Antep fıstığı ülkemizde çok eskiden beri
üretimi yapılan kültüre alınmış bir bitkidir. Orta kuşakta kış mevsiminin çok
sert geçmediği, yaz aylarında ise kuraklığın etkili olduğu bir iklim bu ürünün
yetişmesi için önemlidir. Ülkemizde
genellikle pahalı olduğu için çerez olarak kullanımından çok pasta, çikolata ve
ilaç yapımında kullanılmaktadır. Antep fıstığı dünyada ticari olarak az sayıdaki
ülke tarafından üretilen ve daha çok gelişmiş ülkelerde tüketilen bir üründür.
Dünyada Antep fıstığı üretiminde 2017 verilerine göre İran ilk sırada yer
alırken bunu ABD ve Çin takip etmekte Türkiye ise 78.000 ton ile 4. sırada
bulunmaktadır. Türkiye’de Antep fıstığı üretiminin büyük bir çoğunluğu Güneydoğu
Anadolu Bölgesinden özellikle Şanlıurfa İlinden karşılanmaktadır. Bu çalışmada
Ülkemiz ve Şanlıurfa ili ekonomisi için büyük önem arz eden bu ürün
incelenmektedir. Araştırmada özellikle ürünün Şanlıurfa ekonomisindeki yeri incelenmiş
ve üretici açısından ekonomik kazanç analizi yapılmıştır. Bulunan sonuçlar değerlendirilmiş
ve gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 6 |