Research Article

Türk Futbolunda Seyircilerin Video Yardımcı Hakem (VAR) Uygulamasına Bakış Açılarının İncelenmesi.

Volume: 5 Number: Özel Sayı 1 December 19, 2022
TR EN

Türk Futbolunda Seyircilerin Video Yardımcı Hakem (VAR) Uygulamasına Bakış Açılarının İncelenmesi.

Öz

Öz Bu çalışmada, futbol seyircilerinin Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasına bakış açıları farklı değişkenlere göre incelendi. VAR uygulaması, yakın zamanda Türk futbolunda kendini gösteren ve varlığını kanıtlamaya çalışan, tüm spor ilgileri tarafından farklı değerlendirilir. Veri toplama yöntemi olarak; Kayhan, Bardakçı ve Caz (2020) tarafından geliştirilen “Türk Futbolunda Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasına yönelik Tutum Ölçeği” kullanıldı. Ölçeğimiz; seyir zevki, adaleti sağlama, devamlılık, bilgi sağlama alt boyutlarından, toplam 20 maddeden ve 7’li likert tipi ölçek özelliklerinden oluşur. Veriler, normal dağılım gösterdiği için “Independent T Testi” ile “One-Way Anova” analizleriyle incelendi. Frekans analizi kullanılarak, 318 seyircinin her bir maddeye verdiği cevaplar yüzdelik oranlarıyla ifade edildi. Seyircilerin VAR uygulamasına yönelik tutumlarında; cinsiyete, yaşa ve eğitime göre anlamlı farklılıklar olduğu görüldü. Adaleti sağlama konusunda kadınlar erkeklerden daha yüksek puan alırken, VAR uygulamasının devamlılığı açısından 35-44 yaş aralığındaki seyirciler diğer yaş guruplarından daha yüksek puan aldı. Ayrıca adaleti sağlama ve uygulamanın devamlılığı konularında lisansüstü eğitime sahip katılımcıların, diğer eğitime sahip katılımcılardan daha yüksek puan aldığı tespit edildi. Sonuç olarak VAR uygulaması, seyircilerin çoğunluğuna göre seyir zevkini azalttığı, heyecanı sekteye uğrattığı, topun oyunda kalma süresini kısalttığı ve futbolcuların motivasyonunu düşürdüğü tespit edildi. Diğer taraftan, futbol kamuoyunun yeterli bilgiye sahip olduğu, uygulamanın adaleti sağladığı ve buna bağlı olarak VAR uygulamasının devam etmesi gerektiği sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Apaydın, A. (2000). Futbola giriş. Bursa: Akmat Akınoğlu Matbaacılık.
  2. Aydın İ. (2003). Hakemlerin maç öncesi durumluk kaygı düzeylerinin karşılaştırılması ve bazı değişkenlerin durumluk kaygılarına etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Samsun. Bangsbo, S., ve Williams, A. M. 2003). Physiology of training. Reilly T. and Williams Marks. (Edt). United Kingdom: Science and Soccer. Routledge.
  3. Başer, E. (1996). Futbolda psikoloji ve başarı. Ankara: Bağırgan Yayınevi.
  4. BBC (2022, 10 Eylül). Video yardımcı hakem (var) sistemi nedir: uygulama Türkiye’de de başlıyor. Https://www.bbc.com/turkce/spor-45038263 adresinden 10 Eylül 2022 tarihinde alınmıştır.
  5. Cei, A. (1994). Hakemlik psikolojisi. (Çev. Ayşe Kin). Futbol Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1 (1): 21-23.
  6. Cengiz, R., ve Pulur, A. (2004). Hakemlerin fair play olaylarına bakış açıları. Celal Bayar Üniversitesi Spor Felsefesi ve Sosyal Bilimleri Sempozyumu, 17 (20).
  7. Collina, P. (2004). Benim oyun kurallarım (GT Ünal Çev.). İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi.
  8. Çalışkan, G., ve Göral, M. (2013). Antrenörün liderliği, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. 94-103

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports Science and Exercise

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 19, 2022

Submission Date

November 11, 2022

Acceptance Date

December 10, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 5 Number: Özel Sayı 1

APA
Ekizoğlu, Ö., & Akyüz, M. S. (2022). Türk Futbolunda Seyircilerin Video Yardımcı Hakem (VAR) Uygulamasına Bakış Açılarının İncelenmesi. Mediterranean Journal of Sport Science, 5(Özel Sayı 1), 622-635. https://doi.org/10.38021/asbid.1202971

Cited By

27208

Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .

2624526366