Araştırma Makalesi

DÜNYA ALTIN FİYATLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ANALİZİ

Cilt: 5 Sayı: 11 30 Kasım 2018
PDF İndir

DÜNYA ALTIN FİYATLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ANALİZİ

Öz

Binlerce yıldır değerini koruyan ve önemi ile birlikte kıymetini de sürekli arttıran altın tarih boyunca zenginliğin sembolü olmuştur. Eski çağlarda genellikle para yapımında ve ödeme aracı olarak kullanılsa da günümüzde kuyumculuk ve hızla artan endüstriyel kullanımına ilaveten bir yatırım aracı olarak önemini her geçen gün arttırmaktadır. Çalışma ile son yıllarda finansal krizlerin de etkisiyle yüksek oranda artış gösteren altın fiyatlarını etkileyen faktörlerin araştırılması ve altın fiyatını açıklayabilecek bir tahmin modelinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Bu amaçla çalışmada altın fiyatına etki ettiği düşünülen ABD ulusal borç stoku ve Baltık kuru yük taşımacılık endeksinin altın fiyatına etkisi analiz edilmiştir. Çalışmada Johansen eşbütünleşme testi ve Granger nedensellik analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda altın fiyatları ile ABD borç stoku değişkenleri uzun dönemde birlikte hareket etmektedir. Ayrıca ABD borç stoku değişkeninden altın fiyatlarına doğru tek taraflı nedensellik söz konusudur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abken, P. (1979). “The Economics Of Gold Price Movements”, Economic Review, Federal Reserve Bank of Richmond, 3-13.
  2. Aksu, E. (2008). Altın piyasasında fiyat oluşumu, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Atatürk Üniversitesi. Ariovich, G. (1983). The impact of political tension on the price of gold. Journal For Studies in Economics and Econometrics, 16, 17-37.
  3. Aslan, Sinan (1999), Altın ve Altına Dayalı işlemler Muhasebesi, İstanbul Altın Borsası Yayınları No:3, İstanbul.
  4. Ata, A. G. & Yücel, A. G. F. (2003). Eş Bütünleşme ve Nedensellik Testleri Altında İkiz Açıklar Hipotezi: Türkiye Uygulaması. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(12).
  5. Baker, S. A. ve Tassel, R. C. (1985). Forecasting the price of gold: A fundamentalist approach. Atlantic Economic Journal, 13(4), 43-51.
  6. Baur, D. G. ve G. Löffler (2013). Predicting the Equity Premium with the Demand for Gold Coins and Bars, FIRN Research Paper (June 4, 2013)
  7. Chappell, D. ve Dowd, K. (1997). A simple model of the gold standard. Journal of Money, Credit and Banking, 29(1), 94-105.
  8. Chua, J. H., Sick, G., Woodward, R. S. (1990). Diversifying with gold stocks. Financial Analysts Journal, 46(4), 76-79.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2018

Gönderilme Tarihi

1 Kasım 2018

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 5 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA
Syzdykova, A. (2018). DÜNYA ALTIN FİYATLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ANALİZİ. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5(11), 1-13. https://izlik.org/JA76UH45RS