Uluborlu ilçesi Akdeniz Bölgesi’nin Antalya Bölümü’nün Göller
Yöresinde bulunur. Yönetim olarak Isparta ili sınırları içerisindedir. Yörenin
iklim özellikleri, Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında geçiş özelliği
göstermektedir. Nitekim Uluborlu’nun yıllık ortalama sıcaklığı 11,7 ºC ve yıllık
ortalama yağış miktarı ise 644 mm’dir.
Bu araştırmada Uluborlu ilçesinde kiraz ziraatı incelenmiştir. Son otuz
yılda ilçedeki tarımsal faaliyetlerde yaşanan gelişmeler yörenin bölgedeki
ekonomik fonksiyonunu artırmıştır. Kiraz ziraatı; yer şekilleri, iklim, toprak ve su
gibi doğal ortam koşullarının etkisi altındadır. Bu koşullara; arazinin mülkiyet
durumu, tarımsal kültür, sulama, ulaşım ve pazarlama gibi beşeri faktörleri de
eklemek gerekir.
Uluborlu ilçesinde 17 tür kiraz yetiştirilmektedir. Ancak bunlar
içerisinde “Ziraat 0900” adı verilen kiraz türünün üretimi diğerlerine göre daha
yaygın olarak yapılmaktadır. Dünyada Türk kirazı olarak tanınan bu kiraz en çok
ihraç edilen türdür. Uluborlu ilçesinde 2006 yılında 6050 ton kiraz üretilmiştir.
Bu kirazın 4850 tonu ihraç edilmiştir.
İlçedeki kiraz ziraatından daha fazla gelir elde edebilmek için; mevcut
soğuk hava depolarının sayı ve kapasiteleri artırılmalı, ilçenin ana karayolu
bağlantısı güçlendirilmeli, demiryolu bağlantısı sağlanmalı ve Antalya
havalimanına bağlantısı güçlendirilmelidir
İlçedeki geleneksel hale dönüştürülen Kiraz Şenlikleri uluslararası
boyuta taşınmalı ve kirazın dünyaya tanıtımı hızlandırılmalıdır.
Yöredeki kiraz üreticileri; zirai bakım, üretim ve pazarlama konularında
gerekli atılımları yapmalıdırlar. Bu konuda yöredeki üreticiler tarımsal kalkınma
kooperatiflerinde aktif olarak görev almalı ve bu kooperatifler pazarlama,
rekabet ve ihracat alanlarında da faaliyetlerini geliştirmelidir.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | September 14, 2011 |
Submission Date | September 14, 2011 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 15 Issue: 23 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License