Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

COVID-19 SALGINININ TARIM SEKTÖRÜ VE GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 2, 155 - 171, 29.11.2020

Öz

COVID-19 salgınının tüm sektörler gibi tarım sektörü açısından da ciddi etkileri olmuştur. Tarım, gıda ve gıda güvenliğinin önemi küresel boyutta bir kez daha anlaşılmıştır. COVID-19 salgınında karantina ve sosyal mesafe gereği alınan tedbirler nedeniyle hareketliliğin durması tarım tedarik zincirinde aksamalara yol açmıştır. Zincirdeki aksamalara bağlı olarak halkının beslenmesini ve gıda güvenliğini ön planda tutan ülkeler tarım ve gıda ürünlerinin ticaretinde geçici tedbirler alarak bazı ürünlerin ihracatında kısıtlamalara gitmişlerdir. Türkiye bu süreçte tarım ve tahıl ürünleri ithalatını artırmış ve küresel gıda fiyatlarındaki düşüşe rağmen gıda fiyatlarını düşürememiştir. Bu bağlamda Türkiye gıda güvenliği açısından iyi bir görünüm sergilememektedir. Bu çalışmada Türkiye’de COVID-19 sürecinde Türkiye’nin tarım politikaları ve gıda fiyatları gıda güvenliği perspektifinden analiz edilmiş ve değerlendirmesi yapılmıştır.

Kaynakça

  • Referans1Agah Halil, COVID-19 Salgınında Tarım ve Gıda Üretimi/Tüketimi, TEPAV, 2020.
  • Referans2Agricultural Market Information System, www.amis-outlook.org, Erişim Tarihi: 15.04.2020
  • Referans3Andersen Asger Lau, Emil Toft Hansen, Neils Johannesen, Adam Sheridan, Responses to The COVID-19 Crises: Evidence from Bank Acount Transaction Data, Cebi Working Paper Series, 2020.
  • Referans4Bandyopadhyay Santanu, Coronavirus Disease 2019 (COVID 19): We Shall Overcome, Springer, 2020.
  • Referans5Bhusal Aastha, Agriculture and COVID-19: Problems and Opportunities, 2020.
  • Referans6Chen Haiqiang, Wenlan Qian, and Qiang Wen, The Impact of the COVID-19 Pandemic on Consumption: Learning from High Frequency Transaction Data, 2020.
  • Referans7Del Rio-Chanona R. Maria, Penny Mealy, Anton Pichler, François Lafond ve J. Doyne Farmer, Supply and Demand Shocks in the COVID-19 Pandemic: An Industry and Occupation Perspective, ResearchGate, 2020.
  • Referans8Eren Selvi, Koronavirüs Salgını ve Temel Gıda Piyasaları Üzerindeki Etkileri, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), No.230, 2020.
  • Referans9Eştürk Özlem ve M. Necat Ören, Türkiye’de Tarım Politikaları ve Gıda Güvencesi, YYU J AGR SCI, 24(2), 2014.
  • Referans10Food and Agriculture Organization (FAO), Food Price Index, www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex.
  • Referans11Global Food Security Index, https://foodsecurityindex.eiu.com/
  • referans12Gülçubuk Bülent, COVID-19 Sonrasında Tarım Politikalarının Geleceği, Friedrich Ebert Stiftung, 2020.
  • Referans13Hepburn Cameron, Brian O’Callaghan, Nicholas Stern, Joseph Stiglitz ve Dimitri Zenghelis, Will COVID-19 Fiscal Recovery Packages Accelerate or Retard Progress on Climate Change?, Oxford Smith School of Enterprise and the Environment, Working Paper no. 20-02, 2020.
  • Referans14ILO, COVID-19 and the World of Work. Second edition Updated Estimates and Analysis, 2020. IMF, World Economic Outlook Update, June 2020.
  • Referans15International Trade Centre (ITC), www.macmap.org/covid19. Kouam Henri, COVID-19 and Oil Prices, ResearchGate, 2020.
  • Referans16Mahajan Kanika ve Shekhar Tomar, Here Today, Gone Tomorrow: COVID-19 and Supply Chain Disruptions, Ashoka University, Discussion Paper Series in Economics, No.28, 2020.
  • Referans17OECD, COVID-19 and the Food and Agriculture Sector: Issues and Policy Responses, Tackling Coronavirus (COVID-19) Contributing to a Global Effort, 2020.
  • Referans18Schmidhuber Josef, Jonathan Pound and Bing Qiao, COVID-19: Channels of Transmission To Food and Agriculture, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 2020.
  • Referans19Stiglitz Joseph, Priorities fort he COVID-19 Economy, https://www.socialeurope.eu/priorities-for-the-COVID-19-economy.
  • Referans20Reardon Thomas, Ashok Mishra, Chandra S R Nuthalapati, Marc F Bellemare, David Zilberman, COVID-19’s Disruption of India’s Transformed Food Supply Chains, Vol. LV, No.18. COMMENTARY, 2020.
  • Referans21T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Turkey’ s UN Convention on Biological Diversity Fifth National Report (Republic of Turkey Ministry of Forestry And Water Affairs, 2014.
  • Referans22Teala Chris, COVID-19 may Sport the Thinnest Silver Linning: A Cleaner Climate, Smart Cities Dive.
  • Referans23Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), http://www.tuik.gov.tr
  • Referans24Varshney Deepak, Devesh Roy, J.V. Meenakshi, Impact Of COVID 19 On Agricultural Markets: Assessing The Roles Of Commodity Characteristics, Disease Caseload And Market Reforms, Springer, 2020.
  • Referans25World Trade Organization (WTO), www.wto.org.
  • Referans26www.douane.gov.dz/spip.php?article429&lang=fr
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aykut Aydın

