DENTAL TRAVMAYA UĞRAMIŞ GENÇ DAİMİ KESER DİŞLERE REJENERATİF ENDODONTİK TEDAVİ UYGULAMASI: İKİ OLGU RAPORU
Abstract
Travmatik yaralanmaya uğramış olan gelişimini tamamlamamış daimi dişlerde kök kanal tedavisi uygulaması diş hekimleri için büyük zorluklar taşımaktadır. Son yıllarda bu tür dişlerin tedavi için geliştirilmiş biyolojik temele dayalı rejeneratif endodontik tedavi yöntemi sunulmuştur. Bu çalışmanın amacı genç (apeksi açık), dental travmaya uğramış ve nekroz olan daimi dişlerde revaskülarizasyon tedavisini uygulanması ve tedavi sonuçlarının rapor edilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızda 6 yaşındaki bir erkek çocuğunun sol üst orta keser dişinin intrüze, sağ üst orta keser dişinin ise sublükse olduğu belirlenmiş olup bu dişlere rejeneratif endodontik tedavi uygulanmıştır. Yirmi-dört aylık takip periyodu sonucunda sağ üst orta keser dişte periapikal iyileşme ve apeksogenesis görülmüş olmasına karşın, sol üst orta keser dişte ise periapikal lezyonlar ve kök rezopsiyonu gözlenmiştir. Rejeneratif endodontik tedavi süblükse, nekrotik ve açık apeksli dişlerde başarılı sonuçlar ortaya koymuş ve bu tür olgularda standart bir prodedür olarak uygulanabileceği kanıtlanmış olmasına karşın, intrüze olan daimi dişleri için ise bu tedavi yönteminin uygun olmadığı belirlenmiştir. Diğer taraftan, bu konu ile ilgili daha fazla ve uzun dönem takipler içeren çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords
References
- Trope M. Avulsion of permanent teeth: theory to practice. Dent Traumatol 2011;27:281-94.
- Andreasen JO, Andreasen FM, Skeie A, Hjorting- Hansen E, Schwartz O. Effect of treatment delay upon pulp and periodontal healing of traumatic dental injuries -- a review article. Dent Traumatol 2002;18:116-28.
- Andreasen JO, Bakland LK, Andreasen FM. Traumatic intrusion of permanent teeth. Part 3. A clinical study of the effect of treatment variables such as treatment delay, method of repositioning, type of splint, length of splinting and antibiotics on 140 teeth. Dent Traumatol 2006;22:99-111.
- Wilkinson DL, McCarthy M. Use of comparative data for integrated cancer services. BMC Health Serv Res 2007;7:204.
- Chueh LH, Ho YC, Kuo TC, Lai WH, Chen YH, Chiang CP. Regenerative endodontic treatment for necrotic immature permanent teeth. J Endod 2009;35:160-4.
- Andreasen JO, Ravn JJ. Epidemiology of traumatic dental injuries to primary and permanent teeth in a Danish population sample. Int J Oral Surg 1972;1:235-9.
- Bastone EB, Freer TJ, McNamara JR. Epidemiology of dental trauma: a review of the literature. Aust Dent J 2000;45:2-9.
- acobovitz M, Ramos AM, Lima RK, Pappen FG, Fuks AB. Endodontic and orthodontic management of traumatically intruded teeth with horizontal root fracture: a case report. Case Rep Dent 2011;2011:250-67.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Dentistry
Journal Section
Case Report
Publication Date
February 11, 2015
Submission Date
February 11, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2014 Volume: 24 Number: 2