BibTex RIS Cite

Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar

Year 2015, Volume: 26 Issue: 2, 0 - 0, 01.12.2015
https://doi.org/10.17123/atad.vol26iss244901

Abstract

Türk mutfağı kültür çalışmaları içinde farklı bakış açılarıyla değerlendirilen önemli bir kültür unsurudur. Sosyo-kültürel olarak çok zengin ve çeşitli bir yapıya sahip olan Türk mutfağı, son yıllarda birçok araştırmaya konu olmaktadır. Gurmeler de bu süreçte mutfak ve yemek kültürü alanında bilgi ve tecrübelerini paylaşan mutfak uzmanları olarak gastronominin içinde yer almaktadır. Özellikle, yiyecek-içecek endüstrisinin ve ağız tadına düşkün, farklı lezzetler keşfetmeye meraklı tüketicilerin dikkatini çeken gurmeler, günümüzde yiyecek-içecek tüketimi konusunda etkileyici role sahiptir. Bu nedenle, gurmelerin Türk mutfağının gelişimindeki rollerinin ve sahip oldukları genel niteliklerinin belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışma, nitel araştırma modeli altında gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, Türk mutfağı alanında uzman 20 kişi ile İstanbul’da yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak kod ve temalar oluşturulmuş ve bulgular yorumlanmıştır. Sonuç olarak, kişilere sahip oldukları özelliklerden ötürü atfedilen gurmeliğin; tecrübe, merak, yemek kültürü ve mutfak bilgisi gibi temel nitelikler gerektirdiği, gurmelerin mutfağın gelişiminde öneri, eleştiri ve yorumlarıyla dikkat çekip, farkındalık yaratarak yer aldıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Year 2015, Volume: 26 Issue: 2, 0 - 0, 01.12.2015
https://doi.org/10.17123/atad.vol26iss244901

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Hande Türkoğlu This is me

Meryem Akoğlan Kozak

Publication Date December 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 26 Issue: 2

Cite

APA Türkoğlu, H., & Akoğlan Kozak, M. (2015). Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2). https://doi.org/10.17123/atad.vol26iss244901
AMA Türkoğlu H, Akoğlan Kozak M. Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. December 2015;26(2). doi:10.17123/atad.vol26iss244901
Chicago Türkoğlu, Hande, and Meryem Akoğlan Kozak. “Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 26, no. 2 (December 2015). https://doi.org/10.17123/atad.vol26iss244901.
EndNote Türkoğlu H, Akoğlan Kozak M (December 1, 2015) Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 26 2
IEEE H. Türkoğlu and M. Akoğlan Kozak, “Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 26, no. 2, 2015, doi: 10.17123/atad.vol26iss244901.
ISNAD Türkoğlu, Hande - Akoğlan Kozak, Meryem. “Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 26/2 (December 2015). https://doi.org/10.17123/atad.vol26iss244901.
JAMA Türkoğlu H, Akoğlan Kozak M. Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2015;26. doi:10.17123/atad.vol26iss244901.
MLA Türkoğlu, Hande and Meryem Akoğlan Kozak. “Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 26, no. 2, 2015, doi:10.17123/atad.vol26iss244901.
Vancouver Türkoğlu H, Akoğlan Kozak M. Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2015;26(2).