In this study, university students' attitudes towards healthy eating were examined in terms of their gender, basal metabolic rate levels, daily water consumption and vitamin supplementation status. In the 2022-2023 academic year, a total of 300 students, 201 male and 99 female, studying at faculties and colleges of Iğdır University participated in the research. The data were collected using the “Personal Information Form” and the “Attitude towards Healthy Eating Scale (ATHES). Since the data did not show normal distribution as a result of the analysis, non-parametric tests were used. “Yoncalık BMR Equation” was used to determine the basal metabolic rates of the students. As a result, it was determined that there was a statistical difference in favor of males in the sub-dimensions of "Knowledge About Nutrition" and "Positive Nutrition" between male students and female students (p<0.05). It can be said that basal metabolic rate level does not affect students' attitudes towards nutrition, while daily water consumption and vitamin supplementation affect attitudes towards nutrition (p<0.05). In line with this information, trainings, programs and activities can be organized for students about healthy nutrition, nutrients and basal metabolic rate.
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin sağlıklı beslenmeye yönelik tutumları cinsiyet, bazal metabolik hız düzeyleri, günlük su tüketim miktarları ve vitamin desteği alma durumları açısından incelenmiştir. Araştırmaya 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı içerisinde Iğdır Üniversitesi bünyesinde yer alan fakülte ve yüksekokullarda öğrenim gören 201 erkek ve 99 kadın olmak üzere toplam 300 öğrenci katılmıştır. Veriler “Kişisel Bilgi Formu”, ve “Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) kullanılarak toplanmıştır. Yapılan analiz sonucunda elde edilen veriler normal dağılım göstermediği için non-parametrik testlerden yararlanılmıştır. Öğrencilerin bazal metabolik hızlarının belirlenmesinde “Yoncalık BMH Denklemi” kullanılmıştır. Sonuç olarak erkek öğrenciler ile kadın öğrenciler arasında “Beslenme Hakkında Bilgi” ve “Olumlu Beslenme” alt boyutlarında erkekler lehine istatistiki fark olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Bazal metabolik hız düzeyinin öğrencilerin beslenmeye yönelik tutumlarını etkilemediği, günlük su tüketiminin ve vitamin desteği alma durumunun ise beslenmeye yönelik tutumu etkilediği söylenebilir (p<0.05). Bu bilgiler doğrultusunda öğrenciler için sağlıklı beslenme, besin öğeleri ve bazal metabolizma hızı hakkında eğitimler, programlar ve etkinlikler düzenlenebilir.
Öğrenci Beslenme Bazal metabolik hız Su tüketimi Vitamin Students Nutrition Basal Metabolic Rate Daily Water Consumption
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sport and Exercise Nutrition |
Journal Section | Arşiv |
Authors | |
Publication Date | March 28, 2023 |
Submission Date | December 25, 2022 |
Acceptance Date | March 16, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 1 |
Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .