Research Article

NEBEVÎ BİR HASLET OLARAK ÎSÂR: KUR’ÂN VE SÜNNET BAĞLAMINDA BİR İNCELEME

Volume: 10 Number: 1 April 30, 2026
TR EN

NEBEVÎ BİR HASLET OLARAK ÎSÂR: KUR’ÂN VE SÜNNET BAĞLAMINDA BİR İNCELEME

Abstract

Kur’ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde yer alan îsâr kavramı, insanın kendisi ihtiyacı sahibi olmasına rağmen elinde var olan ya da eline geçecek olan maddi imkânları başkalarına vermek suretiyle onları kendisine tercih etmesi etmektir. İnsanın maddi imkânlarının son derece kısıtlı olduğu ya da ihtiyaç sahibi olmasına rağmen maddi olanaklarını başkalarına vermesi durumu cömertliğin zirve olarak kabul edilmiştir. Ahlaki erdemler arasında yer alan cömertlik ve bu ahlaki faziletin zirvesi noktasındaki îsâr hasleti övgüye layık görülmüş, bu faziletten ve fazilet sahibi kişilerden övgüyle bahsedilmiştir. Müslümanlar için yegâne örnek olan Hz. Peygamber (s.a.s.) ahlaki erdemlerin tamamında olduğu gibi infak konusunda da en güzel örnekler ortaya koymuştur. Mervî olan misallerde de müşahede edildiği üzere O’nun (s.a.s.) infak ahlakı cömertlikten öte îsâr anlayışıyla şekillenmiştir. Bunun yanında O, bu ahlaki erdemi övmüş, bu fazilet sahibi kişileri ve toplumları da övmüştür. İslam toplumunun ilk müntesipleri olan sahabe nesli ve onlardan müteşekkil ilk İslam toplumunda îsâr hasletinin onlarca örneği neşvünema bulmuştur. Maddi olanakların kısıtlı olduğu, kıtlık yıllarının yaşandığı, inancını daha rahat yaşamak için sahibi olunan bütün maddi olanakların geride bırakıldığı hicret zamanında, savaşlar, gazveler ve bunların beraberinde getirdiği maddi zorluklar vb. durumlarda sosyal hayatta îsâr hasletinin birbirinden farklı onlarca örneği rivâyet edilmiştir. Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere İslam toplumunda infak konusunda cömertliğin hüsnü kabul gördüğünü hatta bu ahlaki erdemin zirvesi olarak kabul edilen îsâr hasletinin var olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmada îsâr hasletinin etimolojik yapısı hakkında bilgiler verildi, Kur’ân-ı Kerim ve hadisi şeriflerde var olan örneklerin bir kısmı paylaşıldı, îsâr ayeti ve sebebi nüzulü hakkında bilgiler verildi. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) hayatında rivâyet edilen örnekler ve sahabe hayatında var olan örneklere yer verildi.

Keywords

References

  1. Ateş, Süleyman. Kur’an Ansiklopedisi. ts.
  2. Buhârî, Ebû Abdillah Muhammed b. İsmâil el-. el-Câmi’ü’s-sahîh. thk. Muhammed Zahîr en-Nâsır. Dâru Türüki’n-Necât, ts.
  3. Cevherî, İsmâîl b. Hammâd el-. Tâcü’l-luğa ve sıhâhu’l-ʿArabiyye. 6 Cilt. Beyrût: Dârü’l-’İlm li’l-Melâyîn, 4. Basım, 2008.
  4. Cürcânî, Seyyid Şerîf el-. et-Ta‘rîfât. thk. Muhammed Abdurrahmân el-Mer’aşelî. Lübnân: Dârü’n-Nefâis, 3. Basım, 2012.
  5. Çağrıcı, Mustafa. “Îsâr”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 22: 490-492. İstanbul: TDV Yayınları, 2000.
  6. Çantay, Hasan Basri. Kur’ân-ı Hakîm ve Meâl-i Kerîm. 3 Cilt. İstanbul: Yeni Akit Gazetesi, 1980.
  7. Ebû Dâvûd, Süleymân b. el-Eşas b. İshâk es-Sicistânî. es-Sünen. thk. Muhammed Muhyiddîn Abdülhâmîd. 4 Cilt. Beyrût: el-Mektebetü’l-’Asriyye, ts.
  8. Gazzâlî, Ebû Hâmid el-. İhyâ’u Ulûmi’d-Dîn. çev. Sıtkı Gülle. İstanbul: Huzur Yayın-Dağıtım, 1998.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Hadith

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 30, 2026

Submission Date

January 12, 2026

Acceptance Date

February 23, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 10 Number: 1

APA
Arvasi, İ. (2026). NEBEVÎ BİR HASLET OLARAK ÎSÂR: KUR’ÂN VE SÜNNET BAĞLAMINDA BİR İNCELEME. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, 10(1), 139-164. https://doi.org/10.52115/apjir.1861642
AMA
1.Arvasi İ. NEBEVÎ BİR HASLET OLARAK ÎSÂR: KUR’ÂN VE SÜNNET BAĞLAMINDA BİR İNCELEME. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi. 2026;10(1):139-164. doi:10.52115/apjir.1861642
Chicago
Arvasi, İbrahim. 2026. “NEBEVÎ BİR HASLET OLARAK ÎSÂR: KUR’ÂN VE SÜNNET BAĞLAMINDA BİR İNCELEME”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 10 (1): 139-64. https://doi.org/10.52115/apjir.1861642.
EndNote
Arvasi İ (April 1, 2026) NEBEVÎ BİR HASLET OLARAK ÎSÂR: KUR’ÂN VE SÜNNET BAĞLAMINDA BİR İNCELEME. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 10 1 139–164.
IEEE
[1]İ. Arvasi, “NEBEVÎ BİR HASLET OLARAK ÎSÂR: KUR’ÂN VE SÜNNET BAĞLAMINDA BİR İNCELEME”, Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, vol. 10, no. 1, pp. 139–164, Apr. 2026, doi: 10.52115/apjir.1861642.
ISNAD
Arvasi, İbrahim. “NEBEVÎ BİR HASLET OLARAK ÎSÂR: KUR’ÂN VE SÜNNET BAĞLAMINDA BİR İNCELEME”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi 10/1 (April 1, 2026): 139-164. https://doi.org/10.52115/apjir.1861642.
JAMA
1.Arvasi İ. NEBEVÎ BİR HASLET OLARAK ÎSÂR: KUR’ÂN VE SÜNNET BAĞLAMINDA BİR İNCELEME. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi. 2026;10:139–164.
MLA
Arvasi, İbrahim. “NEBEVÎ BİR HASLET OLARAK ÎSÂR: KUR’ÂN VE SÜNNET BAĞLAMINDA BİR İNCELEME”. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi, vol. 10, no. 1, Apr. 2026, pp. 139-64, doi:10.52115/apjir.1861642.
Vancouver
1.İbrahim Arvasi. NEBEVÎ BİR HASLET OLARAK ÎSÂR: KUR’ÂN VE SÜNNET BAĞLAMINDA BİR İNCELEME. Akademik Platform İslami Araştırmalar Dergisi. 2026 Apr. 1;10(1):139-64. doi:10.52115/apjir.1861642