Amaç: Malokluzyon periodontal sağlığı olumsuz etkileyen önemli bir faktördür ve ortodontik tedavinin amaçlarından biri bu sorunun tedavi edilerek, bireylere ideal bir dentisyon ve daha iyi dental sağlık kazandırılmasıdır. Bu çalışmanın amacı, ortodontik tedavinin periodontal sağlık ve kök rezorbsiyonu ile ilişkisini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Ortodontik tedavinin periodontal sağlık ve kök rezorbsiyonları üzerine etkisinin değerlendirildiği bu retrospektif çalışmada, Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’nda tedavi görmüş 101 kadın 75 erkek olmak üzere toplam 176 bireyin intra oral fotoğraf ve panoramik radyografileri değerlendirildi. Uygun kriterlere sahip 104 hastada (43 erkek, 61 kadın) görünür plak, görünür enflamasyon ve kök rezorbsiyonu varlığı kaydedildi.
Bulgular: Cinsiyetin kök rezorbsiyonu üzerine etkisi bulunmazken, ortodontik amaçla diş çekiminin tedavi süresini arttırdığı ve kök rezorbsiyonu ile ilişkili olduğu görüldü. Periodontal enflamasyon ve oral hijyen seviyesinin ortodontik tedavi ile ilişkili olduğu, sabit ortodontik tedavi gören bireylerde plak indeksi ve gingival indeksin anlamlı artış gösterdiği bulundu.
Sonuç: Ortodontik tedavi esnasında gingival sağlığın korunması açısından, hasta, ortodontist ve periodontistin iletişimi önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Kök rezorbsiyonu, periodontal sağlık, ortodontik tedavi
ASSESSMENT OF PERİODONTAL STATUS AND ROOT RESORPTION IN ORTHODONTIC PATIENTS
ABSTRACT
Aim: Malocclusion has been shown to affect periodontal health and one of the objectives of orthodontic treatment is to promote better dental health and prolong the life of dentition. Purpose of this study, assessment of relationship between periodontal health and root resorption.
Material and Methods: This retrospective study evaluated related to root resorption and periodontal health after orthodontic treatment. A total of 176 patients among whom 101 were female and 75 were male, recruited from the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, University of Ankara included in the study. Intra‑oral photographs and panoramic radiographs were analyzed, and the presence or absence of visible plaque, visible inflammation, and root resorption were recorded for 104 patients (43 male, 61 female) who providing appropriate criteria.
Results: There is no relationship between root resorption after treatment with regard to gender but duration of treatment were found to be more associated with root resorption than with extractions. Positive correlation was found between oral hygiene status, periodontal inflammation and orthodontic therapy. In patients treated with fixed orthodontic appliances, plaque index and gingival index showed significant increases after treatment.
Conlusion: Considering the relationship between orthodontic treatment and gingival health, cooperation among patients, orthodontists, and periodontists is important.
Keywords: Root resorption, periodontal health, orthodontic therapy
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | October 25, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 26 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.