BibTex RIS Cite

YÜKSEK RİSKLİ GEBELERİN ÖZ YETERLİLİK VE SOSYAL DESTEK ALGILARI

Year 2016, Volume: 19 Issue: 1, 0 - 0, 28.03.2016
https://doi.org/10.17049/ahsbd.27714

Abstract

ÖZET

Amaç:Öz yeterlilik bireyin gelecekte karşılaşabileceği güç durumların üstesinden gelmede ne derecede başarılı olabileceği konusundaki inancıdır. Sosyal destek ise güç durumdaki  ya da stres altındaki bireye eş, aile ve arkadaşları gibi yakın çevresi tarafından sağlanan maddi, manevi veya bilişsel yardımı ifade eder. Öz yeterlilik ve sosyal desteğin  yüksek olması  hastalıkların yönetiminde  olumlu etki göstermektedir. Bu çalışma yüksek riskli gebeliklerde öz yeterlilik ve sosyal destek algısını belirlemek amacıyla planlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Nicel ve tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araş­tırma Hastanesi Perinatoloji Servisinde yatan 140  yüksek riskli gebe ile yapılmıştır. Veriler gebe tanıtım formu ve Öz Etkililik Yeterlilik Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile 27 Ocak-30 Nisan 2014 tarihleri arasında toplanmıştır.   

Bulgular: Çalışmaya katılan  gebelerin Öz Etkililik Yeterlilik puan ortala­maları 81.45±10.98 iken, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek puan ortala­maları 71.20±11.86 olarak saptanmıştır. Gebelerin öz yeterliliğinde yaş, gebelik sayısı, doğum sayısı ve yaşayan çocuk sayısının;  gebelerin çok boyutlu algılanan sosyal desteklerinde ise öğrenim ve gelir durumu, gebelik sayısı, doğum sayısı,  yaşayan çocuk sayısı ve abortus/kürtaj öyküsünün etkili olduğu görülmüştür.

Sonuç: Gebe kadınların desteklenmesi ve öz yeterliliğini artırmaya yönelik stratejiler geliştirmesi önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Gebelik; yüksek risk; öz yeterlilik; sosyal destek

 

ABSTRACT

Perceptions of Social Support and Self-Sufficiency in High-Risk Pregnancies

Objective: Self-efficacy is the one’s belief in one will be successful in overcoming difficult situations be faced in the future. Social support means that spiritual or cognitive assistance supplied to embattled or under stress individuals by partners, family members, friends and acquaintances. The high self-efficacy and social support has a positive effect in the management of disease. This quantitative and descriptive study study was designed to identify the perception of self-efficacy and social support in high-risk pregnancies.

Method: Research was conducted with 140 high-risk pregnant in Kocaeli University Medical Faculty Hospital Perinatology Clinic. The data was collected with Pregnant Information Form, The Self-Efficacy Scale and Multidimensional Scale of Perceived Social Support in between 27 January-30 April 2014.

Results: It was  found that Self-Efficacy scores of pregnants participating in the study 81.45 ± 10.98 and  Multidimensional Scale of Perceived Social Support scores was 71.20 ± 11.86. It wasseen that age, number of pregnancies, births and children were effective in the self-sufficiency, education, income level, number of pregnancies, births, children and abortion story were effective in  perceived social support.

Conclusion: It is important to support the pregnants and development of strategies for increasing self sufficiency.

Keywords: Pregnancy; high risk; self-efficacy; social support

Year 2016, Volume: 19 Issue: 1, 0 - 0, 28.03.2016
https://doi.org/10.17049/ahsbd.27714

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Research Article
Authors

Zeynep Ölçer

Nazife Bakır

Ümran Oskay

Publication Date March 28, 2016
Submission Date October 24, 2015
Published in Issue Year 2016 Volume: 19 Issue: 1

Cite

Vancouver Ölçer Z, Bakır N, Oskay Ü. YÜKSEK RİSKLİ GEBELERİN ÖZ YETERLİLİK VE SOSYAL DESTEK ALGILARI. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2016;19(1).

Journal is listed in the EBSCO CINAHL Database since 2019.

Journal of Anatolian Nursing and Health Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0)

20547