Wound healing is a complex process involving the integration of multiple biological pathways. Although this process is highly evolved, the replacement of lost or damaged tissue can be negatively influenced by multiple factors, including concurrent disease, such as diabetes, vascular disease, and renal failure, malnutrition, smoking, radiation exposure, infection, and immunocompromise. In the presence of these local and systemic factors, wounds can fail to adequately heal, resulting in chronic ulcer formation. Successful wound healing requires adequate blood and nutrients to be supplied to the site of damage, the overall health and nutritional status of the patient influences the outcome of the damaged tissue. Nutrition is an important component of wound healing. Several studies have indicated that nutrient deficiencies are more prevalent and cause delayed healing in patients with wounds. Reading this article will help the clinician to better understand the importance of screening, referral for a comprehensive nutrition assessment by the registered dietitian, and the development of a care plan for the prevention and/or treatment of wounds.
Yara iyileşmesi birden fazla biyolojik yolu içeren karmaşık bir süreçtir. Bu süreç son derece gelişmiş olmasına rağmen, hasarlı dokunun yerine konulması; diyabet, damar hastalığı, böbrek yetmezliği, yetersiz beslenme, sigara, radyasyona maruz kalma, enfeksiyon ve bağışıklık sisteminin baskılanmış olması gibi birçok faktör tarafından olumsuz etkilenebilir. Bu lokal ve sistemik faktörlerin varlığında, yaraların iyileşmesi tamamen gerçekleşemeden kronik ülser oluşumuyla sonuçlanabilir. Başarılı yara iyileşmesi için; hasarlı bölgeye, yeterli miktarda kanın ve besinlerin ulaşması gerekir. Hastanın genel sağlığı ve beslenme durumu, hasarlı dokuda oluşacak bu sonucunu etkiler. Beslenme yara iyileşmesinin önemli bir bileşenidir. Yara iyileşmesinin geciktiği hastalarda besin eksikliklerinin daha yaygın olduğu çeşitli çalışmalarda belirtilmiştir. Bu makale; yara tedavisi için bir bakım planı geliştirilmesini, gerekirse kapsamlı bir beslenme için diyetisyene yönlendirmenin önemini daha iyi anlamak için klinisyene yardımcı olacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 23 - 2013: Supplement 7 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.