Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Apiturizmin Gelişmesinde Arıcılık Müzelerinin Önemi: Çine Arıcılık Müzesi ve Eğitim Merkezi Üzerine Bir Değerlendirme

Yıl 2024, , 705 - 717, 31.07.2024
https://doi.org/10.11616/asbi.1454651

Öz

Bu çalışmada Çine ve yöresinde apiturizmin gelişmesinde Çine Arıcılık Müzesi ve Eğitim Merkezi’nin katkısı araştırılmıştır. Araştırma çerçevesinde öncelikle apiturizm, gelişim süreci, Dünya’da ve Türkiye’de örnek uygulamalar üzerine kapsamlı bir literatür araştırması yapılmıştır. Yapılandırılmamış alan çalışması veri toplama aracı olarak kullanılmış, katılımcı gözlemci olarak olgunun ayrıntılı bir şekilde tanımlanabilmesi amacıyla gözlem ve inceleme yapılmıştır. Öncelikle müze yetkilisi ile görüşülmüş, ardından tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden olan kartopu örnekleme yöntemi ile konuyla ilgili bilgi sahibi kişi veya kişilerin kim olabileceği öğrenilmiş, oluşturulan 14 soruluk görüşme formu yöre hakkında bilgi sahibi olan kişilere yöneltilerek mülakat tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda apiturizmin Çine ve yöresinde henüz uygulanan bir turizm türü olmadığı ancak gelişmeye uygun olduğu belirlenmiştir.

Etik Beyan

Kurul Adı: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu Karar Tarihi: 09.02.2024 Belge Numarası: 25

