UŞAK İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ DOĞUM İLE İLGİLİ İNANIŞ VE UYGULAMALAR
Öz
İnsanların hayatlarındaki doğum, evlilik, ölüm gibi yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülen zamanlar geçiş dönemleri olarak nitelendirilmektedir. Hayatın başlangıcı kabul edilen doğum olayı her zaman ve her yerde önemli bir olay olarak görülmektedir. Yüzyıllar boyunca insanlar doğum ile ilgili birtakım kalıplaşmış inanışları, uygulamaları ve gelenekleri benimsemiş, zaman zaman bazı değişiklikler geçirerek nesilden nesile aktarılmış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Geçmişten bu yana kültürel değerlerine sahip çıkan Uşak ve çevresinde de doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönemlerde benimsenmiş inanış ve uygulamalar halkın hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmamızda amacımız Uşak İli ve çevresindeki doğum ve bu dönemin etrafında oluşmuş inanış ve gelenekleri tespit ederek bunları gelecek nesiller için kayıt altına almaktır. Araştırmamızda çoğunlukla saha çalışması yapılmış, derlenen bilgiler doğum öncesi, doğuma hazırlık, doğum sonrası, çocukla ilgili uygulamalar olmak üzere dört bölümde ele alınmıştır. Aynı zamanda elde edilen bilgililerin geçmiş inanç ve dinlerle bağını kurmak ve günümüz insanına bu inanışların kökenleri hakkında bilgi verebilmek için Dinler Tarihi açısından değerlendirmesi yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ABDURRAZAK PELER G. , (2013). “Doğumla İlgili Bazı Adetler Bağlamında Kıbrıs Türklerinin Etnik Kökeni Üzerine Düşünceler”, Motif Akademi Halk Bilimi Dergisi, C.6, S.11.
- ALBAYRAK, A, ÇAPCIOĞLU, İ , (2006). “Ehl-i Sünnet Geleneğine Bağlı Bir Orta Anadolu Köyünde Halk İnançları ve Uygulamaları”, Dini Araştırmalar Dergisi, C.8, S.24.
- ARIK D. , (2010).. “Türk Halk İnanışlarında Örtmece ve Gerçeği Gizleme ile İlgili Uygulamalar: Doğum ve Ölüm Örneği”, Dini Araştırmalar Dergisi, C.13, S.36.
- ARTUN E. , (2018). Türk Halkbilimi, Karaman Kitabevi, Adana.
- AZAR B. (2014), “Elazığ/Harput ve Çevresinde Doğumla İlgili İnanışlar” , Akra Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi, s.3.
- BAŞÇETİNÇELİK A. , (1998). Adana Halk Kültüründe Doğum- Evlenme- Ölüm, Altın Koza Yayınları, Adana.
- BORATAV P. N. , (2015). 100 Soruda Türk Folkloru, Bilge Su Yayıncılık, Ankara.
- CİLACI O. , (1973). “Şamanizm’de Evlenme ve Doğum Törenleri”, Türk Kültürü, C.XI, s.123
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
29 Ekim 2020
Gönderilme Tarihi
17 Eylül 2020
Kabul Tarihi
16 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 10