Fecal Microbiata Transplantation (FMT), fecal bacteriotherapy, fecal transfusion or fecal transplantation are among the most remarkable treatments of the last century. FMT is the process of placing the receiver in the gastrointestinal system by filter and diluting the stool taken from a healthy donor. Fecal microbiota transplantation was used for the first time in the 4th century as ”Yellow Soup’ orally by Ge Hong in China. High fever, chronic diarrhea and constipation in the 16th century, 17. It has been widely used in veterinary medicine in the 20th century and ou Hot Camel Flavor ıb was recommended by Bedouins in the 20th century. It was used by German soldiers in Africa in World War II, and in 1958 it was used by Eiseman B. for the first time in modern medicine. Recently, various clinical conditions have been widely used in recurrent and resistant conditions of Clostridium Difficile infection. The purpose of FMT procedure is to improve the intestinal flora by suppressing the deteriorated gut microbiota with a healthy bacterial community. FMT is used for various purposes in order to treat not only gastrointestinal system diseases but also other system diseases, in order to change the immune system and eliminate infections in summary cases where antibiotics have failed before. FMT procedure is performed by transferring the microbiata solution obtained from healthy donor excrement to the recipient in various ways such as enema, nasoduodenal / nasojejunal cannula, gastroscopy, jejunoscopy and colonoscopy. Prior to the process, the receiver and the transmitter are screened and special preparations are made. Short-term minor and long-term side effects are observed after transplantation. There are many studies about FMT in the literature; however, most of the studies are mostly directed towards physicians because they involve the procedure of treatment. However, for the success of this different and beneficial treatment and its more frequent application, the nurse should be included in all aspects of the FMT process. In this article, general information about the current treatment of FMT, process steps, pre-process patient follow-up and nursing responsibilities related to these processes are examined in the light of the literature.
Fekal Mikrobiyata Transplantasyonu (FMT), diğer isimleriyle fekal bakteriyoterapi, fekal transfüzyon ve gaita transplantasyonu son yüzyılın en dikkat çekici tedavilerinden biri olarak kabul edilmektedir. FMT, sağlıklı bir donörden alınan gaitanın filtre ve dilue edilerek, alıcının gastrointestinal sistemine yerleştirilmesi işlemidir. Fekal mikrobiyota transplantasyonu, 4. yüzyılda ilk kez ağız yoluyla “Sarı Çorba” adıyla Çin’de Ge Hong tarafından gıda zehirlenmesi ve ciddi diyarede oral olarak kullanılmıştır. 16. yüzyılda yüksek ateş, kronik diyare ve konstipasyonda, 17. yüzyılda veteriner tıbbında yaygın olarak kullanılmış, 20.yüzyılda Bedouins tarafından “Sıcak deve feçesi” tavsiye edilmiştir. 2. Dünya savaşında Afrika’da Alman askerleri tarafından kullanılmış, 1958’de insanda modern tıpta, ilk kez Eiseman B. tarafından kullanmıştır. Son zamanlarda, çeşitli klinik durumlarda, Clostridium Difficile enfeksiyonunun tekrarlayan ve dirençli durumlarında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. FMT işleminin amacı, bozulan bağırsak mikrobiyotasını sağlıklı bakteri topluluğu ile baskılayarak barsak florasını daha iyi hale getirmektir. FMT, sadece gastrointestinal sistem hastalıkları değil, aynı zamanda diğer sistem hastalıklarının da tedavisi için, antibiyotiklerin daha önce başarısız olduğu durumlarda bağışıklık sistemini değiştirip düzenlemek ve enfeksiyonları ortadan kaldırmak için özetle gastrointestinal mikrobiyotanın gücünden yararlanmak için değişik amaçlarla kullanılmaktadır. FMT işlemi, sağlıklı donör dışkısından elde edilen mikrobial solusyonun lavman, nazoduodenal/nazojejunal sonda, gastroskopi, jejunoskopi ve kolonoskopi gibi çeşitli yollarla alıcıya nakledilmesi ile gerçekleştirilir. İşlem öncesinde alıcı ve vericiye gerekli taramalar yapılarak işleme özel hazırlık yapılır. İşlem sonrasında da nakil yapılan hasta kısa süreli minör ve uzun dönem yan etkiler açısından izlenir. Literatürde FMT ile ilgili çok sayıda çalışma bulunmaktadır; ancak çalışmaların büyük çoğunluğu tedavinin prosedürünü içerdiği için daha çok hekimlere yönelik çalışmalardır. Oysa bu farklı ve yararlı tedavinin başarısı ve daha sık uygulanması için hemşirenin de FMT sürecinin tüm yönlerine dahil olması gerekmektedir. Bu makalede güncel tedavi olan FMT ile ilgili genel bilgiler, işlem basamakları, işlem öncesi- sonrası hasta izlemi ve bu süreçlerle ilgili hemşirelik sorumlulukları literatür ışığında irdelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2020 |
Submission Date | February 10, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 23 Issue: 4 |
Journal is listed in the EBSCO CINAHL Database since 2019.
Journal of Anatolian Nursing and Health Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0)