Amaç: Bu çalışmada, değişik yöntemlerle hazırlanan metal alt
yapılar üzerindeki veneer porselenlerinin kırılma direnci üzerine farklı alt
yapı şekillerinin etkisi incelenmiştir.
Materyal
ve Metod:
Chamfer bitim hatlı olarak kesilmiş üst 1. küçük azı dişini temsil eden metal
güdükler anatomik oklüzal yüzeyli ve düz oklüzal yüzeyli olarak iki değişik
şekilde CNC torna tezgahında hazırlanmış,
alınan ölçülerden 30 adet epoksi rezin güdük elde edilmiştir. Farklı yöntemlerle elde edilen metal alt yapılar
üzerine üst yapı porseleni uygulanarak kuronlar hazırlanmıştır. Epoksi rezin
güdükler kuronlar üzerine simante edilmiş ve veneer porselenlerinin kırılma
dirençleri Universal test cihazında değerlendirilmiştir.
Bulgular: Kırılma direnci değerleri üzerine alt yapı şekli ve
hazırlama yöntemlerinin etkisinin anlamlı olduğu varyans analizi ile
saptanmıştır (p<0.05).
Sonuç:
Çalışmada anatomik
alt yapılar üzerinde freze tekniğiyle hazırlanan veneer seramiklerinde en
yüksek kırılma direnci değerleri tespit edilmiştir.
ABSTRACT
coping design on the fracture resistance of veneer porcelains.
Materials and Methods: Two different metal
dies having anatomic and smooth occlusal surface designs were manufactured
using CNC machine to simulate prepared upper first premolar tooth with chamfer
finish line, impressions were taken and 30 epoxy resin dies were produced
subsequently. Veneering ceramics were applied on metal frameworks which were
produced by different methods and crowns were finished. Crowns were cemented on
to the epoxy resin dies and fracture strength of veneering ceramics were
evaluated using Universal Testing Machine.
Results: Variance analyses demonstrated that
framework design and manufacturing methods had a significant effect on fracture
strength of tested specimens (p<0.05).
Conclusion: In this study,
veneering ceramics which were applied on anatomically shaped milled frame- works
showed the highest fracture strength values.
Key
Words: Metal frameworks, coping design, fracture
resistance
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 26 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.