Titanyum dioksit dünyada en çok kullanılan renk verici maddedir. Gıda katkı maddesi olarak (E171) gıdalara beyaz renk vermek için kullanılır. Bu derlemede titanyum dioksidin etkilerinin araştırıldığı güncel çalışmalar değerlendirilmiştir. Titanyum dioksit kan dolaşımına geçebilmekte ve bazı dokularda birikebilmekte, glikoz metabolizmasını etkileyebilmektedir. Yapılan çalışmalarda titanyum dioksidin sitotoksik ve genotoksik olabileceğine dair bulgular bulunsa da EFSA’nın son raporunda doğrudan genotoksik veya kanserojen olmadığı rapor edilmiştir. Üreme toksisitesi ile ilgili yeterli çalışmalar bulunmadığı için günlük alım değeri (ADI) belirtilmemiştir. Sağlık riskleri yasaklanmaya yetecek kadar fazla olmadığı için halen gıdalarda kullanılmasına devam edilmektedir.
Titanium dioxide is the most used colorant in the world. It is used as a food additive (E171) to give food white color. In this review, recent studies investigating the effects of titanium dioxide were evaluated. Titanium dioxide can enter the bloodstream and accumulate in some tissues and affect glucose metabolism. Even though studies have shown that titanium dioxide may be cytotoxic and genotoxic, EFSA's latest report states that it is not directly genotoxic or carcinogenic. The acceptable daily intake value (ADI) was not specified, as there are not enough studies on reproductive toxicity. Since health risks are not high enough to be prohibited, they are still used in foods.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Acceptance Date | December 27, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 1 Issue: 2 |