is sociological, anthropological, and therefore cultural. In the case of fulfilling this need, we can talk about the interaction of feelings. As much as the impact on your emotions of a highly acclaimed meal, our emotional reflection can also be inevitable. The aim of this study in this context is to present the interaction between the book of the Mexican writer Laura Esquivel, who contributed to the Latin American literature, and the food culture and the inner world of individuals.

References

  • Adler, A. (2016) İnsan Doğası, (A. Özipek, Çev.). Ankara: Yason Yayınları.
  • Akın, G. (2014) Sağlıklı ve Uzun Yaşam İçin Beslenme, Ankara: Bil Ofset.
  • Aktaş, E. (2016) “Amerika Mutfağı”, Gastronomi ve Turizm (Kavramlar-Uygulamalar-Uluslararası Mutfaklar-Reçeteler, H. Kurgun ve D. Bağıran Özşeker, (Eds.). Ankara: Detay Yayıncılık, 311-334.
  • Babicz-Zielińska, E., Rybowska, A. ve Zabrocki, R. (2006) “Relations Between Emotions and Food Preferences”, Polish Journal Of Food And Nutrition Sciences, 15(56), 163-165.
  • Beardsworth, A. ve Keil, T. (2011) Yemek Sosyolojisi, (A. Dede, Çev.). Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Belge, M. (2010) Tarih Boyunca Yemek Kültürü, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Beşirli, H. (2012) Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış, Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Beşirli, H. (2010) “Yemek, Kültür ve Kimlik”, Milli Folklor, 22(87), 159-169.
  • Bingör, B. (2016). Küreselleşmenin Yemek Kültürüne Etkileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı.
  • Bober, P. P. (2003) Sanat, Kültür ve Mutfak, (Ü. Tansel, Çev.). İstanbul: Kitapyayınevi.
  • Brillat-Savarin, J. A. (2015) Lezzetin Fizyolojisi Ya Da Yüce Mutfak Üzerine Düşünceler, (H. Bucak, Çev.). İstanbul: Oğlak Yayıncılık.
  • Boudan, C. (2006) Mutfak Savaşı, Damak Zevkinin Jeopolitiği, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Burton, R. (2017) Melankolinin Anatomisi, 1.Fasikül, (M. Tokmakçıoğlu, Çev.). İstanbul: Aylak Adam Yayınları.
  • De Vany, A. (2011) İlk İnsan Diyeti: Taş Devrinden Sağlıklı Beslenme Sırları, (B. Doğan, Çev.). İstanbul: Ntv Yayınları.
  • Durlu Özkaya, F. ve Sarıcan, B. (2014) “Latin Amerika Mutfağının Kültürel Etkileşim Yolu”. Journal Of Tourism And Gastronomy Studies 2(1), 36-45.
  • Eaton K, Boyd M. (1985) "Paleolithic Nutrition A Consideration Of Its Nature and Current Implications". The New England Journal Of Medicine, (312), 283-289.
  • Esquivel, L. (2010) Saklı Lezzetler: Mutfağa Felsefi Bir Yaklaşım, (O. Öztunalı, Çev.). İstanbul: Can Yayınları.
  • Esquivel, L. (2017) Acı Çikolata: İçinde Yemek Tarifleri, Aşk Öyküleri ve Kocakarı İlaçları Bulunan Roman, ( H. Mutlu, Çev.). İstanbul: Can Yayınları.
  • Fırat, M. (2014) “Yemeğin İdeolojisi Ya Da İdeolojinin Yemeği: Kimlik Bağlamında Yemek Kültürü”, Folklor/Edebiyat, 20(80), 4.
  • Goode, J. (2005) “Yemek”, (F. Mormenekşe, Çev.). Millî Folklor, 9(67), 172-176.
  • Goody, J. (2013) Yemek, Mutfak ve Sınıf, Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması, (M.G. Güran, Çev.). İstanbul: Pinhan Yayıncılık.
  • Gürsoy, D. (1995) Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi, İstanbul: Kurtiş Matbaacılık.
  • Habhab, S. Sheldon, J. P. ve Loeb, R. C. (2009) “The Relationship Between Stress”, Dietary Restraint, and Food Preferences In Women, (52), 437–444.
