BibTex RIS Cite

Influence of All Inclusive System in the Turkish Hospitality Industry

Year 2006, Volume: 17 Issue: 1, 35 - 50, 01.06.2006

Abstract

The all inclusive system, which is being used commonly in lodging operations in Antalya region, is the province of this study. In scope of this study, after giving detailed theoretically information about all inclusive system, the implementation of all inclusive system in four and five star hotels and holiday villages in Antalya and its effects over business activities were discussed empirically. Within this framework, total 111 lodging operations have been given inquiries in order to determine their thoughts and implementations about all inciusive system in Antalya region. In order to deduce meaningful results and contribute to the field, reliability and validity of the measurement are carefully considered. Finally, t-test at the level of 5 % significance is applied.

References

  • Akmel, J. ve Kurt, G. (1993). Seyahat Acentelerinin Otel Seçi­minde Önemsedikleri Faktörler, Türkiye Kalkınma Bankası Turizm Yıllığı: 9-14
  • Aktaş, A. ve diğ. (2002). Türkiye Genelinde Her Şey Dahil Uy­gulamasının Turistler, İşletme Yöneticileri ve Yöre Esnafı Açısından Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma, Bi­rinci Akdeniz Ülkeleri Turizm Kongresi: 621-648
  • Birkan, İ. (2004). Her Şey Dahil Felaket Ya da Kurtarıcı Değil, Bir Sistemdir, Resort Turizm ve Seyahat Dergisi, (18), 18-20
  • Buck, S. ve Lei R. (2004). Charter Airlines: Have They a Future?-Tourism and Hospitality Research, 5 (1): 72-78
  • Clark, J. (2000). The Art of All-Inclusive Vacation Deals: A Caribbean Comparison of Resorts Versus Cruises, www.usatoday.com/life/travel/leisure/2000/hl017.htm , 7 Ja­nuary 2000 (Erişim Tarihi; 03.02.2005)
  • Çakıcı, C. ve diğ. (2002). Ote/ İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık
  • Demir, M. ve Demir Ş.Ş. (2001). Her Şey Dahil (All-Inclusive) Pansiyon Türü Uygulamasının Konaklama İşletmeleri, Personel, Müşteriler, Seyahat Acentaları ve Bölgedeki Di­ğer İşletmeler Açısından Olumlu ve Olumsuz Yönlerinin Analizi, Maltepe Üniversitesi Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (1): 67-100
  • Demir, M. (2004). Her Şey Dahil (HD) Sisteminin.Türk Turizmi­ne Etkileri ve Muğla Bölgesi Örneği, Turizm Yatırımcıları Derneği Araştırma Projesi, Muğla: Muğla Üniversitesi
  • Duke, C.R. ve Persia, M.A. (1996). Consumer-Defined Dimen­sions for the Escorted Tour Industry Segment: Expecta­tions, Satisfactions, and Importance, Journal of Travel and Tourism Marketing, 5 (2): 77-99
  • Ekzen, N. (2004). 1991 Körfez Kfizi'nin Türk Turizmine Etkileri,www .turizmgazetesi.com/makaleler, (Erişim Tarihi; 13.12.2004)
  • Enoch, Y. (1996). Contents of Tour Packages: A Cross-Cultural Comparison, Annals of Tourism Research, 25 (3): 599-616
  • Erdoğan, İ. (2003). Pozitivist Metodoloji: Ankara: Erk Yayınevi
  • Gökdeniz, A. ve diğ. (2000). Her Şey Dahil Pansiyon Türünün (ÂU-Inclusive) Turizm Sektöründeki İşletmeler Açısından Analizi ve Örnek Bir Uygulama, Birinci Ulusal Türkiye Tu­rizmi Sempozyumu: 290-301 Irmak, T. (2003a). Her Şey Dahil Uygulamasının Sırrı, Gündem Gazetesi, 07.08.2003: 6
  • _______ (2003b). Her Şey Dahilin Amacı, Gündem Gazetesi, 08.08.2003, 6
  • Issa, J.J. ve Jayawardena C. (2003). The All-inclusive Concept in the Caribbean, International journal of Contemporary Hospi­tality Management, 15 (3): 167-171
  • Karabulut, E. (2000). All-inclusive Heves mi Yoksa Trendin Ken­disi mi? www.turizmgazetesi.com/articles/article.aspx?id=14, (Erişim Tarihi; 03.01.2005)
  • _______ (2005). Tesislerde Herşey Dahilin Payı Büyüyor, www.turizmgazetesi.com/articles/article.aspx?id=14 (Erişim Tarihi; 03.01.2005)
  • Karatepe, O.M. (1999). Hizmet Kalitesi Ölçeği ile Yapılan Am­pirik Çalışmaların Güvenilirlik ve Geçerlilik Boyutlarına Yönelik Bir Değerlendirme, Ankara Üniversitesi S.B.F. Der­gisi, 54 (4): 47-66
  • Kuleli, E. (1999). All-Inclusive Tartışılıyor, Türkiye Seyahat Acen­teleri Birliği Dergisi, (187): 30-35
  • Laepple, K. (2003). İspanya'nın Her Şey Dahile Geçmesi Türki­ye'ye Yarar, Resort Turizm ve Seyahat Dergisi, (10): 10
