Education, which Kemalism mobilized as a tool of secular modernization, was mobilized as a tool of conservative modernization in the thought of Milli Gorus. In the Milli Gorus parties, education was seen as a tool for the construction of a new social identity and development, that is, as a tool for conservative modernization. Erbakan sloganized the education system they were trying to establish as "National Education" and placed the goal of establishing national education in the party program instead of materialistic and colorless education. The education paradigm put forward in the programs of the Milli Gorus parties was designed to realize the ideal of "A Greater Turkey Again", which is the main goal of Erbakan's entire political struggle. The basis of material and spiritual development, which is accepted as the means of achieving the goal of "A Greater Turkey Again", was seen in the nationalization of education. In this respect, on the one hand, building a society based on moral values, on the other hand, development goals can be considered as a conservative modernization project. Education was seen as the most vital tool for building a religious society, both in party programs and in Erbakan's speeches. The moral corruption, anarchy, lack of national consciousness and personality in the society today are connected to the current education policies. The current education policies have been seen as the source of the social,
social and moral problems faced by the nation.
Modernization National Opinion Conservatism Nationality Spritualism
Kemalizmin seküler bir modernleşme projesi için seferber ettiği eğitim, Milli Görüş düşüncesinde muhafazakar bir modernleşme hedefini gerçekleştirmek için kurgulanmak istenmiştir. Milli Görüş partilerinde de eğitim yeni bir toplumsal kimliğin inşaası ve kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek, bir bakıma muhafazakar bir modernleşme projesinin aracı olarak görülmüştür. Erbakan kurmaya çalıştıkları eğitim sistemini “Milli Maarif” olarak sloganlaştırmış, maddeci ve renksiz maarif yerine milli maarifi kurma hedefini parti programına yerleştirmiştir. Erbakan’ın eğitim programlarında ahlak ve maneviyat esas alınmış, böylelikle milli ve manevi değerlerine bağlı bir toplumun yetişmesi hedeflenmiştir. Milli Görüş partilerinin programlarında ortaya konulan eğitim paradigması Erbakan’ın bütün bir siyasi mücadelesinin temel hedefi olan “Yeniden Büyük Türkiye” idealini gerçekleştirmek için kurgulanmıştır. Maddi ve manevi kalkınmanın esası maarifin millileştirilmesinde görülmüştür. Bu açıdan bir yandan manevi değerlere dayalı bir toplum inşaası diğer yandan kalkınma hedefleri bir bakıma muhafazakar modernleşme projesi şeklinde de değerlendirilebilir. Eğitim gerek parti programlarında gerekse Erbakan’ın konuşmalarında dindar bir toplum inşa etmek için en hayati araç olarak görülmüştür. Toplumda yaşanan ahlaki yozlaşma, anarşi, milli şuur ve şahsiyet yokluğu mevcut eğitim politikalarına bağlanmıştır. Milletin karşı karşıya kaldığı sosyal, toplumsal ve ahlaki problemlerin kaynağı olarak mevcut eğitim politikaları görülmüştür. Eğitim politikaları ülkenin maddi ve manevi kalkınmasının, dolayısıyla Yeniden Büyük Türkiye inşasının önemli bir kaldıracı olarak görülmüştür.
Modernleşme Milli Görüş Muhafazakarlık Millilik Maneviyatçılık
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Eylül 2022 |
Kabul Tarihi | 14 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 27 |
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.