Ayşe Güner 0000-0002-3499-7916

Yayımlanma Tarihi 29 Kasım 2020
Gönderilme Tarihi 17 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aydın, A., & Güner, A. (2020). COVID-19 SALGINININ TARIM SEKTÖRÜ VE GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi Ve İdari Araştırmalar Dergisi, 3(2), 155-171.
AMA Aydın A, Güner A. COVID-19 SALGINININ TARIM SEKTÖRÜ VE GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Artuklu Kaime. Kasım 2020;3(2):155-171.
Chicago Aydın, Aykut, ve Ayşe Güner. “COVID-19 SALGINININ TARIM SEKTÖRÜ VE GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi Ve İdari Araştırmalar Dergisi 3, sy. 2 (Kasım 2020): 155-71.
EndNote Aydın A, Güner A (01 Kasım 2020) COVID-19 SALGINININ TARIM SEKTÖRÜ VE GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi 3 2 155–171.
IEEE A. Aydın ve A. Güner, “COVID-19 SALGINININ TARIM SEKTÖRÜ VE GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”, Artuklu Kaime, c. 3, sy. 2, ss. 155–171, 2020.
ISNAD Aydın, Aykut - Güner, Ayşe. “COVID-19 SALGINININ TARIM SEKTÖRÜ VE GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi 3/2 (Kasım 2020), 155-171.
JAMA Aydın A, Güner A. COVID-19 SALGINININ TARIM SEKTÖRÜ VE GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Artuklu Kaime. 2020;3:155–171.
MLA Aydın, Aykut ve Ayşe Güner. “COVID-19 SALGINININ TARIM SEKTÖRÜ VE GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi Ve İdari Araştırmalar Dergisi, c. 3, sy. 2, 2020, ss. 155-71.
Vancouver Aydın A, Güner A. COVID-19 SALGINININ TARIM SEKTÖRÜ VE GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Artuklu Kaime. 2020;3(2):155-71.

Artuklu Kaime Uluslararası İktisadi ve İdari Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.