  • Lai, L.H. ve Graefe, A.R. (2000). Identifying Market Potential and Destination Choice Factors of Taiwanese Overseas Travellers, Journal of Hospitality and Leisure Marketing, 6 (4): 45-65
  • Laws, E. (1997). Managing Packaged Tourism: Relationships, Res­ponsibilities, and Service Quality in the Inclusive Holiday In­dustry. London: International Thomson Business Press
  • Lovelock C. ve Wright L. (2002). Principles of Service Marketing and Management. İkinci baskı, New Jersey: Pearson Edu­cation Inc
  • Menekşe, R. (2004). Her Şey Dahil. Sisteminin Uygulanmasının Türkiye Turizmine Etkileri (Marmaris Örneği), Turizm Yatırımcıları Derneği Araştırma Projesi. Ankara: Gazi Üni­versitesi
  • Mok, C. ve Armstrong, W. (1995). Leisure Travel Destination Choice Criteria of Hong Kong Residents, journal of Travel and Tourism Marketing, 4 (1): 99-104
  • Ostermaier, R. (2003). Her Şey Dahil Hem Türkiye, Hem Tur Operatörleri İçin Önemli Bir Araçtır, Resort Turizm ve Se­yahat Dergisi, (10): 16-17
  • Örücü, E. ve Diğerleri (2004). Her Şey Dahil (All-Inclusive) Sis­teminin Ülke Turizmine ve İşletme Karlılığına Katkısı Konusundaki Görüşler (Marmaris ve İçmeler Örneği), Turizm Yatırımcıları Derneği Araştırma Projesi, Muğla: Muğla Üniversitesi
  • Özdamar, K. (1999). Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi. Eskişehir: Kaan Kitabevi
  • Paris, J. ve Zona-Paris, C. (1999). 100 Best All-Inclusive Resorts of the World. Guilford: The Globe Pequot Press
  • Peter, J.P. ve Churchill O.A. (1986). Relationships Among Rese­arch Design Choices and Psychometric Properties of Ra­ting Scales: A Meta Analysis, Journal of Marketing Research (23): 1-10
  • Poon, A. (1998). All-inclusive Resorts, Travel and Tourism Ana-liyst;(6):62-77
  • _______(2003). A New Tourism Scenario-Key Future Trends The Berlin Report, Tourism Intelligance International, 21 (2): 214-232
  • Quiroga, L. (1990), Characteristics of Package Tours in Europe, Annals of Tourism Research, 17 (2): 185-207
  • Resort Dergisi. (2003). Bakanlık Her Şey Dahil Uygulamasına Standart Getirmeye Hazırlanıyor, Resort Turizm ve Seyahat Dergisi, (10): 36
  • Royal, L.E. ve Brown, M.R. (2000). All Inclusive Trips, Black En­terprise, 31 (5): 172-175
  • Sabah Gazetesi. (2005a). Sabah Gazetesinin Ücretsiz Turizm İlan Eki, 25.08.2005:1-4
  • ________(2005b). Sabah Gazetesinin Ücretsiz Turizm İlan Eki, 26.08.2005,1-4
  • Sheldon, P.J. ve Mak, J. (1987). The Demand for Package Tours: A Mode Choice Model, Journal of Travel Research, 25 (3): 13-17
  • Sökmen, A. (2003). Otel İşletmelerinde İşe Alıştırma Eğitiminin Etkinliği ve İşgören Performansıyla İlişkisi: Ankara'daki Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinin Sınır Birimlerinde Ampirik Bir Uygulama, Turizm Akademik, (2): 9-27
  • Swarbrooke, J. ve Hornor, S. (2001). Consumer Behavior, 3rd. Editi­on. Oxford: Reed Educational and Professional Publishing
  • Tunca, M.Z. (2004). Antalya Bölgesinde Uygulanan Her Şey Dahil Sisteminin Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi, Turizm Yatırımcıları Derneği Araştırma Projesi. İsparta: Sü­leyman Demirel Üniversitesi
  • Turizm Gazetesi. (2004). Her Şey Dahil Pazarda Türevleri İle Yayılıyor, www.turizmgazetesi.com/news/news.aspx?id=3784 (Erişim Tarihi; 12.12.2004)
  • Voss, K. (2003). Her Şey Dahil Geçici Bir Trend Değil, Resort Tu­rizm ve Seyahat Dergisi, (10). 14
  • Weaver, D.B. (2000). A Broad Context Model of Destination De­velopment Scenarios, Tourism Management, (21): 217-224
  • Wong, C.S. ve Kwong, W.Y (2004). Outbound Tourists' Selection Criteria for Choosing All-inclusive Package Tours, Tou­rism Management, (25): 581-592
  • Yamamoto, D. ve Gill, A.M. (1999). Emerging Trends in Japa­nese Package Tourism, Journal of Travel Research, 38 (2): 134-143
  • Yurtsever, İ. (2004). Her Şey Dahil Sistemi İçin Standart Oluştu­rulması, www.turizmgazetesi.com/articles/article.aspx?id=3 (Erişim Tarihi; 03.01.2005)
  • Yürik, E.Ö. (2002). Her Şey Dahil Sistemi ve Sistemin Türk Tu­rizm Sektörüne Etkileri, TC. Turizm Bakanlığı II. Turizm Şurası Bildirileri, Cilt 1: 291.

