The Attitudes of Undergraduate Tourism and Hospitality Students Towards the Food and Beverage Department in the Hospitality Industry
Year 2005,
Volume: 16 Issue: 1, 46 - 58, 01.06.2005
Bahattin Özdemir
Aylin Aktaş
Volkan Altıntaş
Abstract
This paper is aimed to measure the attitudes of the undergraduate students at Akdeniz University School of Tourism and Hotel Management towards food and beverage departments in hotels. A literature review that consists of studies focusing on the meas¬urement of attitudes towards tourism industry, of people who either study tourism or completed their tourism education, has been conducted. A questionnaire that has been developed through the literature review was used as a survey instrument that canvassed the population of 172 students. A final usable sample was established as165 respondents. The frequency and percentage analyses of the respondents revealed that students have negative perceptions towards food and beverage departments in hotels and they are not willing to work in this department. Factor analysis indicated that the attitudes of students towards food and beverage departments in hotels is composed of eight dimensions. In addition, it is confirmed that having previous experience in food and beverage department may lead students to develop positive attitudes towards this department.
References
- Airey, D. ve Frontistis, A. (1997). Attitudes to Careers in Tourism: An Anglo Greek Comparison, Tourism Management, 18(3): 149-158
- Akoğlan, M. (1998). Turizm Sektöründe İnsan Kaynaklan Seçim Yöntemleri, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 9(2): 16-30
- Aktaş, A. ve Tarcan, E. (2002). Konaklama İşletmelerinin İşgören Temininde Kullandıkları "Üniversite Kaynağı"nm Yeri ve Önemi: Antalya Yöresinde Bir Araştırma, Turizm Eğitimi Konferansi-Workshop 11-13 Aralık2002. Ankara: T.C.Turizm-Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü
- Altman, LA. ve Brothers, L.R. (1995). Career Longevity of Hospitality Graduates, Fill Hospitality Review, 13(2): 77-83
- Arikan,R. (1995). Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma. Ankara: Tutibay Ltd.Şti
- Barron, P. ve Maxwell G. (1993). Hospitality Management Students' Image of the Hospitality Industry, International Journal of Contemporary Hsopitality Management, 5 (5): 5-8
- Batman, O. (1999). Otel İşletmelerinin Yönetimi. Adapazarı: Değişim Yayınları
- Birdir, K. (2002). Turizm ve Otel İşletmeciliği Eğitimi Alan Lisans Öğrencilerinin Turizm Endüstrisinde Çalışmayı Tercih Etmemelerinin Temel Nedenleri: Bir Nominal Grup Tekniği Araştırması. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop 11-13 Aralık 2002. Ankara: T.C. Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü
- Chen, J. S., Chu, K. H.ve Wu, W. (2000). Tourism Students' Perceptions of Work Values: A Case of Taiwanese Universities, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 12(6): 360-365
- Choy, D. J. L. (1995). The Quality of Tourism Employment, Tourism Management, 16(2): 129-137
- Çetin, Ş. (1999). Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Eğitimi Alan Elemanların İstihdam Sorunları. Mersin: Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
- Çetin, Ş. (2002). Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Mezunlarının İstihdam Sorunları, Turizm Eğitimi Konferans-Workshop 11-13 Aralık 2002. Ankara: T.C. Ankara: Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü
- Davis, B. ve Stone, S. ( 1992). Food and Beverage Management. 2.Baskı, Oxford: Butturworth, Heinemann
- Erdoğan, İ. (1998). SPSS Kullanımı Örnekleriyle Araştırma Dizaynı ve İstatistik Yöntemleri Ampirik Bilimsel Araştırmanın Temel İlkeleri ve Sorunları. Ankara: Emel Matbaası
- Eren, D. (2000). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Turizm İşletmeleri Yöneticilerinden Beklentileri: Literatür Taraması, Kapadokya Toplantıları VII Turizm İşletmeleri Yöneticilerinin ve Turizm İşletmeciliği Öğrencilerinin Birbirlerinden Beklentileri Hafta Sonu Konferansı. Nevşehir: Erciyes Üniversitesi Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
- Nebel E. C, Braunlich C. G. ve Zhnag Z. (1994). Career Paths in American Luxury Hotels: Hotel Food and Beverage Directors, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 6(6): 3-9.
