Volume: 20 Issue: 1, 8/5/22

Year: 2021

Our journal aims to publish open-access scientific studies, which are produced in the form of articles, reviews, case reports and letters to the editor in the fields of Life Sciences, Basic Sciences and Health services and Basic Health Sciences, covering technical and basic scientific studies. During the application or publication processes there are no fees or costs are charged under any name.

Ankara University Journal of Health Services (ASHD, ISSN: 2667-6044), after the print and electronic publication of Ankara University Dİkimevi Health Services Vocational School journal (ISSN: 1303-3735), which was published between 2000-2011, was terminated again, Ankara University Health Services Vocational School has emerged in 2011 with a new name and theme. Until the 2nd issue of 2018, it is continued to be published as e-journals and printed materials on the Ankara University Journals database (http://dergiler.ankara.edu.tr/detail.php?id=28&sayi_id=2301).

ÖNEMLİ DUYURU:

Yazar ve hakemlerimizden gelen uyarı üzerine dergipark üzerinden dergi şablonlarına ulaşılamadığı belirlenmiştir. Sorun çözümlenene dek ilgili şablonları Aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

1. Yazar Başlık Şablon:

http://80.251.40.59/ankara.edu.tr/isgor/pages/2019-ASHD%20YAZAR%20SABLON%20BASLIK.docx

2. Yazar Metin Şablon:

http://80.251.40.59/ankara.edu.tr/isgor/pages/2019-ASHD%20YAZAR%20SABLON-tam%20metin.docx

3. Yazım kuralları ve ASHD Baskı Formatı (dizim):

http://80.251.40.59/ankara.edu.tr/isgor/pages/ASHD%20BASKI%20FORMATI-YAZIM%20KURALLARI-ENDNOTE.pdf

4. ASHD EndNote Kaynakça Hazırlama Dosyası:

http://80.251.40.59/ankara.edu.tr/isgor/pages/ASHD-Kaynakca%20Format.ens

4. Telif Hakkı Formu:

https://dergipark.org.tr/en/journal/2584/file-manager/23088/download

5. Etik Kurul Onay Formu:

Etik kurul onay formu çalışmanın yapıldığı kurum veya kabul edilen ulusal bir kurumca onaylanmış belgedir. Bu onay formu araştırma makaleleri için istenmektedir. Hayvan ve insan üzerinde gerçekleştirilen girişimsel olan veya olmayan tüm çalışmalarda etik kurul raporu şarttır.

Hücre kültürü, mikrobiyoloji kültürü gibi biyolojik materyallerin yer aldığı, doğrudan saf veya ekstre olarak hazırlanmış enzim vs gibi biyolojik materyallerin kullanıldıığı, insan ve hayvan dışında in vitro selüler ve aselüler şartlarda gerçekleşen ilaç, doğal ürün ve kimyasal etkilerinin gözlendiği çalışmalarda etik kurul raporuna gerek yoktur.

Bu formun gerekmediği yayın türleri için de dergipark altyapısında sistemin otomatik olarak etik kurul onay formu istediği belirlenmiştir. Bu tür durumlarda bir kelime işlemcisinde (word gibi) " etik kurul raporuna gerek yoktur, yazar adı soyadı ve tarih" dosya oluşturup sisteme yüklemeniz önerilmektedir. İlgili problemi sistem veribankasında çözümleyene dek bu şeklde çözümleyebilmekteyiz. Yaşanılan bu teknik sorundan dolayı özür dileriz.


DERGİ YAZIM KURALLARI (özet):

Dergiye gönderilen yayınlar en az 2 hakem, gerektiğinde 3. hakem görüşü istenerek, editörler kurulunun onayından geçtikten sonra, tüm yazım ve basım kurallarına uygun halde mesi gerekmektedir. Yayınların değerlendirmeye alınabilmesi için daha önce hiçbirşekilde (e-dergi, basılı yayın, vs) yayınlanmamış olması gerekmektedir. Bir konferans veya bilimsel bir toplantıda kısmen sunulmuş ve özet veya sözlü bildiri olarak sunulmuş ise bunun başvuru sırasında belirtilmesi gerekmektedir. Konferans veya diğer bir bilimsel toplantı ya da çalıştayda sunulmuş ve tam makale olarak basılmış çalışmalar dergiye yeni yayın başvurusu olarak gönderilmesi durumunda hakem incelemesine gerek olmaksızın reddedilir. 

Dergide yayınlanmak üzere orijinal çalışma, derleme, çeviri, vaka takdimi ve editöre mektup, gönderilebilir. Yazıların etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır, içeriği hakkında doğacak her türlü yasal sorumluluk yayın yazarlarına aittir. Yazarlar dergiye başvuruda bulunarak bu şartları kabul etmiş sayılırlar.

Yazım kuralları güncellenmektedir. Halen geçerli yazım kurallarında bazı yenilikler yapılmıştır. Yazarlarımızın yayını hazırlarken bu güncellemelere dikkat etmelerini önemle rica ederiz. Güncel yazım kuralları için ASHD-Yazım kuralları linkindeki pdf dosyasına ulaşabilirsiniz.


