Research Article

İslâmî Dönemde Hamâset: Kādisiye Savaşı Örneği

Volume: 1 Number: 6 October 30, 2026
TR EN

İslâmî Dönemde Hamâset: Kādisiye Savaşı Örneği

Abstract

Bu çalışma, Sadr-ı İslâm fütûhât hareketlerinin dönüm noktalarından biri olan Kādisiye Savaşı (15/636) özelinde, Arap şiirindeki zihniyet dönüşümünün filolojik ve belâgî tezahürlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Câhiliye döneminde kabile asabiyeti, ferdî şan-şöhret arayışı ve dehrî bir çaresizlik ekseninde şekillenen hamâsî söylemin, vahyî ilkelerin tesiriyle geçirdiği evrimi ortaya koymak çalışmanın temel önemini oluşturmaktadır. Araştırmanın problemi, Kādisiye cephesindeki savaşçı-şairlerin ürettiği manzumelerin yalnızca askerî olayları kayda geçiren hissi birer vakanüvistlik mi, yoksa İslâm'ın getirdiği yeni zihniyetle mümin kimliğinin şiir diliyle yeniden inşa edildiği edebî vesikalar mı olduğunu saptamaktır. Bu çerçevede çalışma; Kādisiye şiirlerinin dönemin sosyo-psikolojik atmosferini ve mümin kimliğinin inşasını nasıl yansıttığı, savaşçı şairlerin tevarüs ettikleri fahr ve hamâset kalıplarını hangi retorik imkânlarla ilâhî rıza ve ümmet bilinci zeminine taşıdığı ve Câhiliye'deki kabile asabiyeti eksenli hamâsî söylemin filolojik düzeyde nasıl bir değişim gösterdiği sorularına cevap aramaktadır. Nitel araştırma desenindeki bu çalışmada veri toplama tekniği olarak doküman analizi kullanılmış; Ka‘kā‘ b. Amr, Ebû Mihcen es-Sekafî, Amr b. Ma‘dîkerib, Kays b. Mekşûf, Züheyr b. Abd Şems ve el-Hansâ'nın oğulları gibi dönem şairlerinin manzumeleri metin tenkidi ve retorik analiz yöntemleriyle tahlil edilmiştir. Araştırma sonucunda; tevarüs edilen geleneksel fahr kalıplarının kılıç, at ve mızrak gibi biçimsel unsurlarını koruduğu, ancak bu unsurların mecaz ve istiârelerle şahsî böbürlenmeden i‘lâ-yi kelimetullah uğrundaki fedakârlığın estetik imgesine dönüştüğü tespit edilmiştir. Ölüm algısı da köklü bir dönüşüm geçirmiş; dehrî bir yıkım olmaktan çıkarılarak Rahman'ın çağrısına icabet etmek ve Firdevs cennetlerine kavuşmak biçiminde uhrevî bir müjdeye dönüştürülmüştür. Bununla birlikte bu dönüşümün doğrusal ilerlemediği, Amr b. Ma‘dîkerib örneğinde olduğu gibi eski asabiyet dilinin sahada zaman zaman varlığını sürdürdüğü de gözlemlenmiştir. Çalışma, Kādisiye Savaşı özelinde hamâset söylemindeki zihniyet dönüşümünü müstakil bir odakta ele alarak Türkiye'deki ve Arap dünyasındaki literatürde bu alana dair önemli bir boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır.

Keywords

Arap Dili ve Belagatı, Sadr-ı İslâm Arap Şiiri, Hamâset, Kādisiye Savaşı, Zihniyet Dönüşümü