Erdoğan, S. ve Şahingöz, S.A. (2001). Yiyecek İçecek İşletmelerinin Turizm Eğitimi Veren Eğitim Kuruluşlarından Beklentileri, I. Turizm İşletmeciliği Ulusal Kongresi, Ankara: Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: 155-176
- Getz, D. (1994). Student's Work Experiences, Perceptions and Attitudes Towards Careers in Hospitality and Tourism: A Longitudinal Casern Study in Spey Walley. Scotland, International Journal of Hospitality Management, 13 (1): 25-37
- Huyton, J. R. ve Sutton, J. (1996). Employee Perceptions of the Hotel Sector in the People's Republic of China, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 8(1): 22-28
- İlkiz, O.ve Hitay, O. (1992). Türkiye'de Turizm Eğitiminin Sorunları, Turizm Eğitimi Konferans- Workshop. Ankara: Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü
- Kozak, M.A.ve Kızılırmak, İ. (2001). Türkiye'de Meslek Yüksekokulu Turizm Otelcilik Programı Öğrencilerinin Turizm Sektörüne Yönelik Tutumlarının Demografik Değişkenlere Göre Değişimi: Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, (12): 9-16
- Koyuncu, M. (2000). Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğrencilerinin Turizm İşletmeleri Yöneticilerinden Beklentileri. Kapadokya Toplantıları VII. Nevşehir: Erciyes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
- Kuşluvan, S. ve Kuşluvan, Z. (2000). Perceptions and Attitudes of Undergraduate Tourism Students Towards Working in the Tourism Industry in Turkey, Tourism Management, (21): 251-269
- Ladkin, A. (2000). Vocational Education and Food and Beverage Experience:Issues for Career Development, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 12(4): 226-233
- Murphy, P. E. (1985). Tourism: A Community Approach. New York: Methuen
- Ninemeier, J. D. (1991). Planning and Control for Food and Beverage Operations. 3.Baski, Michigan: East Lansing
- Nunnally, J. C. (1978). Psychometric Theory. (2nd Ed.) New York: MCGraw-Hill
- Pavesic, D.V. ve Brymer, R.A. (1990). Job Satisfaction: What's Happening to the Young Managers? The Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly. 30(4): 90-96
- Ross, G. F. (1992). Tourism Management as a Career Path: Vocational Perceptions of Australian School Leavers, Tourism Management, 13 (2): 242-247
- Ross, G. F. (1994). What do Australian School Leavers Want of the Industry? Tourism Management, 15(1): 62-66
- Ross, G. F. (1997). Travel Agency Employment Perceptions, Tou¬rism Management, 18(1): 9-18
- Yükselen, C. (2000). Pazarlama Araştırmaları. Ankara: Detay Yayıncılık
- — (2000). Mersin Turizminin "en"leri ve "gen"leri, Tourism Times,l(l):8
- - (2002). Otellerde 580 Milyon Dolarlık Yiyecek- İçecek Tüketiliyor, Resort Turizm ve Seyahat Endüstrisi Dergisi, 2: 01-03
Turizm ve Otelcilik Eğitimi Görmekte Olan Lisans Düzeyindeki Öğrencilerin Otel İşletmelerinin Yiyecek-İçecek Bölümüne Yönelik Tutumları
Year 2005,
Volume: 16 Issue: 1, 46 - 58, 01.06.2005
Bahattin Özdemir
Aylin Aktaş
Volkan Altıntaş
Abstract
Bu çalışmada Akdeniz Üniversitesi Turizm işletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu konaklama işletmeciliği bölümü öğrencilerinin otel işletmelerinin yiyecek-içecek bölümüne yönelik tutumlarının ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda öncelikle turizm eğitimi almış ya da almakta olanların turizm sektöründe çalışmaya yönelik tutumları üzerine yapılan çalışmaları kapsayacak şekilde bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Araştırma kısmında ise literatür taramasından da yararlanılarak geliştirilen soru formu veri toplama aracı olarak kullanılmış, örneklem alınmamış ve tam sayım tekniği ile 172 adet anket toplanmış, bunlardan 