Türkiye'de Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği

Year 2006, Volume: 17 Issue: 1, 35 - 50, 01.06.2006

Abstract

Başta Antalya bölgesinde faaliyetlerini sürdürmekte olan otel işletmeleri olmak üzere yaygın şekilde kullanılmaya başlanılan her şey dahil sistemi (all inclusive) çalışmanın ilgi alanını oluşturmaktadır Çalışma kapsamında; her şey dahil sistemi hakkında detaylı teorik bilgi veril­dikten sonra Antalya'da faaliyet göstermekte olan 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleriyle tatil köylerinin her şey dahil uygulamaları ve her şey dahil sisteminin işletmecilik faaliyetleri üzerindeki etkileri ampirik olarak tartışılmaktadır. Bu kapsamda, 111 konaklama işletmesinde Her Şey Dahil Uygulamasına Yönelik Anket uygulanmış, araştırmadan anlamlı sonuçlar çıkarabilmek, literatüre katkı yapabilmek amacıyla ölçeğin güvenilirlik ve geçerlilik boyutları dikkate alındıktan sonra, % 5 anlamlılık seviyesinde t testi uygulanmıştır.

References

  • Akmel, J. ve Kurt, G. (1993). Seyahat Acentelerinin Otel Seçi­minde Önemsedikleri Faktörler, Türkiye Kalkınma Bankası Turizm Yıllığı: 9-14
  • Aktaş, A. ve diğ. (2002). Türkiye Genelinde Her Şey Dahil Uy­gulamasının Turistler, İşletme Yöneticileri ve Yöre Esnafı Açısından Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma, Bi­rinci Akdeniz Ülkeleri Turizm Kongresi: 621-648
  • Birkan, İ. (2004). Her Şey Dahil Felaket Ya da Kurtarıcı Değil, Bir Sistemdir, Resort Turizm ve Seyahat Dergisi, (18), 18-20
  • Buck, S. ve Lei R. (2004). Charter Airlines: Have They a Future?-Tourism and Hospitality Research, 5 (1): 72-78
  • Clark, J. (2000). The Art of All-Inclusive Vacation Deals: A Caribbean Comparison of Resorts Versus Cruises, www.usatoday.com/life/travel/leisure/2000/hl017.htm , 7 Ja­nuary 2000 (Erişim Tarihi; 03.02.2005)
  • Çakıcı, C. ve diğ. (2002). Ote/ İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık
  • Demir, M. ve Demir Ş.Ş. (2001). Her Şey Dahil (All-Inclusive) Pansiyon Türü Uygulamasının Konaklama İşletmeleri, Personel, Müşteriler, Seyahat Acentaları ve Bölgedeki Di­ğer İşletmeler Açısından Olumlu ve Olumsuz Yönlerinin Analizi, Maltepe Üniversitesi Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (1): 67-100
  • Demir, M. (2004). Her Şey Dahil (HD) Sisteminin.Türk Turizmi­ne Etkileri ve Muğla Bölgesi Örneği, Turizm Yatırımcıları Derneği Araştırma Projesi, Muğla: Muğla Üniversitesi
  • Duke, C.R. ve Persia, M.A. (1996). Consumer-Defined Dimen­sions for the Escorted Tour Industry Segment: Expecta­tions, Satisfactions, and Importance, Journal of Travel and Tourism Marketing, 5 (2): 77-99
  • Ekzen, N. (2004). 1991 Körfez Kfizi'nin Türk Turizmine Etkileri,www .turizmgazetesi.com/makaleler, (Erişim Tarihi; 13.12.2004)
  • Enoch, Y. (1996). Contents of Tour Packages: A Cross-Cultural Comparison, Annals of Tourism Research, 25 (3): 599-616
  • Erdoğan, İ. (2003). Pozitivist Metodoloji: Ankara: Erk Yayınevi
  • Gökdeniz, A. ve diğ. (2000). Her Şey Dahil Pansiyon Türünün (ÂU-Inclusive) Turizm Sektöründeki İşletmeler Açısından Analizi ve Örnek Bir Uygulama, Birinci Ulusal Türkiye Tu­rizmi Sempozyumu: 290-301 Irmak, T. (2003a). Her Şey Dahil Uygulamasının Sırrı, Gündem Gazetesi, 07.08.2003: 6
  • _______ (2003b). Her Şey Dahilin Amacı, Gündem Gazetesi, 08.08.2003, 6
  • Issa, J.J. ve Jayawardena C. (2003). The All-inclusive Concept in the Caribbean, International journal of Contemporary Hospi­tality Management, 15 (3): 167-171
  • Karabulut, E. (2000). All-inclusive Heves mi Yoksa Trendin Ken­disi mi? www.turizmgazetesi.com/articles/article.aspx?id=14, (Erişim Tarihi; 03.01.2005)
  • _______ (2005). Tesislerde Herşey Dahilin Payı Büyüyor, www.turizmgazetesi.com/articles/article.aspx?id=14 (Erişim Tarihi; 03.01.2005)
  • Karatepe, O.M. (1999). Hizmet Kalitesi Ölçeği ile Yapılan Am­pirik Çalışmaların Güvenilirlik ve Geçerlilik Boyutlarına Yönelik Bir Değerlendirme, Ankara Üniversitesi S.B.F. Der­gisi, 54 (4): 47-66
  • Kuleli, E. (1999). All-Inclusive Tartışılıyor, Türkiye Seyahat Acen­teleri Birliği Dergisi, (187): 30-35
  • Laepple, K. (2003). İspanya'nın Her Şey Dahile Geçmesi Türki­ye'ye Yarar, Resort Turizm ve Seyahat Dergisi, (10): 10
