ABSTRACT
Aim: The aim of this in vitro study was to compare the accuracy of Root ZX mini and Raypex 6 electronic apex locators (EAL) in low versus full battery/charge conditions.
Material and methods: Twenty-seven extracted human mandibular incisor teeth with mature apices were used in this study. Access cavities were prepared and all specimens were numbered. #10 K file was introduced into the root canal until its tip was visualized at the apical foramen and the actual working length (AWL) was determined..The EALs; battery-powered Root ZX mini (J. Morita Corp, Tokyo, Japan) and rechargeble Raypex 6 (VDW, Munich, Germany) are used in accordance with the manufacturers’ instructions. The electronic working length (EWL) measurement differences with Root ZX mini and Raypex 6 in low and full battery/charge conditions were compared among the groups. Statistical analyses were performed by the Kruskal–Wallis test.
Results: No significant difference was observed between low and full charge condition of Raypex 6 groups. Although there was no significant difference between Root ZX with full battery and Raypex 6 with full charge conditions, contrary root ZX mini with low battery showed significant differences in comparison with the other groups (p<0.05).
Conclusion: Although the low battery condition of the EAL may cause deviations in measurements, the accuracy of the both battery powered and charged EALs presents acceptable results in low and full battery/charge conditions within the ±1 mm tolerance range. Nevertheless the low battery condition of the EAL may cause deviations in measurements.
Key words: electronic apex locator, Raypex 6, root ZX mini, working length
ELEKTRONİK APEX BULUCU CİHAZLARIN DÜŞÜK VE TAM DOLU PİL/ŞARJ DURUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI
ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı Root ZX mini ve Raypex 6 elektronik apex bulucu cihazların (EAB) düşük ve tam dolu pil/şarj durumlarının kanal boyu ölçümündeki etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada kök ucu gelişimi tamamlanmış 27 adet daimi alt çene keser diş kullanıldı. Giriş kaviteleri hazırlandı ve tüm örnekler numaralandırıldı. 10 numara K tipi eğe kök kanalı içerisine ucu apikal foramende görülünceye dek yerleştirildi ve gerçek kök kanal boyu belirlendi. Pil ile çalışan Root ZX mini ve şarj edilebilir özellikte olan Raypex 6 EAB cihazları üretici firma talimatlarına göre kullanıldı. Elektronik çalışma boyutu tespiti ilk olarak tam dolu ardından da düşük pil/şarj seviyesine sahip Root ZX mini ve Raypex 6 cihazları ile yapıldı. Gruplar arasındaki farklılıkların kıyaslanması Kruskal–Wallis istatistiksel analizi ile yapıldı.
Bulgular: Raypex 6 ile yapılan ölçümlerde tam dolu ve düşük şarj seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Root ZX ve Raypex 6’nın tam dolu pil/şarj seviyeleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Düşük pil seviyesindeki Root ZX mini ile diğer deney grupları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır(p<0.05). Sonuç: Root ZX mini düşük pil seviyesinde farklı ölçümlere yol açmıştır ancak pil ile çalışan ve şarjlı elektronik apeks bulucu cihazları ile elektronik kanal boyu ölçümünde hem düşük hem de tam dolu pil/şarj seviyelerinde ±1 mm tolerans aralığı için kabul edilebilir ölçümler elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: elektronik apek bulucu, Raypex 6, root ZX mini, çalışma boyutu
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | January 21, 2016 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 25 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.