Teşekkür

Çine Arıcılık Müzesi ve Eğitim Merkezi sorumlusu Hüseyin Basri ÇALIŞKAN

Kaynakça

  • Akyürek, S., (2022). Reflections on Visitors' Experiences of The Beekeeping Museum: An Analysis Of The Guestbook Notes, European Journal of Tourism Research 32 (3215), s. 1-19.
  • Apiturizem, http://www.apiturizem.si/en/ adresinden erişilmiştir. 10.03.2024.
  • Baycar, A. (2022). Yerel Ürünlerin Müze Aracılığıyla Turizme Kazandırılması: Siirt Arıcılık Müze Önerisi. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences, 5(2), s. 242-254.
  • Beigi, H. (2018). Api-Tourism, Bees Tourism. Honeybee Sci. J. 9, s. 12–18.
  • Cesur, E. (2021). A Creative Approach in Creative Tourism: Apitourism, Tourism Studies and Social Sciences, Ed: V. Krystev, S. Çelik Uğuz, R. Efe, E. Kapluhan, ST. Kliment Ohridski University Press.
  • Collection of Collections (2022), Beekeeping Museum, Ooty. Collection of Collections: Unusual Museums in India. (2022). https://unusualcollections.wordpress.com/2016/04/24/beekeeping-museumooty/. E.T. 01.03.2024.
  • Çevik, N. (2010). Akdeniz Üniversitesi VI. Müzecilik Çalıştayı ve Paneli “Adnan Menderes Üniversitesi Çine Arıcılık Müzesi Üzerine Bazı Notlar”, 10-16. İçinde: Çevik, N. ve Kösoğlu, M.
  • Çine Arıcılık Müzesi, https://www.aydincagiriyor.com/tr/aydincagiriyor/kultur/muzeler/cine-aricilik- muzesi/245 adresinden ulaşılabilir. E.T. 07.03.2024.
  • Çobanoğlu, F., Tunalıoğlu, R. ve Tok, N. (2021). Aydın’da Arkeoloji ve Tarımın Turizm Potansiyeline Katkısı, Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 5 (2), s. 20-28.
  • Gonzalez, E. A., Arnedo, M., Izquierdo, M.-Gascon, Rubia-Gil, (2022). Ecovillages as a Development Model and the Case of Api-Tourism in Sustainable Settlement, PASOS, A. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 20(5), s. 1143-1161.
  • Housam F. ve Abou-Shaara, H. (2015). Suitability of Current and Future Conditions to Apiculture in Egypt Using Geographical Information System. Journal of Agricultural Informatics, 6(2), s. 12-22.
  • Karaca, A. (2008). Aydın Yöresinde Bal Arılarının (Apis mellifera L.) Yararlanabileceği Bitkiler ve Bazı Özellikleri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2), s. 39-66.
  • Karaca A., Kösoğlu M., Boz Ö. (2006). Aydın İli Çine- Karpuzlu Yöresinde Bal Arılarının (Apis mellifera L.) Nektar ve Poleninden Faydalanabileceği Bitkiler, ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1), s. 21-26.
  • Korosec, T. A. (2016). Api Turizmi, Api Sağlık, Api Terapi, Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, s. 112-115. 1-5 Kasım 2016. Türkiye: Muğla.
  • Lenger, D. S. (2011). Antik Çağda Karia Bölgesinde Bal, Honey in the Karia Region in Antiquity, Acta Turcica 1 (1), s. 28-35.
  • Magie, D., (2002). Anadolu’da Romalılar 2: Batı Anadolu ve Zenginlikleri, Arkeoloji ve Sanat Yayınları: İstanbul.
  • Muzej Zivanovic (2022). www.museumzivanovic.com.
  • Pal, S. ve Bhattacharya, S. (2023). Apitourism in Agritourism: A Fusion of Greenery, Apiculture & Tourism in the Valley of Jampui Hills of North East India., Plant Archivies, 23(1), s. 51-55.
  • Pantoja, G. Gómez, M., Contreras, C., Grimau, L. ve Montenegro, G. (2017). Determination of Suitable Zones for Apitourism Using Multi-criteria Evaluation in Geographic Information Systems: A Case Study in The O’Higgins Region, Chile, Ciencia e Investigacion Agraria, 44(2), s. 139-153.
  • Sevin, V. (2001). Anadolu’nun Tarihi Coğrafyası I.
  • Shiffler, K. (2014). Api-Tourism As Added-Value: The Case of La Ruta De La Miel in Chile (Master's Thesis), Norway: Norwegian University of Life Sciences, Ås, Masters of Science in Agroecology.
  • Šivic, F. (2013). Apitourism: A Fusion of Apiculture and Travel in Verdant Lands. Bee World, 90(3), s. 66- 67.
  • Slovenia-The Leader of Api-Tourism. (2021). https://www.detourprojecteu/. E.T. 08.03.2024.
  • Sultanveli Organik Çiftliği (2022). (https://www.sultanveli.com/?SID=kurumsal&l1=1&dl=tr&Hakkimizda.html).
  • Suna, B. (2018). Api Turizm’in Türkiye’deki Yeri ve Önemi, Uludağ Arıcılık Dergisi, 18(1), s. 28-41.
  • Suna, B. (2020). Turizmde Arıcılığın Kullanımına Keşifsel Bir Yolculuk, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 31(1), s. 19-30.
  • Şahin, Ö. ve Aydın, A. (2021). Arıcılık Müzesi Örneği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(1), s. 459-473.
  • T.C. Çine Kaymakamlığı, Arıcılık Müzesi, http://www.cine.gov.tr/aricilik-muzesi
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çine Arıcılık Müzesi, https://aydin.ktb.gov.tr /TR-64421/cine-aricilik-muzesi.html
  • Topal, E., Adamchuk, L., Negri, I., Kösoğlu, M., Maria Sorina Dârjan, G. P., Cornea-Cipcigan, M. Ve Mărgăoan, R. (2021). Traces of Honeybees, Api-Tourism and Beekeeping: From Past to Present, Sustainability 13(21), s. 659.
  • URBACT, (2020). Apitourism an Alternative, Enjoyable and Challenging Activity for Demanding Citizens and Tourists, https://urbact.eu/apitourism-alternative-activity-demanding-citizens-and-tourists. E.T. 07.03.2024.
  • Wos, B. (2014). Api-Tourism in Europe. Journal of Environmental and Tourism Analyses, 2(1), s. 66-74.
  • Wos, B. ve Bień, W. (2013). Apiturystyka Jako Forma Turystyki Zrównoważonej. Zeszyty Naukowe. Turystyka I Rekreacja, 1(11).
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2021). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık. T.C. Aydın Valiliği, http://www.aydin.gov.tr/muzeler

