Ergojenik destek, bireysel enerji kullanımını ve üretimini arttıran, egzersiz performansını olumlu yönde etkileyen, hastalık oluşumu ve yaralanmaları önleyen, stresle baş etmeyi sağlayan maddeler, araçlar ve uygulamalardır. Sporcular için ergojenik destek; performans kapasitesini ve çalışma verimini arttıran, egzersizlerden sonra çabuk toparlanmayı sağlayan uygulama ya da tekniklerdir. Sporcuların beslenmesi ve ergojenik destek kullanımı her geçen gün popülerliği artan konulardandır. Çeşitli ergojenik destek ürünleri olsa da en çok bilinen formu besinsel desteklerdir. Sporcular tarafından performansı geliştirmek için kullanılan özel diyetler ve beslenme uygulamaları, besinsel ergojenik desteklerdir. Bunların kullanımı da son on yılda önemli ölçüde artmıştır. Besinsel sporcu desteklerinin öncelikli amacı, performansın artmasını sağlamak, vücut yağ oranını dengelemek ve protein sentezlenmesini aktif hale getirmektir. Ergojenik destekler de kuvveti, dayanıklılığı, hızı ve beceriyi sürekli olarak arttırmaya yönelik kullanılırlar. Egzersiz öncesi ve sırasında alınan besinsel desteklerin ise, vücut depolarını yeniden doldurduğu, sıvı dengesini sağladığı ve müsabakalar arasında yenilenmeyi kolaylaştırdığı bu nedenle de sportif açıdan avantaj sağladığı düşünülmektedir. Tüm bu yaklaşımlar sonucunda sporcu besin destek ürünlerinin performans arttırmada yararlarının olduğu görülmektedir. Ancak doğru ürün, doğru zamanda, doğru miktarda ve profesyonel yardım ile alındığında performans artışı sağlayabilir. Doğru destek ürünlerinin kullanılmadığı durumlarda sporcular ya çok az yarar görürler ya da hiç yarar görmezler. Bu derleme spor dünyasında sıklıkla kullanılan ve performans üzerinde çeşitli etkileri olan ergojenik destek ürünlerinin yapısını, sportif performansa etkilerini ve önerilen kullanım miktarlarını güncel alan literatürün incelenmesini amaçlamaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sports Medicine |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Acceptance Date | December 17, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 23 Issue: 4 |