ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı 2 farklı ölçü maddesi ile alınmış ölçülerden hazırlanan alçı modellerdeki bakteri kontaminasyonunun incelenmesidir.
Materyal ve Metod: Çalışma kapsamında, herhangi bir sağlık sorunu olmayan yaşları 20-30 arasında değişen 7 hastadan toplam 56 adet ölçü alınmıştır. Çalışma için; hidrokolloid ve elastomerik esaslı olmak üzere iki farklı ölçü maddesi kullanılmış ve model elde etme metoduna göre her bir ölçü maddesi kendi arasında dört gruba ayrılmıştır:
Grup 1: Ölçü alındıktan sonra hiçbir işlem yapılmadan içerisine sert alçı dökülmüştür.
Grup 2: Ölçü alındıktan sonra, akan su altında yıkanmış ve içerisine sert alçı dökülmüştür.
Grup 3: Ölçü alındıktan sonra, sodyum hipoklorit (1:10) ile dezenfekte edilmiş ve içerisine sert alçı dökülmüştür.
Grup 4: Ölçü alındıktan sonra, akan su altında yıkanmış, sodyum hipoklorit (1:10) ile dezenfekte edilmiş ve içerisine sert alçı dökülmüştür.
Alçılar sertleştikten sonra modeller ölçüden ayrılmış ve pamuk eküvyon çubuğu ile damağın orta bölgesinden örnekler alınmıştır. Kanlı agar ortamına ekilen örnekler 3 gün süre ile 370C’ ye ayarlanan etüvde bakteri üremesi için bekletilmiştir.
Bulgular: Her iki ölçü maddesinde de değişik işlem uygulanan bütün gruplarda farklı bakteri türlerinin kontamine olduğu görülmekle birlikte, en az bakteri çeşidinin akan su altında yıkanıp sodyum hipoklorit (1:10) ile dezenfekte edilen modellerde (Grup 4) olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Elde edilen bulgular; sadece su ile yıkamanın çapraz enfeksiyon kontrolünde etkin bir yöntem olmadığını göstermiştir.
Anahtar Kelimeler: Ölçü maddeleri, model elde etme, çapraz enfeksiyon.
BACTERIAL CONTAMINATION EFFECT OF DIFFERENT PROCEDURES APPLICABLE TO IMPRESSION SURFACE
ABSTRACT
Aim: The aim of this study is to examine two different measures of substance contamination with bacteria in the plaster model made from impressions taken.
Material and Method: Seven healthy dentate individuals aged 20-30 years were selected and 56 impressions were made. For this study hydrocolloid and elastomeric impression materials were used. According to the model casting method, impressions materials were divided into four groups:
Group 1: Impressions with no treatment.
Group 2: Impressions were only water rinsed.
Group 3: Impressions were only disinfected with sodium hypochlorite (1:10).
Group 4: impressions were water rinsed and then disinfected with sodium hypochlorite (1:10).
After gypsums hardening, the models were retrivied from impressions. For all groups bacterial swabs were collected with dry sterile cotton swab in mid palatal region of models. The samples were inoculated in blood agar media and incubated for bacterial growth for 3 days at 37 0C in incubator.
Results: In both impression material, but found to be contaminated with different species of bacteria in all groups underwent different processes, washed under running water of at least bacteria types sodium hypochlorite (1:10) and disinfected models (Group 4) were found to be.
Conclusion: The findings are; showed only water washing is not an effective method for control of cross-infection.
Key Words: Impression materials, model casting, cross-infection
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | January 21, 2016 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 25 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.