BibTex RIS Cite

"KÜTAHYA VE YÖRESİ AĞIZLARI" ÜZERİNE

Year 2002, Volume: 9 Issue: 20, - , 22.02.2010

Abstract

Bugüne kadar Türkiye 'de ve Türkiye dışında, Anadolu ağızları üzerinde pek çok bilimsel inceleme ve araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalarda, halk ağzından pek çok malzeme derlenmiştir. Bu araştırmalar aracılığıyla bölge ağızlarının ses ve şekil bilgisi özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ağız incelemesi çalışmalarından biri de Prof Dr. Tuncer Gülensoy tarafından yapılan "Kütahya ve Yöresi Ağızları" adlı çalışmadır. Bugün, Kütahya ve yöresi ağızlarında kullanıldıkları halde, Gülensoy'un eserinde yer almayan pek çok kelime bulunmaktadır. On/arın bir kısmı yabancı dil/erden alıntı kelimeler ve bir kısmı Eski Türkçede kullanılan kelimelerdir. Bu kelimelerin unutulmaması, Kütahya ve yöresi ağızlarının daha iyi aydınlatılması için aşağıdaki liste hazırlanmıştır.

Anahtar sözler: Kütahya ağzı, ağız incelemesi, Eski Türkçe kelimeler

 

ABSTRACT
Till now, many scientific investigations and searches were made about dialects ofAnato/ia in Turkeyand ahroud. On these searches a lot ofdocuments from faik dialect had heen col/ected. By the way, phonetical and morphological features of these folk dialect were tried to determine. One ofthe dialectic investigations is work, cal/ed "Dialects ofKütahya and İt 's Regions" which was made from Prof Dr. Tuncer GÜlensoy. Taday, although theyare used in dialects of Kütahya and it 's regions, there are many words which couldnt he fınd in Gülensoys 's work. Some ofthose words were from foreign languages and same of them had been used in Old Turkish. The /ist below was prepared for not to he forgelten those words and to he c/arifiedfeatures ofKütahya and it 's regionaifalk dialects.

Year 2002, Volume: 9 Issue: 20, - , 22.02.2010

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language tr; en
Journal Section Makaleler
Authors

Bilal Aktan This is me

Publication Date February 22, 2010
Published in Issue Year 2002 Volume: 9 Issue: 20

Cite

APA Aktan, B. (2010). "KÜTAHYA VE YÖRESİ AĞIZLARI" ÜZERİNE. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 9(20).