Genel Format:

Yollanacak tam-metinler Türkçe ya da İngilizce olabilir. Tam metinler MS Word ile yazılmalıdır. Sayfa boyutu DIN A4; Sol ve sağ sayfa kenarlıkları 2 cm, üst ve alt kenarlıklar ise 2,5 cm olmalıdır. Sayfa numaraları sağ alt köşede 11 punto ve  Cambria fontu kullanılarak verilmelidir.

Yayın Başlık Sayfası:

Yayın başlığı, 14 punto, koyu, Cambria ve sayfayı ortalamalıdır. tüm metinler ve başlıkların 1.5 satır aralığıyla serimi yapılmış olmalıdır.

Yazar adları "Soyisim, isim; Soyisim isim.." şeklinde belirtilmeli her yazarın kurumu ayrıca belirtilmelidir. İlk yazarlığın eşit paylaşımı söz konusu ise bu dipnotta belirtilebilir. Sorumlu yazar e-postası kurum bilgisinden sonra verilmelidir.

Tüm yazar adları ve kurumları 11 punto Cambria fontunda sayfa iki yanına yaslanmış (justified) olmalıdır.

Yayın Başlık sayfasında sırayla: Başlık, Yazar adları ve kurumları, anahtar kelimeler, sorumlu yazarın e-posta ve iletişim bilgileri ile kısa başlık bilgisi yer almalıdır. Bu sayfa hakemlere gönderilmeyecektir. Şablon için Yayın Başlık Sayfası linkini açınız.

Yayının Hazırlanması:

Başlık, Özet ve Anahtar kelimeler, Absract ve Keywords, Giriş, Yöntem ve Materyal, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Teşekkür ve Bilgi Notu, Kaynaklar alt başlıklarıyla yayın hazırlanmalıdır. 

Metnin tamamında kullanılacak yazı tipi Cambria’dır. Tam metniniz Özetten sonra aynı sayfadan itibaren Giriş ile devam etmelidir. Giriş de dahil olmak üzere bütün ana bölümlerde karakter büyüklüğü 11 punto dur.  Metinin bu bölümlerinde yazı satırda iki yana yaslanmış olmalıdır. Paragrafın ilk satırında boşluk bırakmayınız. Her bir paragraf arasına bir boş satır bırakınız. Giriş kısmından sonra, deneysel ya da teorik model, modelden çıkan sonuçlar, tartışma, sonuç, teşekkür ve kaynaklarla devam etmelidir. Detaylar için Tam Metin Şablonunu inceleyiniz.


Tablo ve Şekiller:

Tablo ve Şekiller metin içerisinde Tablo.1 veya Şekil.1 gibi ifade edilmeli, tabloların açıklamaları tablodan hemen önce, şekiller için ise şeklin hemen altında koyu renkle verilmelidir. Açıklama kısa tutulmalı ve iki yana yaslanmış (justified) olmalıdır. Gerekli görüldüğünde şekillerden bağımsız olarak numaralandırılmış ve Şema.1 gibi adlandırılmak şartıyla şema(lar) kullanılabilir. Fotograflar, çizimler, analitik, istatistiksel grafikler ve benzeri veriler görsel olarak diagram veya grafik gibi formatlarda sunulduğunda şekil olarak adlandırılmalıdır.tüm görseller (şekiller) dergi formatında tek kolona sığacak büyüklükteyse genişliği 8 cm ve yüksekliği 12  cm’ye kadar olmalıdır. Şekil tam sayfaya “iki kolon, yarım sayfa” formatında (en: 17 cm, yükseklik 9 cm) veya “iki kolon, tam sayfa” (en: 17 cm, yükseklik 17 cm) şeklinde yerleştirilebilir. Görseller renkli veya siyah/beyaz, tiff veya JPEG formatlı olmalıdır. çözünürlük en az 300 (S/B) veya 600 (RGB) olması görsellerin kalitesi açısından önemlidir.

Kaynakça:

Yayın içerisinde ve sonunda kaynaklar kısmında belirtilecek her türlü atıf  Tam Metin Şablonu içerisinde belirtilen formatta olmalıdır. Henüz basılmamış ancak kabul edilmiş tezler ile herhangibir makale türetilmemiş tezlerin kaynakçada kullanılabilmesi için YÖK tez veri bankasının bilgileri referans olarak verilebilir. Detaylı bilgilere Tam Metin Şablonu'ndan ulaşılabilir.

ASHD Şablonlar ve Yazım Kuralları Dosyaları

Genel Yazım kurallarına ve dergi formatımıza ASHD Yazım Kuralları-E-Dergi formatı dosyasından ulaşabilirsiniz.

Örnek yayın başvuru (aday makale ) tam metin şablonu için ASHD YAZAR TAM METIN linkini açınız.

Yayın başvurusunda kör hakemlik sağlanması için yazarlardan isim ve kurum bilgilerini başlık sayfası adı altında farklı bir word dosyasına kaydetmeleri ve makale kabul sistemine ASHD YAZAR SABLONU-BASLIK linkinde verilen dosyayı yine aynı isimle kaydederek yüklemeleri gerekmektedir.

