BibTex RIS Cite

YEŞİL ÇAYIN ORAL BİYOFİLMİN KALDIRILMASINA ve AĞIZ SAĞLIĞINA ETKİSİ

Year 2016, Volume: 26 Issue: 4, 0 - 0, 08.11.2016

Abstract

ÖZ 

Diş çürüğü en önemli ağız hastalığı olarak kabul edilmektedir. Uygulanan birçok koruyucu tedavi sonu- cunda diş çürüğü görülme oranı gün geçtikçe düşüş gösterse de, özellikle gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık problemi oluşturmaktadır. Diş çürüğünün o- luşumu birçok etkene bağlıdır. En önemli sebep mikro- organizmalar, özellikle de Streptokokus mutans (S.mutans)’dır. Yetişkin hastalarda oral mikroflora hakkında detaylı araştırmalar yapılmıştır. Buna karşın, çocuk hastalarda bu konuda hala eksiklikler vardır. Çocuklarda çalışmanın güçlüğü, büyüme gelişime bağlı olarak görülen değişimler bu eksikliğin sebepleri olarak görülebilir.

Mikroorganizmalar, ağız içerisinde oluşturdukları biyo- film ile çevrenin olumsuz şartlarından korunarak daha uzun süre hayatta kalabilmekte ve çoğalabilmek- tedirler. Böylelikle diş çürükleri ve diğer ağız hastalıkla- rını oluşturmaktadırlar. Biyofilmin ortadan kaldırılması için yetişkin hastalarda mekanik temizlik ile birlikte klorheksidin diglukonat en sık olarak kullanılan kimya- sal ajandır. Uzun süre etkin bir tedavi sağlamış olma- sına karşın; dişlerde renklenme, tat değişikliği ve toksik yan etkileri bulunmaktadır. Yetişkinlerde kullanılan bu ajanların, çocuk hastalarda kullanımı toksik etkileri nedeni ile kaygı oluşturmakta ve günümüzde tercih edilmemektedir. Doğal bitkisel ürünler, günlük hayatta ve geleneksel tedavilerde rutin olarak kullanılmaktadır.

Bu çalışmanın amacı, biyofilmin engellenmesinde bit- kisel materyallerden yeşil çay ana bileşenlerinin kulla- nılabilirliğinin araştırılarak, çocuklarda uygulanabilecek bir preparatın incelenmesidir.

Anahtar Kelimeler: Biyofilm, yeşil çay, oral mikroorganizmalar.  

EFFECT of GREEN TEA to REMOVAL ORAL BİOFİLM and ORAL HEALTH

ABSTRACT

 

Dental caries is accepted the most important oral disease. Although the incidence of dental caries decreases day by day as a result of the many preventive treatments, it is stil an important health problem especially in developing countries. The formation of dental caries depends on several factors and the most important microorganism, particularly, Streptococcus mutans (S.mutans). Detailed oral microflora studies for adults has been performed and there are publications that indicate similar oral microflora on pediatric patients. However, there are still some deficiencies with regard to this subject in children. Difficulties on studying on children and changes depending on growth and development may regarded as reasons for the deficiencies.

Microorganisms are protected from the negative enviromental conditions by biofilm formed in the mouth, and they survive for a longer period and proliferate. Therefore, microorganisms create dental caries and other oral diseases. Chlorhexidine digluconate with mechanical cleaning is the most commonly used chemical agent to remove biofilm for adult patients. Although providing an effective treatment for a long time, it has unfavourable characteristics such as tooth discoloration, taste change, and toxic side effects. The usage of these agents in pediatric patients causes anxiety and is not preferred due to the toxic effects in these times. For centuries, the useage of plant extracts as a routine in daily life and traditional treatments is known.

Aim of this study, to investigate the usability of the plant materials such as green tea exctract for the prevention of biofilm and to develop a preparation that can be used in children.

Keywords: Biofilm, green tea, oral microorganisms

Year 2016, Volume: 26 Issue: 4, 0 - 0, 08.11.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Zuhal Kırzıoğlu This is me

Merih Kıvanç This is me

Begüm Gök

Publication Date November 8, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 26 Issue: 4

Cite

APA Kırzıoğlu, Z., Kıvanç, M., & Gök, B. (2016). YEŞİL ÇAYIN ORAL BİYOFİLMİN KALDIRILMASINA ve AĞIZ SAĞLIĞINA ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 26(4).
AMA Kırzıoğlu Z, Kıvanç M, Gök B. YEŞİL ÇAYIN ORAL BİYOFİLMİN KALDIRILMASINA ve AĞIZ SAĞLIĞINA ETKİSİ. Ata Diş Hek Fak Derg. November 2016;26(4).
Chicago Kırzıoğlu, Zuhal, Merih Kıvanç, and Begüm Gök. “YEŞİL ÇAYIN ORAL BİYOFİLMİN KALDIRILMASINA Ve AĞIZ SAĞLIĞINA ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 26, no. 4 (November 2016).
EndNote Kırzıoğlu Z, Kıvanç M, Gök B (November 1, 2016) YEŞİL ÇAYIN ORAL BİYOFİLMİN KALDIRILMASINA ve AĞIZ SAĞLIĞINA ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 26 4
IEEE Z. Kırzıoğlu, M. Kıvanç, and B. Gök, “YEŞİL ÇAYIN ORAL BİYOFİLMİN KALDIRILMASINA ve AĞIZ SAĞLIĞINA ETKİSİ”, Ata Diş Hek Fak Derg, vol. 26, no. 4, 2016.
ISNAD Kırzıoğlu, Zuhal et al. “YEŞİL ÇAYIN ORAL BİYOFİLMİN KALDIRILMASINA Ve AĞIZ SAĞLIĞINA ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 26/4 (November 2016).
JAMA Kırzıoğlu Z, Kıvanç M, Gök B. YEŞİL ÇAYIN ORAL BİYOFİLMİN KALDIRILMASINA ve AĞIZ SAĞLIĞINA ETKİSİ. Ata Diş Hek Fak Derg. 2016;26.
MLA Kırzıoğlu, Zuhal et al. “YEŞİL ÇAYIN ORAL BİYOFİLMİN KALDIRILMASINA Ve AĞIZ SAĞLIĞINA ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, vol. 26, no. 4, 2016.
Vancouver Kırzıoğlu Z, Kıvanç M, Gök B. YEŞİL ÇAYIN ORAL BİYOFİLMİN KALDIRILMASINA ve AĞIZ SAĞLIĞINA ETKİSİ. Ata Diş Hek Fak Derg. 2016;26(4).

Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.