BibTex RIS Cite

FARKLI BİR ZARF SINIFI: TUTUM ZARFLARI / A DIFFERENT CLASS OF ADVERBS: ATITUDE ADVERBS

Year 2012, Issue: 24, - , 03.01.2013

Abstract

Tutum zarfları bir eylemin veya durumun nasıl gerçekleştiği ile ilgili olarak bazen fiilin anlamına birebir bağlı olarak bazen de fiilin anlamına bağlı olmaksızın ek bir bilgi veren zarf türüdür. Dil bilgisi kitaplarında Türkçede bu zarf türüne ya hiç yer verilmediği veya ana zarf öbeğindeki bir zarfın alt başlığında farklı adlarla yer aldığı görülmüştür. Araştırma nitel bir inceleme olup araştırmada tarama modeli kullanılarak betimleyici bir çözümleme yapılmıştır. Bu doğrultuda tutum zarflarının ne olduğu ile ilgili bilgiler derlenip sonrasında beş farklı romanda geçen tutum zarfları örnekleriyle birlikte tespit edilmiştir. Sonuç olarak da tutum zarflarının Türkçede büyük bir yer tuttuğu ve dolayısıyla bu zarf türünün ana sınıflama içerisinde yer alması gereği vurgulanmıştır.

Anahtar kelimeler:

Tutum, tutum zarfları, zarf sınıfı, dil bilgisi, Türk dili.

 

Attitude adverbs of how the situation occurred in relation to an action verb or means that sometimes one to one, depending on the act, sometimes without the knowledge that an additional type of adverbs. This type of adverbs don’t take place in grammar books or this type is located under the other adverb titles. Information about the attitude adverbs complied in the research and then attitude adverbs which are in five different novels have been identified. As a results attitude adverbs largely located in Turkish so this type of adverb should be a main topic.

Key words:

Attitude, adverbs of attitude, class of adverbs, grammar, Turkish language.

Year 2012, Issue: 24, - , 03.01.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section Makaleler
Authors

Ahmet Benzer

Publication Date January 3, 2013
Submission Date January 3, 2013
Published in Issue Year 2012 Issue: 24

Cite

APA Benzer, A. (2013). FARKLI BİR ZARF SINIFI: TUTUM ZARFLARI / A DIFFERENT CLASS OF ADVERBS: ATITUDE ADVERBS. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi(24).