Çok eski zamanlardan beri Mısır ve Eski Yunan’da çeşitli amaçlarla
kullanılan şerbetçiotunun 14.yüzyıldan itibaren Avrupa’da tarımı yapılmaya
başlanmıştır. Daha sonra İngiltere başta olmak üzere, tüm Avrupa’ya ve
Dünya’nın belli başlı yerlerine yayılmıştır.
Türkiye’de ilk şerbetçiotu denemeleri 1930’lu yıllar ile ikinci dünya
savaşı yıllarında başlamıştır. Fakat bu denemeler sonuçsuz kalınca, 1955 yılında
Bilecik ilinin de içerisinde bulunduğu birkaç ilde Tarım Bakanlığı bünyesinde
denemeler tekrar başlatılmıştır. En iyi sonuçların Bilecik çevresinden alınması
sebebiyle 1965 yılından beri Türkiye’de sadece bu ilde şerbetçiotu tarımı
yapılmaktadır.
Dünya’da ve Türkiye’de bira üretiminin en önemli maddelerinden biri
olan şerbetçiotu, kozalağında bulunan bazı kimyasallar sayesinde biraya acılık,
aroma ve muhafaza özellikleri kazandırmaktadır. Türkiye’de şerbetçiotu üretimini
Dünya’nın en büyük bira üreticilerinden biri olan Anadolu şirketler grubuna bağlı
Efes Pilsen bünyesindeki TARBES ile OTGÜL KOOP yönlendirmektedir.
Bira üretimindeki artış şerbetçiotuna olan talebi devamlı olarak
artırmasına rağmen üretim maliyetinin yüksek olması, ürün alım fiyatlarının bazı
yıllar alıcı kuruluşlar tarafından düşük tutulması, üretimde devlet teşviklerinin
olmaması, uğraşının zor olması gibi sebeplerle şerbetçiotu tarımının gelişmesi
arzu edilen seviyeye ulaşamamıştır.
Bu makalede Bilecik ilinde şerbetçiotu üretiminin doğal ve beşeri
coğrafya özellikleri, Türkiye üretimindeki önemi, kullanım alanları, üretimdeki
değişimlerin neden ve sonuçları coğrafi bakış açısıyla incelenmeye çalışılmıştır.
Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek sorunlara çözüm önerileri sunulmuştur.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | February 24, 2012 |
Submission Date | February 24, 2012 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 16 Issue: 25 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License