References

  1. Askerî, Ebû Hilâl Abdullâh b. Sehl el-. Şerḥu dīvāni Ebī Miḥcen es-Seḳafī. Mısır: Maṭbaʿatü’l-Ezhār el-Bārūniyye, t.y.
  2. Belâzürî, Ahmed b. Yahyâ b. Câbir b. Dâvûd. Fütūḥu’l-büldān. Beyrut: Dâr ve Mektebetü’l-Hilâl, 1988. Dayf, Şevkî. Tārīḫu’l-edebi’l-ʿArabī: el-ʿaṣrü’l-İslāmī. 10 Cilt. Kahire: Dâru’l-Meârif, 11. Basım, 1960.
  3. Ezherî, Muḥammed b. Ahmed. Tehẕîbü’l-luġa. Thk. Muhammed Avad Mur‘ib. 8 Cilt. Beyrut: Dâru İḥyâ’i’t-Türâsi’l-ʿArabî, 2001.
  4. Fayda, Mustafa. “Fetih”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. Erişim 4 Temmuz 2026. https://islamansiklopedisi.org.tr/fetih.
  5. Hâfıdî, Hasan. “Şiʿru’l-futūḥi’l-İslāmiyye: el-Māhiyye ve’l-ḫaṣāʾiṣ ve’l-meḍāmīn”. Genç Mütefekkirler Dergisi 5/1 (Mart 2024), 189-208.
  6. Hamdân, Mahmûd Alî Selîm el-. Şiʿru’l-faḫr ve’l-ḥamāseti fī’l-ʿaṣri’l-İslāmī. Bağdat: el-Cāmiʿatü’l-Mustanṣıriyye, Yüksek Lisans Tezi, 1986.
  7. Hasan, İbrahim Hasan. Târîḫu’l-İslâm: es-Siyâsî ve’d-dînî ve’s-seḳāfî ve’l-ictimâ‘î. 4 Cilt. Beyrut-Kahire: Dâru’l-Ciyl-Mektebetü’n-Nahḍati’l-Mıṣriyye, 1996.
  8. Hassân b. Sâbit. Dîvânu Hassân b. Sâbit. thk. Velîd Arafât. Beyrut: Dâru Sâdır, 2006.
  9. Hindâvî, Hüseyin Ali el-. “Aġrāḍu’ş-şiʿr fī ʿaṣri Ṣadri’l-İslām ve’l-ʿaṣri’l-Emevī”. Dünya er-Ra’yu. 2 Mayıs 2006. Erişim 29 Ocak 2024. http://pulpit.alwatanvoice.com/articles/2006/05/02/43848.html.
  10. İbn Abdülber, Abdullâh b. Muhammed. el-İstîʿâb fî maʿrifeti’l-ashâb. thk. Ali Muhammed el-Beccâvî. 4 Cilt. Beyrut: Dāru’l-Cīl, 1992.
APA
Ertaş, M. (2026). İslâmî Dönemde Hamâset: Kādisiye Savaşı Örneği. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi, 1(6), 354-386. https://izlik.org/JA42DM99KP
AMA
1.Ertaş M. İslâmî Dönemde Hamâset: Kādisiye Savaşı Örneği. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi. 2026;1(6):354-386. https://izlik.org/JA42DM99KP
Chicago
Ertaş, Muharrem. 2026. “İslâmî Dönemde Hamâset: Kādisiye Savaşı Örneği”. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi 1 (6): 354-86. https://izlik.org/JA42DM99KP.
EndNote
Ertaş M (October 1, 2026) İslâmî Dönemde Hamâset: Kādisiye Savaşı Örneği. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi 1 6 354–386.
IEEE
[1]M. Ertaş, “İslâmî Dönemde Hamâset: Kādisiye Savaşı Örneği”, ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi, vol. 1, no. 6, pp. 354–386, Oct. 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA42DM99KP
ISNAD
Ertaş, Muharrem. “İslâmî Dönemde Hamâset: Kādisiye Savaşı Örneği”. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi 1/6 (October 1, 2026): 354-386. https://izlik.org/JA42DM99KP.
JAMA
1.Ertaş M. İslâmî Dönemde Hamâset: Kādisiye Savaşı Örneği. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi. 2026;1:354–386.
MLA
Ertaş, Muharrem. “İslâmî Dönemde Hamâset: Kādisiye Savaşı Örneği”. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi, vol. 1, no. 6, Oct. 2026, pp. 354-86, https://izlik.org/JA42DM99KP.
Vancouver
1.Muharrem Ertaş. İslâmî Dönemde Hamâset: Kādisiye Savaşı Örneği. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi [Internet]. 2026 Oct. 1;1(6):354-86. Available from: https://izlik.org/JA42DM99KP