POLİTİK ÇATIŞMALARIN VE TERÖRİZMİN TURİZM SEKTÖRÜNE ETKİLERİ: 2010-2017 TÜRKİYE ÖRNEĞİ
Öz
Terör grupları dünyanın birçok noktasında faaliyet göstererek insanların yaşamları için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Toplumsal düzeni ve barışı hedef alan terör faaliyetleri, faaliyette bulundukları ülkelerde siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, vb. alanlarda birçok sorun doğurmaktadır.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)’nün yayınladığı verilere göre 2016 yılında turizm sektörü dünya çapında1 milyar 235 milyon kişinin katılımı ile 1 trilyon 220 milyar $ gelir elde etmiştir. Ülkeler için önemli ekonomik gelir ve reklam aracı haline gelen turizm bu özelliğinden dolayı terör faaliyetlerinden en çok zarar gören sektörlerin başında gelmektedir.
Yapılan bu çalışmada 2010-2017 yılları arasında Türkiye’de meydana gelen bazı önemli terör ve politik çatışma olayları incelenerek turizm sektörüne olan etkileri resmi istatiksel veriler ile belirlenmeye çalışılmıştır. İncelemeye dâhil edilen olayların şiddeti ve yankı derecesinin turizm sektörüne önemli derecede olumsuz etkilerinin olduğu saptanmıştır. Saptanan bu olumsuz etkiler yapılan literatür taraması ile elde edilen ikincil veriler ile de desteklenmektedir.
Anahtar Kelimeler
References
- Ayhan, A., & Çakmak, F. (2018). The Reflections of The Ideological Violence of The Media to Terror News Medyanın İdeolojik Şiddetinin Terör Haberlerine Yansımaları. Journal of Human Sciences, 15(1), 190-208.
- Avineri, S. (1968). The Social and Political Thought of Karl Marx (Vol. 619). Cambridge University Press[Aktaran: Lulaci, Z. G. G. (2016). Çatışma Yönetimi ve Kuzey İrlanda Sorunu, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü)].
- Baharçiçek, A. (2000). Etnik Terör ve Etnik Terörle Mücadele Sorunu. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 11-27.
- Bal, İ. (2006). Terör Nedir, Neden Terörist Olunur?. Terörizm: Terör, Terörizm ve Küresel Terörle Mücadelede Ulusal Ve Bölgesel Deneyimler, 7-24. Uşak Yayınları Ankara.
- Bozoğlan, B. (2010). Balkan Ülkeleri Üniversite Öğrencilerinin Çatışma ve Şiddete İlişkin Farkındalık Düzeyleri İle Çatışma Çözme Stilleri, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
- Conant, J. S., T. Clark, J. J. Burnett, and G. Zank. (1988). Terrorism and Travel: Managing the Unmanageable, Journal of Travel Research, 26, 16-20.
- Çakmak, A. (2017). 21. Yüzyılda Terör ve Terörün Medyada Temsili: Ankara ve Paris Saldırılarının Türk ve Fransız Basınında Sunumu, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Antalya: Akdeniz Üniversitesi İletişim Ana Bilim Dalı.
- D’Amore, L. J. and Anuza T. E. (1986). International Terrorism: Implications and Challange For Global Tourism, Business Quarterly (November), 20-29.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 24, 2018
Submission Date
April 23, 2018
Acceptance Date
December 15, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 23 Number: 40