Research Article

Evlenmemiş ve Evlenip Boşanmış Bireylerin Evliliğe Yükledikleri Anlam

Volume: 6 Number: 2 June 1, 2020
  • Selma Tekin *
  • Melek İpek
EN TR

Evlenmemiş ve Evlenip Boşanmış Bireylerin Evliliğe Yükledikleri Anlam

Abstract

Bu çalışmada öncelikle evlenmemiş ve evlenip boşanmış bireylerin evliliğe yükledikleri anlam sorgulanmakta olup her iki grubun evliliğe yükledikleri anlam arasında bir farklılığın olup olmadığı irdelenmektedir. Çalışma aynı zamanda bireylerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, meslek, aylık gelir ve yaşanılan ortam değişkenlerine bağlı olarak evliliğe yükledikleri anlamın farklılaşıp farklılaşmadığına da dikkat çekmeyi amaçlamıştır. Öncelikle konuyla ilgili bir literatür çalışması yapılmış, ardından nicel olarak tasarlanan araştırma, evreni İstanbul Bakırköy ilçesinde, rastlantısal örneklem yoluyla seçilen 181 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada sosyodemografik bilgi formu ile birlikte Özabacı, Körük ve Kara (2018) (1) tarafından geçerlilik güvenirlik çalışması gerçekleştirilen Evliliğe Yüklenen Anlam Ölçeği (EYAÖ) kullanılmıştır. EYAÖ’i 5’li likert tipinde 31 soru ve dokuz alt faktörden oluşmuştur. Bu faktörlerden altısı (işlevsellik, bağlılık, yakınlık, tamamlayıcılık, çaba ve iş birliği) ölçek bazında olumlu, üçü ise (engellenmişlik, risk ve uyum beklentisi) olumsuz olarak anlamlandırılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, hiç evlenmemiş ve evlenip boşanmış bireyler arasında istatistiksel olarak, evliliğe yüklenen anlam arasında anlamlı bir farkın olmadığını göstermiştir. Bunun yanı sıra, medeni durum, cinsiyet, yaş ve yaşanılan ortam değişkenleri EYAÖ’i alt faktör analizlerinde farklılıklar gösterirken, diğer değişkenlerden, meslek, gelir durumu ve eğitim seviyesi ise katılımcıların evliliğe yüklediği anlam üzerine farklılıklar göstermemektedir.

Keywords

References

  1. [1] Akbaş, M., Gökyıldız, S.Ş., Köroğlu, O.C. & Öztürk, M. (2019). “Üniversite Öğrencilerinin Evlilik Durumlarını Etkileyen Faktörler”, Çukurova Medical Journal Dergisi, Cilt 44, Sayı 1, Ss. 93-100.
  2. [2] Aksan, G. (2016). Evlilik ve Ayrılma: Ailenin Kurulması ve Sona Ermesi Sistematik Aile Sosyolojisi, (Editör; Mustafa Aydın), Konya, Çizgi Kitabevi, 3.Baskı.
  3. [3] Aluş, Y. ve Selçukkaya, S. (2015). “Türk Ailesinde Mutluluk Algısı ve Değerleri”, Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, Ss. 151-175.
  4. [4] Aylıkçı, Ç. (2018). “Evli Bireylerin problemli İnternet Kullanımı ile Evlilik Doyumu Arasındaki İlişki”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, S. 36.
  5. [5] Bener, Ö. Ve Günay, G. (2012). “Gençlerin Evlilik ve Aile Yaşamına İlişkin Tutumları”, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 2, Sayı 1, Ss. 1-27.
  6. [6] Burç, P. E. (2018). “Evlilik ve Aile Hayatı Üzerine Gündelik Hayata Sosyo-Kültürel Bir Bakış Açısı”, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 5, Sayı 13, Ss. 135-141.
  7. [7] Collins, R. S. & Coltrone, S. (1991). “Sociology Of Marriage And The Family: Gender, Love And Property”, Cilt 4, Sayı 4, Ss. 502-504.
  8. [8] Çelik, M. (2016). “Evlilik Doyum Ölçeği Geliştirme Çalışması”, Çukurova Üniversitesi Doktora Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Adana, Ss. 60-65.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Research Article

Authors

Selma Tekin * This is me
0000-0002-2955-5048
Türkiye

Publication Date

June 1, 2020

Submission Date

January 14, 2020

Acceptance Date

April 3, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 6 Number: 2

APA
Tekin, S., & İpek, M. (2020). Evlenmemiş ve Evlenip Boşanmış Bireylerin Evliliğe Yükledikleri Anlam. Aydın Sağlık Dergisi, 6(2), 91-121. https://izlik.org/JA33BT72XW
AMA
1.Tekin S, İpek M. Evlenmemiş ve Evlenip Boşanmış Bireylerin Evliliğe Yükledikleri Anlam. Aydın Health. 2020;6(2):91-121. https://izlik.org/JA33BT72XW
Chicago
Tekin, Selma, and Melek İpek. 2020. “Evlenmemiş Ve Evlenip Boşanmış Bireylerin Evliliğe Yükledikleri Anlam”. Aydın Sağlık Dergisi 6 (2): 91-121. https://izlik.org/JA33BT72XW.
EndNote
Tekin S, İpek M (June 1, 2020) Evlenmemiş ve Evlenip Boşanmış Bireylerin Evliliğe Yükledikleri Anlam. Aydın Sağlık Dergisi 6 2 91–121.
IEEE
[1]S. Tekin and M. İpek, “Evlenmemiş ve Evlenip Boşanmış Bireylerin Evliliğe Yükledikleri Anlam”, Aydın Health, vol. 6, no. 2, pp. 91–121, June 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA33BT72XW
ISNAD
Tekin, Selma - İpek, Melek. “Evlenmemiş Ve Evlenip Boşanmış Bireylerin Evliliğe Yükledikleri Anlam”. Aydın Sağlık Dergisi 6/2 (June 1, 2020): 91-121. https://izlik.org/JA33BT72XW.
JAMA
1.Tekin S, İpek M. Evlenmemiş ve Evlenip Boşanmış Bireylerin Evliliğe Yükledikleri Anlam. Aydın Health. 2020;6:91–121.
MLA
Tekin, Selma, and Melek İpek. “Evlenmemiş Ve Evlenip Boşanmış Bireylerin Evliliğe Yükledikleri Anlam”. Aydın Sağlık Dergisi, vol. 6, no. 2, June 2020, pp. 91-121, https://izlik.org/JA33BT72XW.
Vancouver
1.Selma Tekin, Melek İpek. Evlenmemiş ve Evlenip Boşanmış Bireylerin Evliliğe Yükledikleri Anlam. Aydın Health [Internet]. 2020 Jun. 1;6(2):91-121. Available from: https://izlik.org/JA33BT72XW

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)