  • Lai, L.H. ve Graefe, A.R. (2000). Identifying Market Potential and Destination Choice Factors of Taiwanese Overseas Travellers, Journal of Hospitality and Leisure Marketing, 6 (4): 45-65
  • Laws, E. (1997). Managing Packaged Tourism: Relationships, Res­ponsibilities, and Service Quality in the Inclusive Holiday In­dustry. London: International Thomson Business Press
  • Lovelock C. ve Wright L. (2002). Principles of Service Marketing and Management. İkinci baskı, New Jersey: Pearson Edu­cation Inc
  • Menekşe, R. (2004). Her Şey Dahil. Sisteminin Uygulanmasının Türkiye Turizmine Etkileri (Marmaris Örneği), Turizm Yatırımcıları Derneği Araştırma Projesi. Ankara: Gazi Üni­versitesi
  • Mok, C. ve Armstrong, W. (1995). Leisure Travel Destination Choice Criteria of Hong Kong Residents, journal of Travel and Tourism Marketing, 4 (1): 99-104
  • Ostermaier, R. (2003). Her Şey Dahil Hem Türkiye, Hem Tur Operatörleri İçin Önemli Bir Araçtır, Resort Turizm ve Se­yahat Dergisi, (10): 16-17
  • Örücü, E. ve Diğerleri (2004). Her Şey Dahil (All-Inclusive) Sis­teminin Ülke Turizmine ve İşletme Karlılığına Katkısı Konusundaki Görüşler (Marmaris ve İçmeler Örneği), Turizm Yatırımcıları Derneği Araştırma Projesi, Muğla: Muğla Üniversitesi
  • Özdamar, K. (1999). Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi. Eskişehir: Kaan Kitabevi
  • Paris, J. ve Zona-Paris, C. (1999). 100 Best All-Inclusive Resorts of the World. Guilford: The Globe Pequot Press
  • Peter, J.P. ve Churchill O.A. (1986). Relationships Among Rese­arch Design Choices and Psychometric Properties of Ra­ting Scales: A Meta Analysis, Journal of Marketing Research (23): 1-10
  • Poon, A. (1998). All-inclusive Resorts, Travel and Tourism Ana-liyst;(6):62-77
  • _______(2003). A New Tourism Scenario-Key Future Trends The Berlin Report, Tourism Intelligance International, 21 (2): 214-232
  • Quiroga, L. (1990), Characteristics of Package Tours in Europe, Annals of Tourism Research, 17 (2): 185-207
  • Resort Dergisi. (2003). Bakanlık Her Şey Dahil Uygulamasına Standart Getirmeye Hazırlanıyor, Resort Turizm ve Seyahat Dergisi, (10): 36
  • Royal, L.E. ve Brown, M.R. (2000). All Inclusive Trips, Black En­terprise, 31 (5): 172-175
  • Sabah Gazetesi. (2005a). Sabah Gazetesinin Ücretsiz Turizm İlan Eki, 25.08.2005:1-4
  • ________(2005b). Sabah Gazetesinin Ücretsiz Turizm İlan Eki, 26.08.2005,1-4
  • Sheldon, P.J. ve Mak, J. (1987). The Demand for Package Tours: A Mode Choice Model, Journal of Travel Research, 25 (3): 13-17
  • Sökmen, A. (2003). Otel İşletmelerinde İşe Alıştırma Eğitiminin Etkinliği ve İşgören Performansıyla İlişkisi: Ankara'daki Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinin Sınır Birimlerinde Ampirik Bir Uygulama, Turizm Akademik, (2): 9-27
  • Swarbrooke, J. ve Hornor, S. (2001). Consumer Behavior, 3rd. Editi­on. Oxford: Reed Educational and Professional Publishing
  • Tunca, M.Z. (2004). Antalya Bölgesinde Uygulanan Her Şey Dahil Sisteminin Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi, Turizm Yatırımcıları Derneği Araştırma Projesi. İsparta: Sü­leyman Demirel Üniversitesi
  • Turizm Gazetesi. (2004). Her Şey Dahil Pazarda Türevleri İle Yayılıyor, www.turizmgazetesi.com/news/news.aspx?id=3784 (Erişim Tarihi; 12.12.2004)
  • Voss, K. (2003). Her Şey Dahil Geçici Bir Trend Değil, Resort Tu­rizm ve Seyahat Dergisi, (10). 14
  • Weaver, D.B. (2000). A Broad Context Model of Destination De­velopment Scenarios, Tourism Management, (21): 217-224
  • Wong, C.S. ve Kwong, W.Y (2004). Outbound Tourists' Selection Criteria for Choosing All-inclusive Package Tours, Tou­rism Management, (25): 581-592
  • Yamamoto, D. ve Gill, A.M. (1999). Emerging Trends in Japa­nese Package Tourism, Journal of Travel Research, 38 (2): 134-143
  • Yurtsever, İ. (2004). Her Şey Dahil Sistemi İçin Standart Oluştu­rulması, www.turizmgazetesi.com/articles/article.aspx?id=3 (Erişim Tarihi; 03.01.2005)
  • Yürik, E.Ö. (2002). Her Şey Dahil Sistemi ve Sistemin Türk Tu­rizm Sektörüne Etkileri, TC. Turizm Bakanlığı II. Turizm Şurası Bildirileri, Cilt 1: 291.
There are 48 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