Apiturizmin Gelişmesinde Arıcılık Müzelerinin Önemi: Çine Arıcılık Müzesi ve Eğitim Merkezi Üzerine Bir Değerlendirme

Yıl 2024, , 705 - 717, 31.07.2024
https://doi.org/10.11616/asbi.1454651

Öz

Bu çalışmada Çine ve yöresinde apiturizmin gelişmesinde Çine Arıcılık Müzesi ve Eğitim Merkezi’nin katkısı araştırılmıştır. Araştırma çerçevesinde öncelikle apiturizm, gelişim süreci, Dünya’da ve Türkiye’de örnek uygulamalar üzerine kapsamlı bir literatür araştırması yapılmıştır. Yapılandırılmamış alan çalışması veri toplama aracı olarak kullanılmış, katılımcı gözlemci olarak olgunun ayrıntılı bir şekilde tanımlanabilmesi amacıyla gözlem ve inceleme yapılmıştır. Öncelikle müze yetkilisi ile görüşülmüş, ardından tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden olan kartopu örnekleme yöntemi ile konuyla ilgili bilgi sahibi kişi veya kişilerin kim olabileceği öğrenilmiş, oluşturulan 14 soruluk görüşme formu yöre hakkında bilgi sahibi olan kişilere yöneltilerek mülakat tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda apiturizmin Çine ve yöresinde henüz uygulanan bir turizm türü olmadığı ancak gelişmeye uygun olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Akyürek, S., (2022). Reflections on Visitors' Experiences of The Beekeeping Museum: An Analysis Of The Guestbook Notes, European Journal of Tourism Research 32 (3215), s. 1-19.
  • Apiturizem, http://www.apiturizem.si/en/ adresinden erişilmiştir. 10.03.2024.
  • Baycar, A. (2022). Yerel Ürünlerin Müze Aracılığıyla Turizme Kazandırılması: Siirt Arıcılık Müze Önerisi. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences, 5(2), s. 242-254.
  • Beigi, H. (2018). Api-Tourism, Bees Tourism. Honeybee Sci. J. 9, s. 12–18.
  • Cesur, E. (2021). A Creative Approach in Creative Tourism: Apitourism, Tourism Studies and Social Sciences, Ed: V. Krystev, S. Çelik Uğuz, R. Efe, E. Kapluhan, ST. Kliment Ohridski University Press.
  • Collection of Collections (2022), Beekeeping Museum, Ooty. Collection of Collections: Unusual Museums in India. (2022). https://unusualcollections.wordpress.com/2016/04/24/beekeeping-museumooty/. E.T. 01.03.2024.
  • Çevik, N. (2010). Akdeniz Üniversitesi VI. Müzecilik Çalıştayı ve Paneli “Adnan Menderes Üniversitesi Çine Arıcılık Müzesi Üzerine Bazı Notlar”, 10-16. İçinde: Çevik, N. ve Kösoğlu, M.
  • Çine Arıcılık Müzesi, https://www.aydincagiriyor.com/tr/aydincagiriyor/kultur/muzeler/cine-aricilik- muzesi/245 adresinden ulaşılabilir. E.T. 07.03.2024.
  • Çobanoğlu, F., Tunalıoğlu, R. ve Tok, N. (2021). Aydın’da Arkeoloji ve Tarımın Turizm Potansiyeline Katkısı, Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 5 (2), s. 20-28.
  • Gonzalez, E. A., Arnedo, M., Izquierdo, M.-Gascon, Rubia-Gil, (2022). Ecovillages as a Development Model and the Case of Api-Tourism in Sustainable Settlement, PASOS, A. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 20(5), s. 1143-1161.
  • Housam F. ve Abou-Shaara, H. (2015). Suitability of Current and Future Conditions to Apiculture in Egypt Using Geographical Information System. Journal of Agricultural Informatics, 6(2), s. 12-22.
  • Karaca, A. (2008). Aydın Yöresinde Bal Arılarının (Apis mellifera L.) Yararlanabileceği Bitkiler ve Bazı Özellikleri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2), s. 39-66.
