MAKÂMÂT ve EDEBİYAT HEMEDÂNÎ’NİN “EL-MAKÂMETÜ’L-MEDÎRİYYE”Sİ

Number: 37 June 30, 2012
  • Fedwa Malti-douglas
  • Ömer Kara
TR

MAKÂMÂT ve EDEBİYAT HEMEDÂNÎ’NİN “EL-MAKÂMETÜ’L-MEDÎRİYYE”Sİ

Öz

Bedîü’z-Zamân el-Hemedânî’nin (ö. 398/1008) Makâmât, veya meclisler (mecâlis) adlı eseri, klasik Arap edebiyatının şaheserlerinden birini temsil etmektedir. Hemedânî’nin Makâmât’ına bilimsel yaklaşımların çoğu, onun orijini sorununa hasredilmiştir. Bilim adamları, aynı zamanda, bu makâmelerin bazısı- nın edebî bir câzibeye sahip olduğu gerçeğini kaydetmekte; ne var ki bu câzibenin tam tabiatını araştırmamaktadırlar. Bu itibarla, en sık bir şekilde seçilen makâ- melerden biri de, “el-Makâmetü’l-Medîriyye”dir. Bu makâme, derleme açısından öteki bir çok makâmeden önemli noktalarda farklılık arzetmektedir. Bu çalışma, söz konusu meselelerin birbiriyle ilintili olduğunu gösterecektir. el-Makâmetü’lMedîriyye’nin câzibesinin tahlili, bu özel parçanın öteki makâmelerle ilişkisini araştırmak suretiyle Hemedânî’nin metninde makâmeler mecmuasındaki pozisyonunun değerini ortaya koyacaktır. İlaveten câzibe ve metinsel ilişki problemleri, seleflerinin problemleriyle ilintilidir; çünkü bu makâmenin bir çok câzibesi, daha önce var olan edebî rollerin, tekniklerin ve durumların yaratıcı kullanımından ortaya çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Abbûd, Mârûn, Bedîü’z-Zamân el-Hemedânî, Daru’l-Me’arif, Kahire, 1980.
  2. el-Bağdâdî, el-Hatîb, el-Buhalâ, tahk. Ahmed Matlûb, Hadîce el-Hadîsî, Ahmed el-Kaysî, Matbatü’l-Ânî, Bağdad, 1964.
  3. ………, et-Tatfîl ve’l-Hikâyâtü’t-Tufeyliyyîn ve Ahbâruhum ve Nevâdiru Kelâmi- him ve Eş’âruhum, tahk. Kazım el-Muzaffer, el-Mektebetü’l-Haydariyye, Necef, 1966.
  4. Beeston, A. F. L., “The Genesis of the Maqāmāt Genre”, Journal of Arabic Literature, II, 1971.
  5. el-Câhız, Ebû Osman, el-Buhalâ’, tahk. Taha el-Hâcirî, Daru’l-Me’arif, Kahire, 1971.
  6. Dayf, Şevkî, el-Makâme, Daru’l-Me’arif, Kahire, 1980. * Achilles/ Akhilles, Peleus ile Tethys’in oğlu ünlü Yunan Kahramanıdır. Topuğundan başka
  7. hiçbir yerine ok işlemediği; kılıç kesmediğine inanılır. Yazar burada bu referansla ‘Ebu’l
  8. Feth’in zayıf noktasına” vurgu yapmaktadır. (çev.)

Details

Primary Language

tr;en

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Fedwa Malti-douglas This is me

Ömer Kara This is me

Publication Date

June 30, 2012

Submission Date

January 23, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2012 Number: 37

APA
Malti-douglas, F., & Kara, Ö. (2012). MAKÂMÂT ve EDEBİYAT HEMEDÂNÎ’NİN “EL-MAKÂMETÜ’L-MEDÎRİYYE”Sİ. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 37, 185-208. https://izlik.org/JA39GP53MR
AMA
1.Malti-douglas F, Kara Ö. MAKÂMÂT ve EDEBİYAT HEMEDÂNÎ’NİN “EL-MAKÂMETÜ’L-MEDÎRİYYE”Sİ. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2012;(37):185-208. https://izlik.org/JA39GP53MR
Chicago
Malti-douglas, Fedwa, and Ömer Kara. 2012. “MAKÂMÂT Ve EDEBİYAT HEMEDÂNÎ’NİN ‘EL-MAKÂMETÜ’L-MEDÎRİYYE’Sİ”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, nos. 37: 185-208. https://izlik.org/JA39GP53MR.
EndNote
Malti-douglas F, Kara Ö (June 1, 2012) MAKÂMÂT ve EDEBİYAT HEMEDÂNÎ’NİN “EL-MAKÂMETÜ’L-MEDÎRİYYE”Sİ. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 37 185–208.
IEEE
[1]F. Malti-douglas and Ö. Kara, “MAKÂMÂT ve EDEBİYAT HEMEDÂNÎ’NİN ‘EL-MAKÂMETÜ’L-MEDÎRİYYE’Sİ”, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, no. 37, pp. 185–208, June 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA39GP53MR
ISNAD
Malti-douglas, Fedwa - Kara, Ömer. “MAKÂMÂT Ve EDEBİYAT HEMEDÂNÎ’NİN ‘EL-MAKÂMETÜ’L-MEDÎRİYYE’Sİ”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 37 (June 1, 2012): 185-208. https://izlik.org/JA39GP53MR.
JAMA
1.Malti-douglas F, Kara Ö. MAKÂMÂT ve EDEBİYAT HEMEDÂNÎ’NİN “EL-MAKÂMETÜ’L-MEDÎRİYYE”Sİ. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2012;:185–208.
MLA
Malti-douglas, Fedwa, and Ömer Kara. “MAKÂMÂT Ve EDEBİYAT HEMEDÂNÎ’NİN ‘EL-MAKÂMETÜ’L-MEDÎRİYYE’Sİ”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, no. 37, June 2012, pp. 185-08, https://izlik.org/JA39GP53MR.
Vancouver
1.Fedwa Malti-douglas, Ömer Kara. MAKÂMÂT ve EDEBİYAT HEMEDÂNÎ’NİN “EL-MAKÂMETÜ’L-MEDÎRİYYE”Sİ. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi [Internet]. 2012 Jun. 1;(37):185-208. Available from: https://izlik.org/JA39GP53MR

Creative Commons License
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. ile lisanslanmıştır.