EndNote (TM) format linki: ASHD-kaynakca format.ens

EndNote Stil dosyasının yüklenmesi ve kullanımı için EndNote ana Sayfa sıkça sorulan sorular kısmından veya dergimiz yazım kuralları ve E-dergi formatı belgesinde kaynakça bilgileri kısmından ulaşabilirsiniz.


  • Ankara Sağlık Hizmetlerii Dergisi, açık erişimli, hakemli dergi statüsündedir. Dergimiz Doğa Bilimleri ve Matematik ana teması altında Sağlık ve Temel Bilimler alt temasında yayın yapan bir dergidir ve yayım sürecinin hiçbir aşamasında makale işlem ücreti ya da makalelere erişim için abonelik ücreti talep edilmez.
  • Dergimiz Creative COommons (CC) kapsamında "Creative Commons Attribution License (Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International CC BY-NC-ND)" lisansını tercih etmiştir. Bu lisans kapsamında diğer yazarların, ticari olmayan amaçla ve eserinize atıfta bulunmak şartıyla, eserini alıntılayabilmenize, kendi eserlerinizdede kullanılmasına izin verir.
  • Dergimiz COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan yönergesi esasındaki etik ilkeleri benimsemektedir. 
  • Yayınlanmak üzere dergiye gönderilen çalışmalar daha önce başka bir dergide yayınlanmamış, bilimsel toplantılarda sunulmuş ancak tam metni basılmamış, veya yayınlanmak üzere eşzamanlı olarak herhangi bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır.
  • Dergiye gönderilen yazılar, bir Editör ve en az iki hakem tarafından incelenmek suretiyle çift kör eş değerlendirme ) sürecine alınır. Gönderilen çalışmalarda ve değerlendirme sürecinin herhangibir aşamasında, uygun analiz araçları kullanılarak (ithenticate gibi) çalışma intihal açısından incelenebilecektir.
  • Yazarların Etik Sorumlulukları COPE yönergesinde belirtildiği üzeredir.https://publicationethics.org/authorship
  • Hakemlerin Etik Sorumlulukları COPE yönergesinde belirtildiği üzeredir. https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/cope-ethical-guidelines-peer-reviewers
  • Makale değerlendrme süreci öndeğerlendirme, hakem değerlendirmesi ve yayına hazırlama aşaması şeklinde üç bölümüü kapsar.
  • Yayın Ön değerlendirme sürecinde yazarların çalışmalarının dergi formatına uygun hazırlanıp hazırlanmadığı , yayının gerekli etik belgelerinin varlığı , yayın paydaş yazarlarının geçerli bilgilerinin ( e-posta, kurum, iletişim ) tam olup olmadığı, çalışmanın daha önce sunulmuş ise bu bilginin verilip verilmediği gibi önemli noktalar değerlendirilir ve 2-4 hafta içerisinde sonuçlanır. reddedilmeyen yayınlar için yazarla iletişime geçilmez, doğrudan hakem sürecine geçilir. Reddedilen yaınlar, red gerekçesiyle bilikte hakeme yazılı olarak dergi yayın kabul sistemi üzerinden bildirilir.
  • Yayın hakem değerlendrme süreci 4 ile 8 hafta içerisinde Dergipark veritabanında yer alan yazarlar öncelikli olmak üzere, ilgili çalışma alanında çalışmaları bulunanlar arasından, scopus veri tabanında benzer yayınları olan yazarlardan seçilir. hakem değerlendşrme süreci yayın kabul sisteminde yazışmalarla gerçekleştirilir. ilgili yazışmaların log kayıtları dergipark veritabanında kayıtlıdır.Hakemlerin doldurdukları değerlendirme form sonucu yazara olumlu/olumsuz olarak iletilirken, hakemlerin önerileri ve kritikleri yazarlara editö aracılığıyla sistem üzerinden iletilir. Hakem ve yazar bilgileri kör değerlendirme kuralları gereği taraflardan gizli tutulur.
  • çalışmanın incelenmesi ve basıma uygun hale getiirilmesi sürecinde son format oluşturularak yazar(lara) son kontrol için gönderilir. 2 gün içerisinde onay verilen yayınlar önce erken görünümde basılır. Yayının basılacağı sayı açılır açılmaz yayın tam baskıyla açık erişim olarak, pdf formatında yayınlanır.
  • yazarlar (sorumlu yazar dahil) itiraz ederek yayını geri çekme hakkına sahiptir. yayın ön değerlendirme sürecinde bu işlem hemen yapılır. hakem değerlendirme sürecindeki yayınlar hakem değerlendirmeleri tamamlandıktan sonra, sunulan gerekçeler hakemlere de bildirilerek geri çekilme işlemi tamamlanır. yayınlanma süreci tamamlanmış yayının geri çekme gerekçesi kısa bir bilgi notuyla bir sonraki sayıda belirtilerek geri çekilir.



Dergimiz açık erişimlidir ve dergi gönderimi ya da süreci işlemleri için ücret alınmamaktadır.