  • Karaca A., Kösoğlu M., Boz Ö. (2006). Aydın İli Çine- Karpuzlu Yöresinde Bal Arılarının (Apis mellifera L.) Nektar ve Poleninden Faydalanabileceği Bitkiler, ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1), s. 21-26.
  • Korosec, T. A. (2016). Api Turizmi, Api Sağlık, Api Terapi, Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, s. 112-115. 1-5 Kasım 2016. Türkiye: Muğla.
  • Lenger, D. S. (2011). Antik Çağda Karia Bölgesinde Bal, Honey in the Karia Region in Antiquity, Acta Turcica 1 (1), s. 28-35.
  • Magie, D., (2002). Anadolu’da Romalılar 2: Batı Anadolu ve Zenginlikleri, Arkeoloji ve Sanat Yayınları: İstanbul.
  • Muzej Zivanovic (2022). www.museumzivanovic.com.
  • Pal, S. ve Bhattacharya, S. (2023). Apitourism in Agritourism: A Fusion of Greenery, Apiculture & Tourism in the Valley of Jampui Hills of North East India., Plant Archivies, 23(1), s. 51-55.
  • Pantoja, G. Gómez, M., Contreras, C., Grimau, L. ve Montenegro, G. (2017). Determination of Suitable Zones for Apitourism Using Multi-criteria Evaluation in Geographic Information Systems: A Case Study in The O’Higgins Region, Chile, Ciencia e Investigacion Agraria, 44(2), s. 139-153.
  • Sevin, V. (2001). Anadolu’nun Tarihi Coğrafyası I.
  • Shiffler, K. (2014). Api-Tourism As Added-Value: The Case of La Ruta De La Miel in Chile (Master's Thesis), Norway: Norwegian University of Life Sciences, Ås, Masters of Science in Agroecology.
  • Šivic, F. (2013). Apitourism: A Fusion of Apiculture and Travel in Verdant Lands. Bee World, 90(3), s. 66- 67.
  • Slovenia-The Leader of Api-Tourism. (2021). https://www.detourprojecteu/. E.T. 08.03.2024.
  • Sultanveli Organik Çiftliği (2022). (https://www.sultanveli.com/?SID=kurumsal&l1=1&dl=tr&Hakkimizda.html).
  • Suna, B. (2018). Api Turizm’in Türkiye’deki Yeri ve Önemi, Uludağ Arıcılık Dergisi, 18(1), s. 28-41.
  • Suna, B. (2020). Turizmde Arıcılığın Kullanımına Keşifsel Bir Yolculuk, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 31(1), s. 19-30.
  • Şahin, Ö. ve Aydın, A. (2021). Arıcılık Müzesi Örneği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(1), s. 459-473.
  • T.C. Çine Kaymakamlığı, Arıcılık Müzesi, http://www.cine.gov.tr/aricilik-muzesi
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çine Arıcılık Müzesi, https://aydin.ktb.gov.tr /TR-64421/cine-aricilik-muzesi.html
  • Topal, E., Adamchuk, L., Negri, I., Kösoğlu, M., Maria Sorina Dârjan, G. P., Cornea-Cipcigan, M. Ve Mărgăoan, R. (2021). Traces of Honeybees, Api-Tourism and Beekeeping: From Past to Present, Sustainability 13(21), s. 659.
  • URBACT, (2020). Apitourism an Alternative, Enjoyable and Challenging Activity for Demanding Citizens and Tourists, https://urbact.eu/apitourism-alternative-activity-demanding-citizens-and-tourists. E.T. 07.03.2024.
  • Wos, B. (2014). Api-Tourism in Europe. Journal of Environmental and Tourism Analyses, 2(1), s. 66-74.
  • Wos, B. ve Bień, W. (2013). Apiturystyka Jako Forma Turystyki Zrównoważonej. Zeszyty Naukowe. Turystyka I Rekreacja, 1(11).
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2021). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık. T.C. Aydın Valiliği, http://www.aydin.gov.tr/muzeler
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm Öngörüsü
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Burçak Akıncı Ekiztepe 0000-0002-1421-4734

