ÖZET
Sabit protetik diş tedavilerinde prepare edilen bölgenin negatifini en doğru şekilde elde etmek yapılacak olan restorasyonun başarısını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle preparasyon hassasiyeti kadar, kullanılan ölçü maddesi ve ölçü tekniğine de önem vermek gerekmektedir. Ölçü maddeleri yıllar içerisinde en doğru, en hassas detayı kaydedebilmek için değişimlere uğramışlardır. Yapılan çalışmalar ile boyutsal stabiliteleri, yırtılma dirençleri, biyouyum- lulukları gibi birçok fiziksel ve kimyasal özellikleri iyileştirilmeye çalışılmıştır. Buna rağmen elde edilecek ölçü için klinisyenin becerisi, ortam şartları, ölçünün saklanma koşulları gibi sayısız dış etkenin de mevcut olduğu unutulmamalıdır.
Bilgisayar destekli dizayn ve tasarım (Computer Aided Manufacturer And Design; CAD/CAM) teknolo- jisindeki gelişmeler, bu sistemlerin diş hekimliğinde kullanımını son yıllarda önemli ölçüde artırmıştır. CAD/CAM sistemlerinde geliştirilen yenilikler arasında dijital okuma da yer almaktadır. Dijital okuma; kon- vansiyonel ölçü tekniklerinin istenmeyen özelliklerini ortadan kaldıran, hem hekim, hem de hasta için olduk- ça pratik bir ölçü alma işlemine olanak sağlamaktadır. Diş hekimliğinde piyasada bir çok firma CAD/CAM sis- temlerine ilave olarak ağız içi veya ağzı dışı tarayıcılar ekleyerek laboratuvar ve klinik ortamda oluşabilecek sorunları minimalize etmeyi hedeflemektedir.
Bu derleme, dünden bugüne kullanılan ölçü maddelerinden bahsederek, son yıllarda popüler olan dijital ölçü teknikleri ile karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmek ve ölçü alma işlemindeki yenilikleri geniş bir yelpazede incelemek amacı ile hazırlanmıştır.
Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, dijital ölçü,
CONTEMPORARY APPROACHES TO DENTAL IMPRESSION SYSTEMS: DIGITAL IMPRESSION
ABSTRACT
The accuracy of obtaining negatives of preparation region directly affects the success of the restoration in fixed prosthetic tooth treatment. Therefore, impression materails and techniques should be taken into consideration as much as sensibility of preparation. Over the years, impressions materials have undergone change in order to provide most accurate and precise detail. Physical and chemical properties like dimensional stability, tear strength and biocompatibility have been tried to increase by conducting new studies. However, presence of numerous external factors such as ability of the clinician, environmental conditions, storage conditions of impression metarials should not be forgetten while taking an impression.
The use of Computer Aided Manufacturer And Design (CAD/CAM) technologies in dentistry are increased by the development of this systems. Digital scanner is one of the reforms of CAD/CAM systems. Digital scanner which extinguish unwanted properties of conventional impression tecniques provides possibility of taking easy impression for dentist and patients. In dental market multiple companies aim to minimalize the problem that might happen in clinic or laboratory by adding intraoral or extraoral digital scanner to CAD/CAM systems.
The aim of this rewiev is to evaluate the populer impression tecniques, to compare them with old techniques and examine the novelty of impression in wide aspects.
Key Words: CAD/CAM, digital impression, impression techniques
The accuracy of obtaining negatives of preparation region directly affects the success of the restoration in fixed prosthetic tooth treatment. Therefore, impression materails and techniques should be taken into consideration as much as sensibility of preparation. Over the years, impressions materials have undergone change in order to provide most accurate and precise detail. Physical and chemical properties like dimensional stability, tear strength and biocompatibility have been tried to increase by conducting new studies. However, presence of numerous external factors such as ability of the clinician, environmental conditions, storage conditions of impression metarials should not be forgetten while taking an impression. The use of Computer Aided Manufacturer And Design (CAD/CAM) technologies in dentistry are increased by the development of this systems. Digital scanner is one of the reforms of CAD/CAM systems. Digital scanner which extinguish unwanted properties of conventional impression tecniques provides possibility of taking easy impression for dentist and patients. In dental market multiple companies aim to minimalize the problem that might happen in clinic or laboratory by adding intraoral or extraoral digital scanner to CAD/CAM systems. The aim of this rewiev is to evaluate the populer impression tecniques, to compare them with old techniques and examine the novelty of impression in wide aspects
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 21, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Supplement 10 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.