M. Mithat Üner This is me

Alptekin Sökmen This is me

İbrahim Birkan This is me

Publication Date June 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Volume: 17 Issue: 1

Cite

APA Üner, M. M., Sökmen, A., & Birkan, İ. (2006). Türkiye’de Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 17(1), 35-50.
AMA Üner MM, Sökmen A, Birkan İ. Türkiye’de Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. June 2006;17(1):35-50.
Chicago Üner, M. Mithat, Alptekin Sökmen, and İbrahim Birkan. “Türkiye’de Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 17, no. 1 (June 2006): 35-50.
EndNote Üner MM, Sökmen A, Birkan İ (June 1, 2006) Türkiye’de Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 17 1 35–50.
IEEE M. M. Üner, A. Sökmen, and İ. Birkan, “Türkiye’de Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 17, no. 1, pp. 35–50, 2006.
ISNAD Üner, M. Mithat et al. “Türkiye’de Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 17/1 (June 2006), 35-50.
JAMA Üner MM, Sökmen A, Birkan İ. Türkiye’de Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2006;17:35–50.
MLA Üner, M. Mithat et al. “Türkiye’de Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 17, no. 1, 2006, pp. 35-50.
Vancouver Üner MM, Sökmen A, Birkan İ. Türkiye’de Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2006;17(1):35-50.