ERZURUM İLİNDEKİ BİREYLERİN HEMŞİRELER İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ

Volume: 8 Number: 1 February 18, 2010
  • Gülbu Tortumluoğlu
  • Rahşan Akyıl
  • Ayşe Karanlık
  • Rabia Aldaç
  • Elif Turaneri
  • Ayfer Yılmaz
TR

ERZURUM İLİNDEKİ BİREYLERİN HEMŞİRELER İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ

Abstract

Bu araştırma, Erzurum ilindeki bireylerin hemşirelere yönelik görüş ve beklentilerini saptamak amacıyla Aralık 2002- Şubat 2003 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Abdurahman Gazi, Dadaşkent ve Evrenpaşa Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan 18 yaş ve üstünde olan 55.309 kişi oluşturmuştur. Örneklem belirlenmesinde evrendeki birey sayısının biliniyor olduğu durumlarda olayın sıklığını belirlemek için kullanılan formül kullanılmış ve örneklem sayısı 481 olarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan soru formu aracılığıyla toplanmıştır. Soru formları uygulanmadan önce çalışmanın amacı bireylere anlatılarak gönüllü katılımları sağlanmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenlerini demografik özellikler, bağımlı değişkenlerini ise toplumun hemşirelere yönelik görüş ve beklentilerini belirlemeye yönelik özellikler oluşturmuştur. Araştırmaların istatistiksel analizi bilgisayar ortamında ki-kare, bağımsız gruplarda t testi, kruskal-wallis ve varyans analizleri kullanılarak yapılmıştır. Araştırma ekonomi ve zaman sınırlılığı nedeniyle üç sağlık ocağı bölgesinde yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre toplumun büyük çoğunluğunun hemşirelere yönelik olumlu deneyimlere (%78.2) sahip oldukları saptanmıştır. Toplumun hemşirelerden yaygın olarak beklentileri anlayışlı, sevecen, yardımsever, güler yüzlü ve hoşgörülü olmaları (% 36) şeklinde belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda düşük oranlarla da olsa toplumun olumsuz deneyimleri olmasından dolayı hemşirelerin mesleklerinin gerektirdiği rolleri daha duyarlı olarak yerine getirmelerinin bu olumsuzlukları gidermede yararlı olabileceği söylenebilir.

Keywords

Details

Primary Language

tr; en

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Gülbu Tortumluoğlu This is me

Rahşan Akyıl This is me

Ayşe Karanlık This is me

Rabia Aldaç This is me

Elif Turaneri This is me

Ayfer Yılmaz This is me

Publication Date

February 18, 2010

Submission Date

February 18, 2010

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2005 Volume: 8 Number: 1

APA
Tortumluoğlu, G., Akyıl, R., Karanlık, A., Aldaç, R., Turaneri, E., & Yılmaz, A. (2010). ERZURUM İLİNDEKİ BİREYLERİN HEMŞİRELER İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, 8(1), 10-19. https://izlik.org/JA39BU25HA
AMA
1.Tortumluoğlu G, Akyıl R, Karanlık A, Aldaç R, Turaneri E, Yılmaz A. ERZURUM İLİNDEKİ BİREYLERİN HEMŞİRELER İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2010;8(1):10-19. https://izlik.org/JA39BU25HA
Chicago
Tortumluoğlu, Gülbu, Rahşan Akyıl, Ayşe Karanlık, Rabia Aldaç, Elif Turaneri, and Ayfer Yılmaz. 2010. “ERZURUM İLİNDEKİ BİREYLERİN HEMŞİRELER İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 8 (1): 10-19. https://izlik.org/JA39BU25HA.
EndNote
Tortumluoğlu G, Akyıl R, Karanlık A, Aldaç R, Turaneri E, Yılmaz A (February 1, 2010) ERZURUM İLİNDEKİ BİREYLERİN HEMŞİRELER İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 8 1 10–19.
IEEE
[1]G. Tortumluoğlu, R. Akyıl, A. Karanlık, R. Aldaç, E. Turaneri, and A. Yılmaz, “ERZURUM İLİNDEKİ BİREYLERİN HEMŞİRELER İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ”, Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, vol. 8, no. 1, pp. 10–19, Feb. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA39BU25HA
ISNAD
Tortumluoğlu, Gülbu - Akyıl, Rahşan - Karanlık, Ayşe - Aldaç, Rabia - Turaneri, Elif - Yılmaz, Ayfer. “ERZURUM İLİNDEKİ BİREYLERİN HEMŞİRELER İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 8/1 (February 1, 2010): 10-19. https://izlik.org/JA39BU25HA.
JAMA
1.Tortumluoğlu G, Akyıl R, Karanlık A, Aldaç R, Turaneri E, Yılmaz A. ERZURUM İLİNDEKİ BİREYLERİN HEMŞİRELER İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2010;8:10–19.
MLA
Tortumluoğlu, Gülbu, et al. “ERZURUM İLİNDEKİ BİREYLERİN HEMŞİRELER İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, vol. 8, no. 1, Feb. 2010, pp. 10-19, https://izlik.org/JA39BU25HA.
Vancouver
1.Gülbu Tortumluoğlu, Rahşan Akyıl, Ayşe Karanlık, Rabia Aldaç, Elif Turaneri, Ayfer Yılmaz. ERZURUM İLİNDEKİ BİREYLERİN HEMŞİRELER İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences [Internet]. 2010 Feb. 1;8(1):10-9. Available from: https://izlik.org/JA39BU25HA

Journal is listed in the EBSCO CINAHL Database since 2019.

Journal of Anatolian Nursing and Health Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0)

20547