BibTex RIS Cite

OBSTRUKTİF UYKU APNESİ VE DİŞ HEKİMLİĞİ

Year 2016, Volume: 26 Issue: 4, 0 - 0, 08.11.2016

Abstract

Obstruktif uyku apnesi, uyku esnasında üst hava yolunun tamamının veya bir kısmının tekrar ederek kapanması nedeniyle uykunun bölünmesi ve oksijen desaturasyonu ile karakterize yaygın bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, özellikle kişinin gündüz fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek ve hayat kalitesini azaltarak çok sayıda hastalığa neden olur. Bu çalışmanın amacı obstruktif uyku apnesinin ortaya çıkmasında rol alan nöromüsküler ve anatomik faktörleri incelemektir. Burundan sürekli pozitif hava yolu basıncı tedavide ilk seçenektir, ağız apareyi tedavisi, ciddi olan vakalar dahil hastaların yarısında obstruktif uyku apnesini kontrol etmede etkilidir. Obstruktif uyku apnesi tedavisinde başarılı olabilmek için tedavinin kontrendi- kasyonları ve endikasyonları, aparey dizaynı, tedavi basamakları ve orofaringeal obstruksiyon bölgelerinin bilinmesi önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Uyku apnesi, Mandibular ilerletme, Ağız içi apareyleri 

OBSTRUCTIVE SLEEP APNEA AND DENTISTRY

ABSTRACT 

Obstructive sleep apnea is a common disorder characterized by repetitive, complete or partial closure of the upper airway during sleep, resulting in sleep fragmentation and oxygen desaturation. The disorder causes significant morbidity, particularly in terms of impairment of daytime functioning and the impact this has on quality of life. The aim of this study is to review the neuromuscular and anatomic factors in the pathogenesis of obstructive sleep apnea. Nasal continuous positive airway pressure is the current treatment of choice. Oral appliance therapy is also effective in controlling obstructive sleep apnea in half of patients, including some patients with more severe forms of obstructive sleep apnea. Knowledge of contraindications and indications for treatment, appliance design, steps of treatment and oropharyn- geal obstruction areas are very important to obtain success in treatment of obstructive sleep apnea.

Keywords Sleep apnea, Mandibular advancement, Oral appliances

Year 2016, Volume: 26 Issue: 4, 0 - 0, 08.11.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

M. Abdullah Keleş This is me

Ş. Begüm Türker

Publication Date November 8, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 26 Issue: 4

Cite

APA Keleş, M. A., & Türker, Ş. B. (2016). OBSTRUKTİF UYKU APNESİ VE DİŞ HEKİMLİĞİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 26(4).
AMA Keleş MA, Türker ŞB. OBSTRUKTİF UYKU APNESİ VE DİŞ HEKİMLİĞİ. Ata Diş Hek Fak Derg. November 2016;26(4).
Chicago Keleş, M. Abdullah, and Ş. Begüm Türker. “OBSTRUKTİF UYKU APNESİ VE DİŞ HEKİMLİĞİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 26, no. 4 (November 2016).
EndNote Keleş MA, Türker ŞB (November 1, 2016) OBSTRUKTİF UYKU APNESİ VE DİŞ HEKİMLİĞİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 26 4
IEEE M. A. Keleş and Ş. B. Türker, “OBSTRUKTİF UYKU APNESİ VE DİŞ HEKİMLİĞİ”, Ata Diş Hek Fak Derg, vol. 26, no. 4, 2016.
ISNAD Keleş, M. Abdullah - Türker, Ş. Begüm. “OBSTRUKTİF UYKU APNESİ VE DİŞ HEKİMLİĞİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 26/4 (November 2016).
JAMA Keleş MA, Türker ŞB. OBSTRUKTİF UYKU APNESİ VE DİŞ HEKİMLİĞİ. Ata Diş Hek Fak Derg. 2016;26.
MLA Keleş, M. Abdullah and Ş. Begüm Türker. “OBSTRUKTİF UYKU APNESİ VE DİŞ HEKİMLİĞİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, vol. 26, no. 4, 2016.
Vancouver Keleş MA, Türker ŞB. OBSTRUKTİF UYKU APNESİ VE DİŞ HEKİMLİĞİ. Ata Diş Hek Fak Derg. 2016;26(4).

Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.