TME Ankilozunun Masseter ve Temporal Kasların Elektromyografik Aktiviteleri ile Yüz ve Alt Çene Büyümesine Etkileri: Bir Vaka Raporu

Volume: 23 July 1, 2013
  • Editörden
  • Nihat Kılıç
  • Yrd.doç.dr. Murat Çağlaroğlu
  • Prof. Dr. Abdulvahit Erdem
EN TR

TME Ankilozunun Masseter ve Temporal Kasların Elektromyografik Aktiviteleri ile Yüz ve Alt Çene Büyümesine Etkileri: Bir Vaka Raporu

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocukluk döneminde gelişen bilateral komple TME ankilozlu bir erişkin bayan hastanın elektromyografik, klinik ve radyolojik özelliklerinin rapor edilmesidir. Gereç ve Yöntem: 42 yaşındaki bayan bir hasta çift taraflı TME ankilozu tanısı koyulmuştur. Anamnestik verilere göre, hasta 5 yaşında iken bir travma geçirmiş ve bu travmada TME zarar görmüştür. Bulgular: Klinik ve radyolojik incelemeler hastada hipoplazik mandibula ve konveks profil, yüz asimetrisi, ağzı açamama, düşük ağız hijyeni, ön ve sağ posterior dişlerin tümünün yokluğu ve TME bölgesin bir kalın kemik kitle ve buna bağlı bilateralde komple ankilozun varlığını göstermiştir. Bu bulgulara ek olarak, hastanın çiğneme kaslarındaki electromyografik aktivitenin ankilozdan etkilenmiştir. Sonuç: Bu vaka raporunun sonuçları bilateral TME ankilozunun alt çene ve yüz büyümesi ile çiğneme kaslarının motor güçlerini etkilediğini göstermektedir.

Keywords

References

  1. Kaban LB, Perrott DH, Fisher K. A protocol for management of temporomandibular joint ankylosis. J Oral Maxillofac Surg 1990;48:1145-51. Manganello-Souza LC, Mariani PB. Temporomandibular joint ankylosis: Report of 14 cases. Int J Oral Maxillofac Surg 2003;32:24-9.
  2. Chidzonga MM. Temporomandibular joint ankylosis: review of thirty-two cases. Br J Oral Maxillofac Surg 1999;37:123-6.
  3. Dimitroulis G. The interpositional dermis-fat graft in the management of temporomandibular joint ankylosis. Int J Oral Maxillofac Surg 2004; 33:755
  4. Guven O. A clinical study on temporomandibular joint ankylosis. Auris Nasus Larynx 2000;27:27-33.
  5. Oztan HY, Ulusal BG, Aytemiz C. The role of trauma on temporomandibular joint ankylosis and mandibular growth retardation: an experimental study. J Craniofac Surg 2004; 15:274-82.
  6. Su-Gwan K. Treatment of temporomandibular joint ankylosis with temporalis muscle and fascia flap. Int J Oral Maxillofac Surg 2001;30:189-93.
  7. Roychoudhury A, Parkash H, Trikha A. Functional restoration by gap arthroplasty in temporomandibular joint ankylosis: a report of 50 cases. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 1999; 87:166-9.
  8. Lupori JP, Kewitt GF, Van Sickels JE. Bilateral sagittal split osteotomy advancement and setback. In: Fonseca RJ, editor. Oral and maxillofacial surgery, Volume 2: Orthognathic surgery. Philadelphia, London, New York, St. Louis, Sydney, Toronto: W.B. Sounders Company; 2000; 297-310.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Editörden This is me

Nihat Kılıç This is me

Yrd.doç.dr. Murat Çağlaroğlu This is me

Prof. Dr. Abdulvahit Erdem This is me

Publication Date

July 1, 2013

Submission Date

April 21, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 23

Vancouver
1.Editörden , Nihat Kılıç, Yrd.doç.dr. Murat Çağlaroğlu, Prof. Dr. Abdulvahit Erdem. TME Ankilozunun Masseter ve Temporal Kasların Elektromyografik Aktiviteleri ile Yüz ve Alt Çene Büyümesine Etkileri: Bir Vaka Raporu. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi. 2013 Jul. 1;23. doi:10.17567/ataunidfd.31449