165 tanesi değerlendirmeye alınmıştır. Öğrencilerin soru formunda yer alan sorulara verdikleri cevapların yüzde ve frekans analizleri ile değerlendirilmesi sonucu, önemli bir çoğunluğunun otel işletmelerinin yiyecek-içecek bölümüne yönelik olumsuz görüşlere sahip olduğu ve otel işletmelerinin yiyecek-içecek bölümünde çalışmayı istemedikleri saptanmıştır. Soru formundaki ölçekte yer alan önermelere uygulanan faktör analizi ile de öğrencilerin otel işletmelerinin yiyecek-içecek bölümüne ilişkin tutumlarının sekiz adet boyuttan oluştuğu anlaşılmıştır. Ayrıca, daha önce yiyecek-içecek bölümünde deneyim sahibi olmanın öğrencileri bu bölüm ile ilgili olumlu görüşler geliştirmeye yöneltebildiği de saptanmıştır.
References
- Airey, D. ve Frontistis, A. (1997). Attitudes to Careers in Tourism: An Anglo Greek Comparison, Tourism Management, 18(3): 149-158
- Akoğlan, M. (1998). Turizm Sektöründe İnsan Kaynaklan Seçim Yöntemleri, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 9(2): 16-30
- Aktaş, A. ve Tarcan, E. (2002). Konaklama İşletmelerinin İşgören Temininde Kullandıkları "Üniversite Kaynağı"nm Yeri ve Önemi: Antalya Yöresinde Bir Araştırma, Turizm Eğitimi Konferansi-Workshop 11-13 Aralık2002. Ankara: T.C.Turizm-Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü
- Altman, LA. ve Brothers, L.R. (1995). Career Longevity of Hospitality Graduates, Fill Hospitality Review, 13(2): 77-83
- Arikan,R. (1995). Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma. Ankara: Tutibay Ltd.Şti
- Barron, P. ve Maxwell G. (1993). Hospitality Management Students' Image of the Hospitality Industry, International Journal of Contemporary Hsopitality Management, 5 (5): 5-8
- Batman, O. (1999). Otel İşletmelerinin Yönetimi. Adapazarı: Değişim Yayınları
- Birdir, K. (2002). Turizm ve Otel İşletmeciliği Eğitimi Alan Lisans Öğrencilerinin Turizm Endüstrisinde Çalışmayı Tercih Etmemelerinin Temel Nedenleri: Bir Nominal Grup Tekniği Araştırması. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop 11-13 Aralık 2002. Ankara: T.C. Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü
- Chen, J. S., Chu, K. H.ve Wu, W. (2000). Tourism Students' Perceptions of Work Values: A Case of Taiwanese Universities, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 12(6): 360-365
- Choy, D. J. L. (1995). The Quality of Tourism Employment, Tourism Management, 16(2): 129-137
- Çetin, Ş. (1999). Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Eğitimi Alan Elemanların İstihdam Sorunları. Mersin: Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
- Çetin, Ş. (2002). Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Mezunlarının İstihdam Sorunları, Turizm Eğitimi Konferans-Workshop 11-13 Aralık 2002. Ankara: T.C. Ankara: Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü
- Davis, B. ve Stone, S. ( 1992). Food and Beverage Management. 2.Baskı, Oxford: Butturworth, Heinemann
- Erdoğan, İ. (1998). SPSS Kullanımı Örnekleriyle Araştırma Dizaynı ve İstatistik Yöntemleri Ampirik Bilimsel Araştırmanın Temel İlkeleri ve Sorunları. Ankara: Emel Matbaası
- Eren, D. (2000). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Turizm İşletmeleri Yöneticilerinden Beklentileri: Literatür Taraması, Kapadokya Toplantıları VII Turizm İşletmeleri Yöneticilerinin ve Turizm İşletmeciliği Öğrencilerinin Birbirlerinden Beklentileri Hafta Sonu Konferansı. Nevşehir: Erciyes Üniversitesi Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
- Nebel E. C, Braunlich C. G. ve Zhnag Z. (1994). Career Paths in American Luxury Hotels: Hotel Food and Beverage Directors, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 6(6): 3-9.
