CALCIFYING EPITHELIAL ODONTOGENIC TUMOR (PINDBORG TUMOR): A CASE REPORT
Abstract
Kalsifiye epitelyal odontojenik tümör, diş gelişimi sırasında epitelyal, ektomezenkimal ve/veya mezenkimal hücrelerden oluşabilen iyi huylu bir lezyondır. Tüm odontojenik tumörlerin yaklaşık %1’lik bölümünü oluşturur ve çoğu zaman sürmemiş dişlerle birlikte görülür. Klinik olarak lokal invazyonla birlikte yavaş büyüyen, asemptomatik ve nüks potansiyeli olan lezyonlardır. Bu tümörler bazen kötü huylu lezyonlarla karıştırılabilir. Kesin tanı histopatolojik muayene ile konulur.
Bu makalede, 42 yaşında bir erkek hastanın üst çenesinde tespit edilen tek taraflı CEOT olgusu rapor edildi. Rutin panaromik radyografta teşhis edilen lezyon, konservatif bir cerrahi eksizyon ve küretaj ile tedavi edilmiştir. On sekiz aylık takip sonucunda da herhangi bir nüks gözlenmemiştir. Özetle bu makalede, literature katkı sağlamak ve kalsifiye epitelyal odontojenik tümörlerin klinik, radyolojik ve histopatolojik özellikleri hakkında klinisyenleri bilgilendirmek amaçlandı.
Anahtar Kelimeler: Kalsifiye epitelyal odontojenik tümör, üst çene, gömülü diş, enükleasyo
KALSIFİYE EPİTELYAL ODONTOJENIK TÜMÖR (PINDBORG TÜMÖRÜ) : BİR OLGU RAPORU
ABSTRACT
Calcifying epithelial odontogenic tumor (CEOT) are rare benign lesions derived from epithelial, ectomesenchymal and/or mesenchymal elements .It accounts for less than 1% of all odontogenic tumors and generally related with an impacted tooth. Clinically, they are slow-growing tumors with local invasion, asymptomatic and have a risk of reccurrence. However, these lesions are occasionaly confused with malignant lesions. The final diagnosis is made by the histopathological examination.
Here, we report a case of 42- year old male patient with unilateral CEOT in the maxilla. The lesion which was detected on routine panoramic radiography treated with conservative surgical excision and curettage. There has been no sign of recurrence 18 months after surgery. In conclusion, this paper aims to contribute to the literature and inform the clinicians about clinical, radiological, histopathological features and surgical treatment of CEOTs.
Keywords: Calcifying Epithelial Odontogenic Tumor, maxilla, impacted tooth, enucleation
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Suzan Bayer
This is me
Nihat Demirtaş
This is me
Ahmet Mıhmanlı
This is me
Fatma Canan Alatlı
This is me
Publication Date
May 4, 2016
Submission Date
May 4, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Volume: 25 Number: 13