Research Article

Siyasal Fikirler Işığında Uluslararası İlişkileri Etkileyen Düşünürler: Niccolò Machiavelli Örneği

Volume: 12 Number: 34 January 29, 2025
EN TR

Siyasal Fikirler Işığında Uluslararası İlişkileri Etkileyen Düşünürler: Niccolò Machiavelli Örneği

Abstract

Modern uluslararası ilişkilerin temeli, Seksen Yıl Savaşını ve Otuz Yıl Savaşlarını sona erdiren 1648 yılında imzalanan Vestfalya Barış Antlaşması ile ortaya atılmıştır. Uluslararası ilişkiler, ülkeler ve toplumlar arasında var olan ilişkileri anlamaya odaklanan bir süreçtir. Bu nedenle çok boyutlu geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Tarihi, siyasi, coğrafi, sosyokültürel, iktisadi ve diplomasi gibi birçok alanla bağlantılı olarak devletler arası ilişkileri düzenler. Bunların yanı sıra devlet yöneticilerinin devlet-halk ilişkisini nasıl bir politika ile uygulaması gerektiğini de irdelemektedir. Aslında, devletler ve halklar arasındaki ilişkiye dair bazı temel çalışmalar modern uluslararası ilişkiler tarihinden önce yapılmıştır. Siyasi fikirler ışığında ortaya konan bu çalışmaların birçok düşünürü bulunmaktadır. Thomas Hobbes, Immanuel Kant, Karl Marx, Antonio Gramsci ve Niccolo Machiavelli gibi birçok düşünür sayılabilir. Bu çalışma, siyasi fikirler ışığında uluslararası ilişkileri etkileyen düşünürlerden biri olan Machiavelli'ye yer vermektedir. Machiavelli’nin devlet yöneticilerinin nasıl bir politika uygulaması gerektiğine yaptığı vurgunun modern uluslararası ilişkileri nasıl etkilediği üzerine bir değerlendirmeyi kaleme almaktadır. Özellikle de Machiavelli’nin üzerinde durduğu ‘virtu/yetenek’ ve ‘fortuna/talih’ kavramları bu hususta önemli birer etken olarak görülmektedir. Bu etkenlerle birlikte ‘din’ ve ‘ordu’ kavramları da pekiştirilerek bir yöneticinin nasıl bir siyaset izlemesi gerektiğinin altını çizmektedir. Makale bu etkenler ışığında Machiavelli’nin görüşlerinin geçmişte olduğu gibi bugün gelinen noktada uluslararası ilişkiler çerçevesindeki etkisini incelemektedir.

Keywords

References

  1. ADAR, Korwa G. and MUNYAE Isaac M., “Human Rights Abuse in Kenya Under Daniel Arap Moi: 1978-2001”, African Studies Quarterly, Issue: 1, Volume: 5, Winter 2001.
  2. AĞAOĞULLARI, Mehmet Ali ve KÖKER, Levent, Tanrı Devletten Kral Devlete, Ankara: İmge Yayınevi, 1997.
  3. AĞAOĞULLARI, Mehmet Ali, Sokrates’ten Jakobenlere: Batı’da Siyasal Düşünceler (5. basım), İstanbul: İletişim Yayınları, 2011.
  4. ALGANER, Yalçın ve ÇETİN, Müzeyyen Özlem, “Avrupa’da Birlik ve Bütünleşme Hareketleri (I)”, Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt XXIII, Sayı 2, 2007.
  5. AMUTABI, Maurice N., “Beyond Imperial Presidency in Kenya: Interrogating the Kenyatta, Moi and Kibaki Regimes and Implications for Democracy and Development”, Kenya Studies Review, Vol. 1, Number 1, 2009.
  6. AYDIN, Mustafa, “Uluslararası İlişkilerde Yaklaşım, Teori ve Analiz”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Cilt 51, Sayı 1, 1996.
  7. BACIK, Gökhan, Modern Uluslararası Sistem: Köken, Genişleme, Nedensellik, İstanbul: Kaknüs Yayınları, 2007.
  8. BAKARI, Mohamed, “Kenyan Election 2002: The End of Machiavellian Politics?”, Alternatives: Turkısh Journal of International Relations, Vol 1, Number: 4, Winter 2002.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

International Politics

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 29, 2025

Submission Date

December 14, 2024

Acceptance Date

January 26, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 12 Number: 34

APA
Daban, C. (2025). Siyasal Fikirler Işığında Uluslararası İlişkileri Etkileyen Düşünürler: Niccolò Machiavelli Örneği. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(34), 75-89. https://izlik.org/JA47BL26DP
AMA
1.Daban C. Siyasal Fikirler Işığında Uluslararası İlişkileri Etkileyen Düşünürler: Niccolò Machiavelli Örneği. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;12(34):75-89. https://izlik.org/JA47BL26DP
Chicago
Daban, Cihan. 2025. “Siyasal Fikirler Işığında Uluslararası İlişkileri Etkileyen Düşünürler: Niccolò Machiavelli Örneği”. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi 12 (34): 75-89. https://izlik.org/JA47BL26DP.
EndNote
Daban C (January 1, 2025) Siyasal Fikirler Işığında Uluslararası İlişkileri Etkileyen Düşünürler: Niccolò Machiavelli Örneği. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi 12 34 75–89.
IEEE
[1]C. Daban, “Siyasal Fikirler Işığında Uluslararası İlişkileri Etkileyen Düşünürler: Niccolò Machiavelli Örneği”, Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 12, no. 34, pp. 75–89, Jan. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47BL26DP
ISNAD
Daban, Cihan. “Siyasal Fikirler Işığında Uluslararası İlişkileri Etkileyen Düşünürler: Niccolò Machiavelli Örneği”. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi 12/34 (January 1, 2025): 75-89. https://izlik.org/JA47BL26DP.
JAMA
1.Daban C. Siyasal Fikirler Işığında Uluslararası İlişkileri Etkileyen Düşünürler: Niccolò Machiavelli Örneği. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;12:75–89.
MLA
Daban, Cihan. “Siyasal Fikirler Işığında Uluslararası İlişkileri Etkileyen Düşünürler: Niccolò Machiavelli Örneği”. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 12, no. 34, Jan. 2025, pp. 75-89, https://izlik.org/JA47BL26DP.
Vancouver
1.Cihan Daban. Siyasal Fikirler Işığında Uluslararası İlişkileri Etkileyen Düşünürler: Niccolò Machiavelli Örneği. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 2025 Jan. 1;12(34):75-89. Available from: https://izlik.org/JA47BL26DP