Erdoğan, S. ve Şahingöz, S.A. (2001). Yiyecek İçecek İşletmelerinin Turizm Eğitimi Veren Eğitim Kuruluşlarından Beklentileri, I. Turizm İşletmeciliği Ulusal Kongresi, Ankara: Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: 155-176
- Getz, D. (1994). Student's Work Experiences, Perceptions and Attitudes Towards Careers in Hospitality and Tourism: A Longitudinal Casern Study in Spey Walley. Scotland, International Journal of Hospitality Management, 13 (1): 25-37
- Huyton, J. R. ve Sutton, J. (1996). Employee Perceptions of the Hotel Sector in the People's Republic of China, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 8(1): 22-28
- İlkiz, O.ve Hitay, O. (1992). Türkiye'de Turizm Eğitiminin Sorunları, Turizm Eğitimi Konferans- Workshop. Ankara: Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü
- Kozak, M.A.ve Kızılırmak, İ. (2001). Türkiye'de Meslek Yüksekokulu Turizm Otelcilik Programı Öğrencilerinin Turizm Sektörüne Yönelik Tutumlarının Demografik Değişkenlere Göre Değişimi: Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, (12): 9-16
- Koyuncu, M. (2000). Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğrencilerinin Turizm İşletmeleri Yöneticilerinden Beklentileri. Kapadokya Toplantıları VII. Nevşehir: Erciyes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
- Kuşluvan, S. ve Kuşluvan, Z. (2000). Perceptions and Attitudes of Undergraduate Tourism Students Towards Working in the Tourism Industry in Turkey, Tourism Management, (21): 251-269
- Ladkin, A. (2000). Vocational Education and Food and Beverage Experience:Issues for Career Development, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 12(4): 226-233
- Murphy, P. E. (1985). Tourism: A Community Approach. New York: Methuen
- Ninemeier, J. D. (1991). Planning and Control for Food and Beverage Operations. 3.Baski, Michigan: East Lansing
- Nunnally, J. C. (1978). Psychometric Theory. (2nd Ed.) New York: MCGraw-Hill
- Pavesic, D.V. ve Brymer, R.A. (1990). Job Satisfaction: What's Happening to the Young Managers? The Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly. 30(4): 90-96
- Ross, G. F. (1992). Tourism Management as a Career Path: Vocational Perceptions of Australian School Leavers, Tourism Management, 13 (2): 242-247
- Ross, G. F. (1994). What do Australian School Leavers Want of the Industry? Tourism Management, 15(1): 62-66
- Ross, G. F. (1997). Travel Agency Employment Perceptions, Tou¬rism Management, 18(1): 9-18
- Yükselen, C. (2000). Pazarlama Araştırmaları. Ankara: Detay Yayıncılık
- — (2000). Mersin Turizminin "en"leri ve "gen"leri, Tourism Times,l(l):8
- - (2002). Otellerde 580 Milyon Dolarlık Yiyecek- İçecek Tüketiliyor, Resort Turizm ve Seyahat Endüstrisi Dergisi, 2: 01-03