TÜRKİYEDE ÇOCUK DİŞ HEKİMLERİNİN KONİK IŞINLI BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ KULLANIMINA YAKLAŞIMI
Amaç: Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) gibi konvansiyonel görüntüleme yöntemlerine göre daha fazla radyasyon dozu gerektiren yöntemlerin çocuklarda kullanımı ve endikasyonları hala tartışmalıdır. Bu makalede, Türk pedodontistleri arasında KIBT kullanım sıklığı, endikasyonlarını değerlendirmek ve eğitim ihtiyacının anlaşılması amaçlanmıştır.
Materyal ve Metod: Elektronik ortamdan 210 pedodontiste sosyodemografik özellikleri ve KIBT kullanımını değerlendiren, iki kısımdan oluşan anket uygulandı. Anketin bir bölümünde pedodontistlerin cinsiyet ve yaş gibi demografik özellikleri ile ilgili sorular vardı. Diğer bölümde, KIBT kullanımı ile ilgili sorular vardı. Tamamlanan anketler incelendi, sonuçlar ve ki- kare testi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Veri analizi, Statistical Package for the Social Sciences 23.0 versiyonu (SPSS Inc., Chicago, ll., ABD) kullanılarak gerçekleştirildi.
Bulgular: %95,4’ü çocuk hastada ilk başvurduğu radyografi yönteminin panoramik radyografi ve periapikal radyografi olarak bildirdi. Türk pedodontistlerin % 75,2’ si çocuk hastada KIBT’ nin gerekli olduğunu bildirdi. KIBT’ ye en sık kist tümör vakalarında başvurulduğu bildirildi. Pedodontistlerin %84,8’i KIBT konusunda daha fazla eğitime ihtiyacı olduğunu bildirdi.
Sonuç:
Türk pedodontistler KIBT’ yi kesinlikle gerekli görmektedirler ve bu konuda eğitime ihtiyaç duymaktadır. Çocuk hastada sıklıkla küçük FOV alanı tercih etmekteler. En sık kist tümör vakalarında KIBT’ ye başvurmaktalar.
Anahtar Kelime: Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Pedodonti, Çocuk
ABSTRACT
Aim: The use and indications of methods that require more radiation dose than conventional imaging methods such as Cone Beam Computed Tomography (CBCT) are still controversial. In this article, it is aimed to evaluate the frequency of the use of CBCT among Turkish pedodontists, their indications and to understand the need for training.
Materials and Methods: Two-part questionnaire in an electronic environment was applied to 210 pedodontists to evaluate sociodemographic characteristics and CBCT usage. One part of the questionnaire included questions about the demographic characteristics of pedodontists such as gender and age. In the other section, there were questions about the use of CBCT. The results of the survey were evaluated with the chi-square test. Data analysis was performed using Statistical Package for the Social Sciences version 23.0 (SPSS Inc., Chicago, II., USA).
Results: 95.4% reported that panoramic radiography and periapical radiographs were the initial radiologic methods applied in children. 75.2% of Turkish pedodontists reported that CBCT was necessary for a pediatric patient. CBCT was reported to be used most commonly in cases with cyst-tumor. 84.8% of pedodontists reported that they needed more training on CBCT.
Conclusions: Turkish pedodontists consider that CBCT is absolutely necessary and they need training on this topic. They often prefer a small FOV area in pediatric patients. They most commonly prefer CBCT in cases of cyst and tumour.
Keywords: Cone Beam Computed Tomography, Pedodontics, Child
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | July 15, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 30 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.