Research Article

Akdeniz Diyeti ile Birlikte Uygulanan Aerobik Egzersizin Vücut Kompozisyonu Bedeni Beğenme ve Cinsel Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi

Volume: 5 Number: Özel Sayı 2 December 23, 2022
EN TR

Akdeniz Diyeti ile Birlikte Uygulanan Aerobik Egzersizin Vücut Kompozisyonu Bedeni Beğenme ve Cinsel Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi

Öz

Çalışmada Akdeniz diyeti ile birlikte uygulanan 8 haftalık aerobik egzersizin vücut kompozisyonu, bedeni beğenme ve cinsel yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma Sakarya ilinde ikamet eden 64 (yaş = 40.13  3.38) sedanter kadından oluşmaktadır. Katılımcılar randomize olarak dört gruba (Akdeniz diyeti + egzersiz grubu (n:16), sadece egzersiz grubu (n:16), sadece Akdeniz diyeti grubu (n:16) ve kontrol grubu (n:16)) ayrılmıştır. Sedanter kadınlara 8 haftalık egzersiz ve diyet programı uygulanmış, diyet ve egzersiz programları öncesi ve sonrasında vücut kompozisyonu (BKİ, yağsız kütle, yağ kütle), bedeni beğenme ve cinsel yaşam kalite değerleri ölçümleri alınmıştır. Elden edilen verilere SPSS 25.0 paket programında tekrar eden ölçümlerde varyans analizi (Repeated measures -ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca zamana bağlı gruplar arasındaki değişimler “%Δ= (Son Test-Ön Test) /Ön Test*100” formülü kullanılarak hesaplanmıştır. Güven %95 aralığı olarak seçilmiş ve p<0,05’in altındaki istatiksel değerler anlamlı olarak kabul edilmiştir. Sedanter kadınlarda Akdeniz diyeti ile birlikte uygulanan aerobik egzersizin vücut kompozisyon değerleri incelendiğinde BKI, yağsız kütle ve yağ kütle değerlerinin ön test ve son test ortalamaları zamana göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bedeni beğenme ile cinsel yaşam kalitesi değerlerinin Akdeniz diyeti+ egzersiz, egzersiz grubu ve Akdeniz diyeti grubunun kontrol grubuna göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Katılımcıların ön test ve son test ortalamalarının zamana göre anlamlı bir farklılık gösterdiği bulunmuştur. Sedanter kadınlarda Akdeniz diyeti ile birlikte uygulanan aerobik egzersizin vücut kompozisyonu, bedeni beğenme ve cinsel yaşam kalitesi üzerine iyileşme olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Addis, I. B., Van Den Eeden, S. K., Wassel-Fyr, C. L., Vittinghoff, E., Brown, J. S., Thom, D. H., ve Reproductive Risk Factors for Incontinence Study at Kaiser (RRISK) Study Group. (2006). Sexual activity and function in middle-aged and older women. Obstetrics and gynecology, 107(4), 755.
  2. Álvarez-Pérez, J., Sánchez-Villegas, A., Díaz-Benítez, E. M., Ruano-Rodríguez, C., Corella, D., Martínez-González, M. Á., ... ve PREDIMED Study Investigators. (2016). Influence of a Mediterranean dietary pattern on body fat distribution: results of the PREDIMED–Canarias Intervention Randomized Trial. Journal of the American College of Nutrition, 35(6), 568-580.
  3. Allaz, A. F., Bernstein, M., Rouget, P., Archinard, M., ve Morabia, A. (1998). Body weight preoccupation in middle‐age and ageing women: A general population survey. International Journal of Eating Disorders, 23(3), 287-294.
  4. Altabe, M., ve Thompson, J. K. (1993). Body image changes during early adulthood. International Journal of Eating Disorders, 13(3), 323-328.
  5. Andreoli, A., Lauro, S., Di Daniele, N., Sorge, R., Celi, M., ve Volpe, S. L. (2008). Effect of a moderately hypoenergetic Mediterranean diet and exercise program on body cell mass and cardiovascular risk factors in obese women. European journal of clinical nutrition, 62(7), 892-897.
  6. Anlı, G., Akın, A., Eker, H., ve Özçelik, B. (2015). Bedeni beğenme ölçeği: geçerlik ve güvenirlik çalışması. The Journal of Academic Social Science Studies. 36 ,505-511.
  7. Bartlewski, P. P. (1996). Effects of aerobic exercise on the social physique anxiety and body esteem of female college students. Women in sport and physical Activity journal, 5(2), 49-62.
  8. Baysal, A. (2013). Genel Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sport and Exercise Nutrition , Sports Training , Exercise Physiology , Physical Activity and Health

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 23, 2022

Submission Date

November 9, 2022

Acceptance Date

December 8, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 5 Number: Özel Sayı 2

APA
Yalçınkaya, N., Yalçın, S., Samar, E., Beyleroğlu, M., & Gürkan, A. C. (2022). Akdeniz Diyeti ile Birlikte Uygulanan Aerobik Egzersizin Vücut Kompozisyonu Bedeni Beğenme ve Cinsel Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi. Mediterranean Journal of Sport Science, 5(Özel Sayı 2), 935-952. https://doi.org/10.38021/asbid.1201897

Cited By

27208

Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .

2624526366