TR
EN
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK İLE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ DOĞRUSAL OLMAYAN EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSEL İLİŞKİ
Öz
Büyüme ve yüksek istihdam gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için önemli makroekonomik konulardır. Büyümenin istihdamı artırıp, işsizliği düşüreceği iktisatta kabul edilmiş bir görüştür. Bu çalışmada Türkiye’de işsizlik ile ekonomik büyüme arasındaki eşbütünleşme ve nedensellik ilişkisi, serilerin doğrusal olmamasından dolayı, KSS (2006) ve Diks ve Panchenko (2006) doğrusal olmayan eşbütünleşme ve nedensellik testleri ile araştırılmıştır. Çalışmanın Türkiye’deki diğer çalışmalardan farkı KSS (2006) ve Diks ve Panchenko (2006) doğrusal olmayan eşbütünleşme ve nedensellik testleri ile işsizlik ve büyüme arasındaki ilişkiyi araştırmasıdır. Veriler 2005:01-2020:12 dönemini kapsamaktadır. Serilerin doğrusal olmadığının ve birim köklü olduğunun bulunmasının ardından eşbütünleşme ve nedensellik testleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, uzun dönemli ilişki ve işsizlikten büyümeye doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur. İşsizliğin büyümeyi olumsuz etkileyen önemli bir faktör olduğu (talebi etkileyerek büyümenin düşük hızda olmasına neden olmakta) ve üretimde beşeri sermayeyi dikkate alacak büyüme politikaların geliştirilmesi gerektiği söylenebilmektedir. Nitelikli işgücünü ve istihdamı artıracak, girişimciyi destekleyecek politikalar geliştirilmelidir.
Anahtar Kelimeler
References
- Aghion P. & Howitt, P. (1994). Growth and Unemployment, Review of Economic Studies, 61, 477-494.
- Arı, A. (2016). Türkiye’deki Ekonomik Büyüme ve İşsizlik İlişkisinin Analizi: Yeni Bir Eşbütünleşme Testi, Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 4(2), 57-67.
- Bildirici, M. & Özaksoy, F. (2016). Non-linear analysis of post Keynesian Phillips Curve in Canada labor market, Procedia Economics and Finance, 38, 368–377.
- Blanchard, O. (1997). The Medium Run, Macroeconomics, Brooking Paper on Economic Activity, No.2: 89-157.
- Brock, W., Dechert, D., Sheinkman, J. & LeBaron B. (1996). A test for independence based on the correlation dimension, Econometric Reviews, 15(3), 197–235.
- Camarero, M. & Ordonez J. (2012). Nonlinear adjustment in the real dollar– euro exchange rate: The role of the productivity differential as a fundamental, Economic Modelling, 29, 444–449.
- Ceylan, S. & Şahin, B.Y. (2010). İşsizlik ve Ekonomik Büyüme İlişkisinde Asimetri, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 11, 157-165.
- Diks, C. & Panchenko V. (2006). A New Statistic And Practical Guidelines For Nonparametric Granger Causality Testing, Journal Of Economic Dynamics And Control, 30(9), 1647-1669.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Economics
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
December 25, 2021
Submission Date
July 28, 2021
Acceptance Date
September 21, 2021
Published in Issue
Year 1970 Volume: 4 Number: 2
APA
Baktemur, F. İ. (2021). TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK İLE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ DOĞRUSAL OLMAYAN EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSEL İLİŞKİ. Academic Review of Humanities and Social Sciences, 4(2), 169-183. https://doi.org/10.54186/arhuss.975440
Cited By
ENFLASYON VE İŞSİZLİĞİN KİŞİ BAŞINA GELİR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: KANTİL REGRESYON ANALİZİ
Beykoz Akademi Dergisi
https://doi.org/10.14514/beykozad.1374729Validity of Okun’s Law in Türkiye: Wavelet Analysis
Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi
https://doi.org/10.63556/tisej.2025.1607