Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ANAMUR MUZ ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI VE BÜYÜME OLANAKLARI

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 12, 371 - 386, 30.12.2018

Öz

Muz, gerek Türkiye’de gerekse dünyada oldukça önemli bir
ekonomik büyüklüğe sahip olan bir üründür. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün 2016
yılı verilerine göre Dünya genelinde 5.494.005 hektar alanda muz ekili olup,
toplam 113.280.302 ton muz üretimi yapılmaktadır. Dünyadaki toplam muz ithalatı
ise 13.790.580.000 dolar seviyesindedir. Türkiye’de ise 6225 hektar alanda
305.926 ton muz üretimi yapılmış olup, 209.369 ton muz ithal edilmiştir.
Anamur, 2850 hektar alanda 8142 aile işletmesi tarafından 147.000 ton muz
üretimiyle Türkiye’deki muz üretiminin neredeyse yarısını tek başına
karşılamaktadır. 
Bu
çalışmada, Türkiye’deki Muz üreticilerinin; sorunlarının ve büyüme
fırsatlarının ortaya konması amacıyla betimleyici nitel analiz uygulanmıştır.
Araştırma verileri, Anamur’da faaliyet gösteren 5 tane muz sarartma tesisi
sahibi, 5 tane muz üreticisi ile Anamur Ziraat Odası ve Anamur Muz Üreticileri
Birliği (Muz-Bir) başkanları ile gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlar
sonucunda elde edilmiştir. Araştırma sonucunda muz üreticilerinin ve sektörde
faaliyet gösteren işçilerin eğitimsiz olması, işçi güvenliği konusundaki
eksiklikler, muz fiyatındaki dalgalanmalar, girdi maliyetlerinin yüksek olması,
ürün farklılaştırılmasının yapılamayışı, ihracat olanaklarının kısıtlı olması,
tarımsal kredilerin yetersizliği ve kooperatif eksikliği başlıca sorunlar
olarak görülmektedir. Buna karşın Türkiye’deki muz üretiminin halen iç talebi
dahi karşılamayacak kadar az olması, uygun iklim ve zirai koşullara sahip
olmasına rağmen atıl durumda olan pek çok ekim alanının bulunması ve ihracat
potansiyelinin neredeyse hiç kullanılmamakta olması gibi bulgular ise sektörün
büyük bir büyüme potansiyeli taşıdığını göstermektedir. 

Kaynakça

  • Anamur İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 2018.
  • GÜBBÜK, H., PEKMEZCİ, M., ERKAN, M. (2003). “Meristem Kültürü ile Çoğaltılan Değişik Muz Klonlarının Açıkta ve Örtü Altında Yetiştirme Olanakları Üzerinde Araştırmalar”, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Anadolu, J. of AARI sayı:13, Y: 2, ss. 1-15.
  • KOZAK, B. (2003). “Muz Yetiştiriciliği”, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Anamur Ziraat Odası,yayın no:237, ss. 1-465.
  • WITHERINGTON, L., WILLIAMS, H. (2014). “Which Countries Are On The Biggest Banana Bender?”, http://www.wsj.com/articles/which-countries-are-on-the-biggest-banana-bender-1409898821), 07.01.2016
  • YILDIRIM, A., ŞİMŞEK, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri – 6th Edition, Ankara, TR: Seçkin Publication.
  • http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC, Erişim Tarihi: 07.10.2018
  • http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001, Erişim Tarihi: 07.10.2018
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Naci Karabulut

Barış Altuntaş

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA Karabulut, A. N., & Altuntaş, B. (2018). ANAMUR MUZ ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI VE BÜYÜME OLANAKLARI. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5(12), 371-386.