Aim: The aim of this study was to compare the effect of EDTA with different temperatures and pH values on the penetrability of a sealer into dentinal tubules by the confocal laser scanning microscope.
Materials and Methods: Forty-four single rooted extracted mandibular premolars were used. The working length was determined and then root canals were prepared with the Reciproc system. Before the final irrigation procedures, specimens were randomly distributed into 4 groups according to the temperature and pH values of EDTA (n=11): 22°C pH: 7; 22°C pH 12; 40°C pH 7; 40°C pH 12. Teeth were obturated using a labeled sealer mixed with 0.1% Rhodamine B and gutta percha as the core material. Specimens were then sectioned at 2 and 7 mm from the apex. All the sections were examined under confocal microscope to calculate the dentinal tubule peneration area. The data were analysed using linear regression analysis and Mann-Whitney U tests.
Results: The linear regression analysis demonstrated that temperature and area variables had the significant effect on sealer penetration into dentinal tubules (p<0.05) among the variables (temperature, pH and area). 22°C of EDTA solutions has more penetration area than 40°C of EDTA solutions (p<0.05) at the coronal. There were no statistically significantly differences at the apical. When total penetration areas were evaluated, coronal penetration was statistically significantly higher than apical (p<0.05).
Conclusions: Within the limitation of this study, EDTA at room temperature is more effective than 40°C for chelating at the coronal part of the root canals.
Key word: EDTA, Sealer Penetration, pH, Temperature, Surface Tension, Confocal Laser Scanning Microscope.
Farklı Sıcaklık ve pH Değerlerinde EDTA Kullanımının Sealer Penetrasyonuna Etkisi: Lazer Taramalı Konfokal Mikroskop ile Yapılmış Pilot Çalışma
Amaç: Bu çalışmada son yıkama solüsyonu olarak farklı sıcaklık ve pH değerlerinde EDTA kullanımının sealer penetrasyonuna etkisinin lazer taramalı konfokal mikroskop ile değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada 44 adet çekilmiş, tek köklü ve tek kanallı alt premolar diş kullanıldı. Dişlerin çalışma uzunluğu belirlendikten sonra kemomekanik preparasyonları resiprok sistem ile tamamlandı ve son irrigasyon aşamasında EDTA’nın sıcaklık ve pH değerlerine göre dişler 4 gruba ayrıldı (n=11): Grup 1: 22°C pH: 7; Grup 2: 22°C pH 12; Grup 3: 40°C pH 7; Grup 4: 40°C pH 12. Dişler %0.1 Rhodamine B ile işaretlenmiş kanal patı ve guta perka ile dolduruldu. Kökün apikal kısmından 2 ve 7 mm uzaklıktan horizontal kesitler alındı. Örnekler Lazer Taramalı Konfokal Mikroskop ile incelendi ve patların dentin tübüllerine penetrasyon alanı hesaplandı. Verilerin istatistiksel analizinde; linear regresyon analizi ve Mann-Whitney U testi kullanıldı.
Bulgular: Linear regresyon analizi ile EDTA’nın sıcaklığının ve kesitin alındığı yerin sealer penetrasyonuna etkisi olduğu gösterildi (p<0.05). 22°C EDTA solüsyonu, 40°C EDTA solüsyonuna göre koronal üçlüde istatistiksel olarak daha fazla penetrasyon alanı sağladı (p<0.05). Apical üçlüde ise EDTA’nın sıcaklığına bağlı olarak herhangi bir istatistiksel farklılık gözlemlenmedi. Total penetrasyon alanları karşılaştırıldığında, koronal penetrasyon alanı apikal penetrasyon alanından istatistiksel olarak daha fazlaydı (p<0.05).
Sonuç: Oda ısısındaki EDTA solüsyonu, 40°C’deki EDTA solüsyonuna göre, kök kanalının koronal üçlüsünde daha fazla penetrasyon alanı sağlar.
Anahtar Kelimeler: EDTA, Selaer Penetrasyonu, pH, Sıcaklık, Yüzey Gerilimi, Lazer Taramalı Konfokal Mikroskop.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | July 14, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 31 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.