“Dağın Öte Yüzü” is the main title for the sequence of Yaşar Kemal’s three novels. In this trilogy one of the main issues is saintliness which is an important part of folk culture. This study aims to discuss this issue based on these three novels. Firstly common knowledge about being a saint is given. Then this figure is discussed within the frame of the novels. Afterwards the process for the character “Taşbaşoğlu” of being declared as a saint by the villagers is explained. Also it is cleared why he has been accepted as a saint and treated that way, how he has got that status step by step and finally how that title has been taken from him. After this analysis concluded thoughts about saintliness in the novels are depicted.
Dünya üzerinde yaşayan bütün halkların
kendine özgü bir kültürleri, bir inanç
sistemleri vardır. Bu unsurlar da o halkın
edebi ürünlerine farklı şekillerde girebilmektedir.
Benzerlerine farklı halklar içerisinde
rastlanabilecek ermiş, eren ya da
evliya bizim toplumumuzda yer bulur ve
edebi eserlere de yansır. Bu çalışmada,
roman dizisindeki ermişlik değerlendirilecektir.
Çalışmada öncelikle ermiş kavramının ne anlama geldiği üzerinde durulacaktır.
Bu kavram üzerinde durduktan sonra
ermişin roman dünyasına nasıl yansıdığı
belirtilecektir. Bu hususlar hakkında bilgi
verildikten sonra romanlara geçilecek ve
roman dizisindeki ermişlik irdelenecek, bu
dizide yer alan roman şahıslarından Taşbaşoğlu’nun ermişlik süreci ayrıntılı olarak
ele alınacaktır. Taşbaşoğlu’nun ermiş görülmesinin sebepleri, onun adım adım nasıl
ermiş yapıldığı ve sonunda da bu mertebeden
neden indirildiği üzerinde durulacaktır.
Bu incelemelerin ardından romandaki
ermişlikle ilgili ulaşılan sonuçlar ele
alınacaktır. Böylece halk kültürü içerisinde
yer alan bir unsurun nasıl, ne şekilde edebi
esere yansıdığı ele alınacak; dış gerçekliğe
ait halk kültürü ile edebi gerçekliğe ait
roman arasındaki ilişki, ermiş bağlamında
değerlendirilecektir.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 10, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Issue: 49 |