In this study, gilthead seabream larvae were fed with
microdiets having added digestive enzymes (porcine, pancreatin enzymes) in
between 16th-30th day after yolk resorption and their
growth, weight and survival rate were determined. After yolk resorption (the 4th
day) until the 15th day, larvae being fed with only rotifer (B. pilicatilis), between 16th-20th
days larvae were fed with rotifer and microdiets together. Between the 21th
and 30th days larvae were fed only with microdiets. By taking into
consideration the salinity desire of larvae in constituting trial groups,
larvae were fed with microdiets in both
25ppt and ‰40. The growth was founded significant in all of trial groups
that were fed with live food (in ‰40 and 25‰ salinity) according to those fed
with microdiet (P < 0.05). The growth in ‰25 salinity was founded
significant both for live food and microdiet in ‰40 salinity (P < 0.05). The
highest survival rate was founded significant by feeding live food in 25‰
salinity (P<0.05).
Araştırmada, deniz balıkları larva yetiştiriciliğinde
yoğun olarak kullanılan Brachionus spp.,
Artemia spp. gibi canlı yemlere alternatif, enzim ilaveli mikro diyet
yemlerin, Sparus aurata türünün erken
larval döneminde kullanımının etkisi araştırılmıştır. Denemede çipura
larvaları, besin kesesi çekildikten sonra 15. güne kadar Brachionus spp. ile beslenmiş larvalar, 16. gün ile 30. günler
arasında enzim ilave edilmiş mikro diyet yemlerle beslenmesi yapılarak toplam
boy uzaması, ağırlık artışı ve yaşama oranları tespit edilmiştir. Canlı yem
grubunda larvalar deneme süresince sadece
Brachionus spp. ile beslenmiştir. Deneme gruplarının oluşturulmasında
larvaların tuzluluk isteği göz önünde tutularak hem ‰40, hem de ‰25 tuzlulukta
larvalar mikro diyet yemle beslenmiştir. Deneme süresince ‰40 ve ‰25 tuzlulukta
canlı yemle beslenen gruplarında larval büyümenin (ağırlıkça ve boyca) mikro
diyet yemle beslenen gruplara göre istatiksel olarak daha iyi olduğu
belirlenmiştir (P<0,05). Tuzluluğun ‰25 olduğu grupta büyüme, ‰40
tuzluluktaki hem canlı yem, hem de mikro diyet yemle beslenen gruplara göre
istatistiksel olarak daha iyi olduğu belirlenmiştir (P<0,05). En yüksek
yaşama oranı, ‰25 tuzlulukta canlı yem ile beslenen grupta gözlenmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 4, 2016 |
Submission Date | December 4, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 31 Issue: 2 |
Open Access Statement:
This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.