Purpose: The study aims to determine the level of knowledge about periodontal and dental health and the prevalence of periodontal diseases of adult patients in the southeast region of Turkey.
Material and Method: The study included 10 thousand patients aged 18 to 77 years. To gather information about demographic characteristics, oral hygiene, oral care habits, and periodontal status, a questionnaire of 15 questions were applied to the participants. The probing pocket depth (PPD) of all patients participated in the research were measured from 4 surfaces of the teeth. The collected data was analyzed statistically.
Results: In this study, there was a statistically significant difference between gender and age and between those who went to dental doctors when had a toothache and those brushing teeth twice a day (p<0.001). The proportion of the respondents to these two questions was the highest in women and 18-30 age groups. There was a significant difference between halitosis and gum bleeding and between periodontal condition and education of level (p<0.001). The proportion of those who answered these two questions was found to be higher in those with periodontitis and high school-level education. In terms of periodontitis, men are at risk of 1.33 times more (95% CI: 1.23-1.45) compared to women, and age group of 44-56 years is at risk of 1.73 times more (95% CI: 1.41-2.53) compared to the age group of 18-30 years.
Conclusion: According to the survey results, the majority of participants have knowledge about periodontal and dental health, but we think that individuals do not perform oral care to maintain oral and dental health due to the high prevalence of periodontal disease. The validity of this questionnaire can be investigated in larger population field studies.
Keywords: Oral and Dental Health, Awareness, Adult, Periodontal Status
Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesindeki Yetişkin Hastaların Periodontal ve Diş Sağlığı Hakkındaki Bilgi Düzeyinin Belirlenmesi
Özet
Amaç: Türkiye’nin Güneydoğu bölgesindeki yetişkin hastaların periodontal ve diş sağlığı hakkındaki bilgi düzeyi ve periodontal hastalıkların prevalansı belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Metod: Çalışmaya 18-77 yaş arasındaki 10000 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılara demografik özellikleri, oral hijyen ve ağız bakımı alışkanlıkları ve periodontal durum ile ilgili bilgi toplamak amacıyla, soru-cevap şeklinde yapılandırılmış 15 soruluk anket uygulanmıştır. Araştırmaya alınan bütün hastaların dişlerin 4 yüzeyinden sondalamada cep derinliği (SCD) ölçümü yapılmıştır. Toplanan veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir.
Bulgular: Bu çalışmada; cinsiyet ve yaş ile diş ağrısı olunca diş hekimine gidenler ve günde iki kez diş fırçalayanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p<0.001) ve en yüksek oranın kadınlar ve 18-30 yaş grubunda olduğu bulunmuştur. Ağız kokusu ve diş eti kanaması ile periodontal durum ve eğitim düzeyi arasında anlamlı fark olduğu(p<0.001) ve bu iki soruyu cevaplayanların oranının periodontitis ve lise düzeyinde eğitim alanlarda yüksek olduğu bulunmuştur. Periodontitis açısından, erkekler kadınlara göre 1.33 kat daha fazla (% 95 CI: 1.23-1.45), 44-56 yaş grubu ise 18-30 yaş grubuna kıyasla 1.73 kat daha fazla (% 95 CI: 1.41-2.53) risk altında bulunmuştur.
Sonuç: Anket sonuçlarına göre, ankete katılanların büyük çoğunluğu periodontal ve diş sağlığının hakkında bilgili olduğunun farkındadır, fakat periodontal hastalık prevalansının yüksek çıkmasından dolayı bireylerin ağız ve diş sağlığını korumak için yapmaları gereken ağız bakımını yapmadıkları düşünmekteyiz. Daha büyük popülasyonlu saha çalışmalarında bu anketin geçerliliği araştırılabilir.
Anahtar kelimeler: Ağız ve diş sağlığı, Farkındalık, Yetişkin, Periodontal durum
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | July 15, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 30 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.