Basic Blue 41, Basic Red 46 ve Basic Yellow 28 Boyar Maddelerinin Çözeltiden Anyonik Polimer Membran ile Giderilmesi
Abstract
Çevre kirliliği yaşam alanlarımızın kalitesini olumsuz etkileyen en önemli sorunlardan birisidir. Çevre kirliliğini oluşturan endüstriyel atık sular içerisinde tekstil atık suları; büyük hacimde olmaları, içerdikleri çok çeşitli kimyasallar ve boyar maddeler nedeniyle dikkat çekmektedirler. Kumaşa bağlanmadan kalan boyar maddelerden dolayı tekstil atık suları alıcı suları renklendirmektedir. Bu boyar maddeleri su kaynaklarına, ırmaklara ve denizlere arıtılmadan bırakıldıklarında suda yaşayan canlılar ve besin zinciri olumsuz etkilenir. Sulardaki renklilik güneş ışığının suyun içine geçişini engellemesi ve fotosentezi azalttığından dolayı ekosistemde hasarlı etki bırakırlar. Bu zararlı etkilerin en aza indirilmesi için endüstriyel atık suların arıtılması dünyamızın geleceği için hayati önem taşımaktadır. Atık suların arıtılmasında temel olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler arasında atık suların özelliklerine göre polielektrolitler ile koagülasyon/flokulasyon, yeni tasarlanan polimerler ile kimyasalların adsorpsiyonu, membranlar ile filtrasyon, ozon ile oksidasyon, mikroorganizmalar, enzimler ve aktif çamur ile renkli bileşiklerin biyolojik olarak parçalanması sıklıkla tercih edilmektedir.
Bu çalışmada, akrilik elyafların boyanmasında kullanılan 3 çeşit boyar madde farklı pH, süre, sıcaklık ve boyar madde konsantrasyonlarında sülfonik asit esaslı polimerik membran ile çözelti ortamından % 75 ile % 100 boyar madde giderme yüzdesi ile giderildi.
Keywords
References
- P. M. Roosta M, Ghaedi M, Daneshfar A, Darafarin S, Sahraei R, “Simultaneous ultrasound-assisted removal of sunset yellow and erythrosine by ZnS:Ni nanoparticles loaded on activated carbon: Optimization by central composite design,” Desalin. Water Treat., vol. 52, no. 2, pp. 193–202, 2014.
- [2] S. Song, J. Yao, Z. He, J. Qiu, and J. Chen, “Effect of operational parameters on the decolorization of C.I. Reactive Blue 19 in aqueous solution by ozone-enhanced electrocoagulation,” J. Hazard. Mater., vol. 152, no. 1, pp. 204–210, 2008.
- [3] Mithat Çelebi, "Tekstil Atık Sularında Boyaların Biyobozunma ile Giderilmesi" Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstütisü, 2013.
- [4] Baser İnci Inanıcı Yusuf, Boyar Madde Kimyası. Teknik Eğitim Fakültesi Marmara Üniversitesi, 1990.
- [5] Q. Husain, “Potential Applications of the Oxidoreductive Enzymes in the Decolorization and Detoxification of Textile and Other Synthetic Dyes from Polluted Water: A Review,” Crit. Rev. Biotechnol., vol. 26, no. 4, pp. 201–221, 2006.
- [6] M. Çelebi, Tekstil Atık Sularında Boyaların Biyobozunma ile Giderilmesi, Kısaltılmış Doktora Tezi. İstanbul Sanayi Odası Yayınları, 2013.
- [7] M. Celebi, M. Altikatoglu, Z. M. Akdeste, and H. Yildirim, “Determination of decolorization properties of Reactive Blue 19 dye using Horseradish Peroxidase enzyme,” vol. 38, pp. 200–206, 2013.
- [8] M. Celebi, M. Arif, M. Altikatoglu, and H. Yildirim, “Removal of Cationic Dye from Textile Industry Wastewater with Using Enzyme , Fungus and Polymer,” vol. 3, no. 2, pp. 39–45, 2013.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
January 31, 2018
Submission Date
February 6, 2017
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2018 Volume: 6 Number: 1