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2024
Gönderilme Tarihi 18 Mart 2024
Kabul Tarihi 29 Mayıs 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Akıncı Ekiztepe, B. (2024). Apiturizmin Gelişmesinde Arıcılık Müzelerinin Önemi: Çine Arıcılık Müzesi ve Eğitim Merkezi Üzerine Bir Değerlendirme. Abant Sosyal Bilimler Dergisi, 24(2), 705-717. https://doi.org/10.11616/asbi.1454651
AMA Akıncı Ekiztepe B. Apiturizmin Gelişmesinde Arıcılık Müzelerinin Önemi: Çine Arıcılık Müzesi ve Eğitim Merkezi Üzerine Bir Değerlendirme. ASBİ. Temmuz 2024;24(2):705-717. doi:10.11616/asbi.1454651
Chicago Akıncı Ekiztepe, Burçak. “Apiturizmin Gelişmesinde Arıcılık Müzelerinin Önemi: Çine Arıcılık Müzesi Ve Eğitim Merkezi Üzerine Bir Değerlendirme”. Abant Sosyal Bilimler Dergisi 24, sy. 2 (Temmuz 2024): 705-17. https://doi.org/10.11616/asbi.1454651.
EndNote Akıncı Ekiztepe B (01 Temmuz 2024) Apiturizmin Gelişmesinde Arıcılık Müzelerinin Önemi: Çine Arıcılık Müzesi ve Eğitim Merkezi Üzerine Bir Değerlendirme. Abant Sosyal Bilimler Dergisi 24 2 705–717.
IEEE B. Akıncı Ekiztepe, “Apiturizmin Gelişmesinde Arıcılık Müzelerinin Önemi: Çine Arıcılık Müzesi ve Eğitim Merkezi Üzerine Bir Değerlendirme”, ASBİ, c. 24, sy. 2, ss. 705–717, 2024, doi: 10.11616/asbi.1454651.
ISNAD Akıncı Ekiztepe, Burçak. “Apiturizmin Gelişmesinde Arıcılık Müzelerinin Önemi: Çine Arıcılık Müzesi Ve Eğitim Merkezi Üzerine Bir Değerlendirme”. Abant Sosyal Bilimler Dergisi 24/2 (Temmuz 2024), 705-717. https://doi.org/10.11616/asbi.1454651.
JAMA Akıncı Ekiztepe B. Apiturizmin Gelişmesinde Arıcılık Müzelerinin Önemi: Çine Arıcılık Müzesi ve Eğitim Merkezi Üzerine Bir Değerlendirme. ASBİ. 2024;24:705–717.
MLA Akıncı Ekiztepe, Burçak. “Apiturizmin Gelişmesinde Arıcılık Müzelerinin Önemi: Çine Arıcılık Müzesi Ve Eğitim Merkezi Üzerine Bir Değerlendirme”. Abant Sosyal Bilimler Dergisi, c. 24, sy. 2, 2024, ss. 705-17, doi:10.11616/asbi.1454651.
Vancouver Akıncı Ekiztepe B. Apiturizmin Gelişmesinde Arıcılık Müzelerinin Önemi: Çine Arıcılık Müzesi ve Eğitim Merkezi Üzerine Bir Değerlendirme. ASBİ. 2024;24(2):705-17.