-
Çal, Ege bölgesinde bağcılığın yoğun olduğu yörelerden biridir. Doğal
şartların uygun olması nedeniyle bağcılık yöre halkının uzun yıllardan beri temel
geçim kaynağı olmuştur. Üzüm sofralık tüketimi yanında (kuru ve yaş olarak)
sanayide kullanılan (şarap, sirke, pekmez yapımında) besin değeri yüksek bir
meyvedir. İlçede 2006 yılı itibarıyla ekili-dikili alanların % 49,5’i (21.227 ha)
bağlara ayrılmıştı. Aynı yıl Denizli ilindeki bağların (44. 481 ha) % 47,7’si Çal’da
bulunuyordu. 1969 yılında kurulan Meyvecilik Üretme İstasyonu ve İlçe Tarım
Müdürlüğü’nün gayretleriyle bağlarda ıslah çalışmaları yapılmış, örnek bağlar
tesis edilerek entansif (modern) bağcılık teşvik edilmiştir. Çalışmalar sonucunda
bağ alanları genişlemiş ve üretimde önemli artışlar olmuştur. Üretimdeki artışlar
beraberinde bağcılığa dayalı atölye tipi imalat sektörünü ortaya çıkarmış, böylece
bağcılığın ekonomik önemi artarak hakim ekonomik fonksiyon durumuna gelmiştir.
Buna rağmen bağcılık tümüyle geleneksel işletme yöntemlerinden kurtulamamıştır.
Başta verim düşüklüğü ve pazarlama olmak üzere halen çözüm bekleyen önemli
sorunlarla karşı karşıyadır. Yeterli bir ekonomik refah düzeyi sağlayamadığından
yöre halkı İzmir, Manisa ve Denizli gibi yakın şehirlere göç etmektedir.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 25, 2008 |
Submission Date | August 25, 2011 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 13 Issue: 20 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License