  • Holland, M. (2014) Yemek Atlası, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Kiple, K. F. (2010) Gezgin Şölen, (N. Elhüseyni, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Merdol, T. K. (2012) Beslenme Antropolojisi-I, Ankara: Hatipoğlu Basım ve Yayım.
  • Osdoba, K. E., Mann, T. Redden, J. P. ve Vickers, Z. (2015). “Using Food To Reduce Stress: Effects Of Choosing Meal Components and Preparing A Meal”, Food Quality and Preference, 39, 241–250.
  • Outram, Alan K. (2007) “Avcı Toplayıcı İnsanlar ve İlk Çiftçiler, Tarihöncesinde Damak Tadının Evrimi”, Yemek Damak Tadının Tarihi, P. Freedman, (Ed.). İstanbul: Oğlak Yayıncılık, 35-61.
  • Rigotti, F. (2012) Mutfaktaki Felsefe, (C. Çokuslu, Çev.). İstanbul: Çiya Yayınları.
  • Samancı, Ö. (2012) “Avrupa’da ve Türkiye’de Yemek Tarihçiliğine Kısa Bir Bakış”, Yemekte Tarih Var Yemek Kültürü ve Tarihçiliği, A. Avcı, S. Erkoç ve E. Otman, (Ed.). İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 27- 40.
  • Standage, T. (2016) İnsanlığın Yeme Tarihi, İstanbul: Maya Kitap.
  • Şengül, S. (2017) “Amerika Mutfağı”, Uluslararası Gastronomi, M. Sarıışık, (Ed.). Ankara: Detay Yayıncılık, 111-137.
  • Tartıcı, R. (2018) “Mutfaktaki Meksika Dalgası, Bütün Dünya Dergisi, Ankara: Başkent Üniversitesi Kültür Yayını, 5, 127-129.
  • Vasudevan, S. (2015) “Cooking As Metaphor Of The Solitary Voice Of Women With Respect To Laura Esquivel’s Like Water For Chocolate”, International Journal Of Humanities and Social Science Invention, Volume 4 Issue 7, July,44-47. (Erişim: 10.07.2018, www.İjhssi.Org/Papers/V4(7)/Version-2/G0472044047.Pdf)
  • Voegtlin, W.L. (1975) The Stone Age Diet, New York: Vantage Press.
  • Yalçın, M. (2013) “Yemek Yeme Mekânlarının Oluşum Sürecinde Sosyo-Kültürel ve Fiziksel Belirleyiciler”, Sanat ve Tasarım Dergisi, (12), 173-191.
  • Yerlikaya, O. (2016). Çok Boyutlu Bir Olgu Olarak Yemek ve Sanat İlişkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Sanat Çalışması Raporu, Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Heykel Anasanat Dalı.
There are 37 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Anthropology
Journal Section Review Articles
Authors

Eda Selimoğlu 0000-0003-2462-1576

Timur Gültekin 0000-0003-3520-5308

Publication Date December 28, 2018
Submission Date October 1, 2018
Acceptance Date October 19, 2018
Published in Issue Year 2018 Issue: 36

Cite

APA Selimoğlu, E., & Gültekin, T. (2018). Laura Esquivel ‘in Acı Çikolata Romanı Üzerinden Duygusal Dünya ve Yemek Kültürü İlişkisi. Anthropology(36), 71-85. https://doi.org/10.1501/antro_0000000359

by-nc.eu.png

All the published contents in Antropoloji are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0). That means the published contents can be used elsewhere by giving appropriate credits, references and a link to the license. Users should also indicate if any changes to the original work have been made. Moreover, users cannot use the original and/or derived material for any commercial purposes. Briefly, the author(s) and reader(s) can reproduce and/or spread the published and/or electronic content in Antropoloji, without any commercial purposes. Nevertheless, this does not necessarily mean that Antropoloji will endorse you or your work as the licensor.
Budapest Open Access Initiative