Araştırma Makalesi

DEVLET KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİNDEN FAYDALANMIŞ OLAN BİREYLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 7 Sayı: 12 31 Ağustos 2024
PDF İndir
TR EN

DEVLET KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİNDEN FAYDALANMIŞ OLAN BİREYLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Öz

Günümüzde korunmaya ihtiyacı olan çocuklardan bir kısmı devletin koruma ve bakımı altına alınabilmektedir. Çocuğun biyopsikososyal gelişimi bu kurumlar aracılığıyla sağlanmakta ve korunmaya ihtiyacı olan çocuk çeşitli zaman dilimi ve sürelerde devletin sağladığı bu hizmetlerden faydalanmaktadır. Devletin koruma ve bakım hizmetlerinden reşit olarak ayrılan bireylere ise memuriyet hakkı tanınmakta ve devletin kurumlarından yetişkin olarak ayrılan birçok genç bu durumu değerlendirip memuriyet hayatına atıla bilmektedir. Birçok bireyin hayata atılma konusunda çeşitli hayal ya da tasarıları vardır. Ancak çeşitli sebepler (kişilik özelliği, risk alamama, ekonomik kaygılar vb.) kişilerin bu atılımlarının önünde bir engel oluşturabilmektedir. Girişimcilik, günümüzdeki fırsatların değerlendirilerek kâr amacıyla bir iş oluşturulması ya da bir projeyi gerçeğe dönüştürme olarak tanımlanabilir. Bu araştırmada, devlet koruma ve bakım hizmetlerinden faydalanmış olan bireylerin girişimcilik eğilimlerinin çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye’de devlet koruma ve bakım hizmetlerinden faydalanmış 400 kadın ve erkek katılımcı oluşturmaktadır. Çalışmada araştırmacının hazırladığı Sosyo demografik Bilgi Formu ve Bireysel Girişimcilik Algı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, kamu sektöründe çalışan bireylerin girişimcilik eğilimlerine dair bir motivasyonlarının olduğunu ancak kamu sektöründe çalışmaya devam ettiklerini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akol, J. M. (2014). Sero-prevalence and Factors Associated with HIV and HBV Infection in Patients Attending Juba Teaching Hospital, Southern Sudan (Doctoral dissertation).
  2. Arslantaş, C. C. (2001). Girişimcilikte Yaratıcılık ve Yenilik. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadi Enstitüsü Yönetim Dergisi, 12(38), 17-23.
  3. Ayhan, H. ve Maviş, H. (1994). Darüşşafaka. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, 9, 7-9.
  4. Büyükyılmaz, O; Karakaya, A. ve Yıldıran, C. (2016). Girişimcilik Eğitimi Alan Bireylerin Demografik Özellikleri Açısından Girişimcilik Eğilimleri Arasındaki Farklar, Jed / Gkd 10:2, 105-125
  5. Coduras, A., Saiz-Alvarez, J.M. ve Ruiz, J. (2016). Measuring Readiness For Entrepreneurship: An Information Tool Proposal. Journal Of Innovation & Knowledge, 1, 99-108.
  6. Çocuk Koruma Kanunu, 5395 Sayılı Kanun. https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/ 1.5.5395.pdf, Erişim Tarihi: 15.12.2023
  7. Demir, F. M., Yıldız, A. ve Fırat, A. (2020). Kamuda İstihdam İstek ve Baskısının Girişimcilik Eğilimi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi: Kalitatif Bir Analiz. Girişimcilik İnovasyon ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi. 4(7):25-40
  8. Doğaner, M. ve Altunoğlu, A. E. (2010). Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimleri. Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2(2), 103-110.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

31 Ağustos 2024

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2024

Gönderilme Tarihi

12 Ağustos 2024

Kabul Tarihi

31 Ağustos 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA
Bozkurt, D., & Özcan, A. (2024). DEVLET KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİNDEN FAYDALANMIŞ OLAN BİREYLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. International Journal of Arts and Social Studies, 7(12), 108-138. https://izlik.org/JA86YK97TW
AMA
1.Bozkurt D, Özcan A. DEVLET KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİNDEN FAYDALANMIŞ OLAN BİREYLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ASSTUDIES. 2024;7(12):108-138. https://izlik.org/JA86YK97TW
Chicago
Bozkurt, Davut, ve Ali Özcan. 2024. “DEVLET KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİNDEN FAYDALANMIŞ OLAN BİREYLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. International Journal of Arts and Social Studies 7 (12): 108-38. https://izlik.org/JA86YK97TW.
EndNote
Bozkurt D, Özcan A (01 Ağustos 2024) DEVLET KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİNDEN FAYDALANMIŞ OLAN BİREYLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. International Journal of Arts and Social Studies 7 12 108–138.
IEEE
[1]D. Bozkurt ve A. Özcan, “DEVLET KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİNDEN FAYDALANMIŞ OLAN BİREYLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, ASSTUDIES, c. 7, sy 12, ss. 108–138, Ağu. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86YK97TW
ISNAD
Bozkurt, Davut - Özcan, Ali. “DEVLET KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİNDEN FAYDALANMIŞ OLAN BİREYLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. International Journal of Arts and Social Studies 7/12 (01 Ağustos 2024): 108-138. https://izlik.org/JA86YK97TW.
JAMA
1.Bozkurt D, Özcan A. DEVLET KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİNDEN FAYDALANMIŞ OLAN BİREYLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ASSTUDIES. 2024;7:108–138.
MLA
Bozkurt, Davut, ve Ali Özcan. “DEVLET KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİNDEN FAYDALANMIŞ OLAN BİREYLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. International Journal of Arts and Social Studies, c. 7, sy 12, Ağustos 2024, ss. 108-3, https://izlik.org/JA86YK97TW.
Vancouver
1.Davut Bozkurt, Ali Özcan. DEVLET KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİNDEN FAYDALANMIŞ OLAN BİREYLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ASSTUDIES [Internet]. 01 Ağustos 2024;7(12):108-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86YK97TW

download19411    19409   19410